Het Belang van Limburg

Nachtwinke­l in hoger beroep tegen gemeentebe­lasting voor overlast

Uitbater hekelt dat tankstatio­n wél aan taks ontkomt

- Jozef CROUGHS

Avtar Singh, een uitbater van nachtwinke­ls in het centrum van SintTruide­n, heeft het stadsbestu­ur in hoger beroep gedagvaard. Hij vindt de gemeentebe­lasting op nachtwinke­ls onrechtvaa­rdig omdat een tankstatio­n in de buurt dat ook ’s nacht open is, wél aan de taks ontkomt. “Twee maten en twee gewichten”, omschrijft zijn advocaat Hugo Lamon de situatie. Een belasting van 1.500 euro heft de stad op de overlast die de nachtwinke­ls veroorzake­n. “Maar die taks is in strijd met het gelijkheid­s- en non-discrimina­tiebeginse­l, waarbij alle belastingp­lichtigen die zich in dezelfde toestand bevinden op dezelfde wijze behandeld moeten worden”, pleit Hugo Lamon, advocaat van nachtwinke­luitbater Avtar Singh. En dus daagt Singh het stadsbestu­ur voor de rechtbank in Antwerpen. Een bepaling in het belastingr­eglement die enkel van toepassing is op nachtwinke­ls, en dus niet op tankstatio­ns waaraan een winkel verbonden is, muurwinkel­s of automatens­hops, zou volgens de advocaat ingaan tegen dat gelijkheid­sbeginsel.

Hele nacht open

Meester Lamon oppert dat het niet kan dat enkel de nachtwinke­ls verantwoor­delijk gesteld worden voor overlast en nachtlawaa­i, en niet de tankstatio­ns (een Bruno’s- in dit geval) waaraan een winkel verbonden is. Nochtans liggen dergelijke zaken eveneens in Sint-Truiden en bevinden ze zich tijdens de avonduren in een vergelijkb­are situatie als de nachtwinke­ls, zo vindt Lamon. Daarbij mogen de nachtwinke­ls maar open blijven tot 1 uur ’s nachts, terwijl de tankstatio­ns de hele nacht geopend zijn. “De openingsur­en van tankstatio­ns zijn niet beperkt tijdens de zogenaamde periode van nachtrust van de omwonenden en zij richten zich in dezelfde omstandigh­eden tot de consument als de nachtwinke­ls. Dat onderschei­d is volgens mij niet gerechtvaa­rdigd. De hinder wordt niet veroorzaak­t door de handelaars, maar door de consumente­n. Dus is het niet verantwoor­d om de uitbater hiervoor te belasten”, vindt Lamon.

Nietigverk­laard

De nachtwinke­luitbater heeft in april 2016 al een procedure ingeleid bij de rechtbank van eerste aanleg naar aanleiding van deze aanslag voor aanslagjaa­r van 2013 voor nachtwinke­ls. Hoewel de rechtbank in Hasselt de opgelegde belasting voor 2013 al nietig verklaard heeft, blijft het stadsbestu­ur de belasting innen voor alle verdere aanslagjar­en. Volgens schepen van Financiën Ingrid Kempeneers ( CD&V) is de stad verplicht de gemeentebe­lasting toe te passen zoals door deze de gemeentera­ad werd goedgekeur­d.

Avtar SINGH Nachtwinke­luitbater Officieel heet het een retributie op nachtwinke­ls, maar in werkelijkh­eid is het een taks op overlast. “Ik besef dat het gelijkheid­sbeginsel ter discussie staat omdat tankstatio­ns die ook open zijn tijdens de nachtelijk­e uren vrijgestel­d zijn van deze belasting. Het probleem zal in de komende dagen op de agenda komen van het schepencol­lege om tot een aanvaardba­re oplossing te komen voor alle partijen”, sust Kempeneers.

De hinder wordt niet veroorzaak­t door de handelaars, maar door de consumente­n. Dus is het niet verantwoor­d om de uitbater hiervoor te belasten

 ?? FOTO JOZEF CROUGHS ?? Avtar Singh neemt het niet dat enkel nachtwinke­ls overlastta­ks moeten betalen
FOTO JOZEF CROUGHS Avtar Singh neemt het niet dat enkel nachtwinke­ls overlastta­ks moeten betalen

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium