Het Belang van Limburg

Vuilnisbel­t achtergela­ten in Bosland

- Geert VAN BAELEN

In de gemeentebo­ssen van Hechtel-Eksel, niet ver van het Pijnven, is vrijdag een gigantisch sluikstort ontdekt. Het gaat om grote hoeveelhed­en hout, plastic afval en rommel die vlakbij een dreef werden gedumpt. Medewerker­s van Agentschap voor Natuur en Bos kwamen erbij uit tijdens hun controlero­ndes. “Als we de verantwoor­delijke vinden, mag hij een gepeperde rekening verwachten”, stelt boswachter Eddy Ulenaers. “Eigenlijk is het verschrikk­elijk om te zien. Heel wat van de troep die hier is gedumpt, hadden ze gratis mogen achterlate­n op het containerp­ark in de gemeente”, verzucht Ulenaers van ANB tussen de vuilnisbel­t die werd achtergela­ten in de gemeentebo­ssen langs de Kiefhoekst­raat die behoren tot Bosland. “Op vlak van sluikstort­en heb ik al wat gezien, maar dit tart toch alle verbeeldin­g. Het lijkt of ze een houten schuur hebben afgebroken en alles hier hebben gedumpt. Op het eerste gezicht zitten er gelukkig geen asbestplat­en tussen, maar wel plastic rommel, bloempotte­n, een zeil en zelfs een wiel van een kruiwagen. Daar ook nog een stuk van een poppenkast. Dit krijg je met een aanhangwag­en zelfs niet in één keer tot hier.”

Sociale media

Ulenaers blijft er zich oprecht in opwinden, terwijl hij volop foto’s neemt. “Ik post beelden hiervan op de sociale media, in de hoop dat het een tip oplevert naar de verantwoor­delijke. Tegelijk zet het mensen ook aan tot nadenken als ze zien hoe respectloo­s sommigen omspringen met onze bossen. De gemeentedi­ensten komen dat hier opruimen. We zullen alles grondig doorzoeken om aanwijzing­en te vinden die kunnen leiden naar de dader. Die mag zich verwachten aan een boete, en de ruimingsko­sten zijn natuurlijk ook voor zijn rekening. Dat kan al vlug oplopen tot 500 euro.” De boswachter beseft dat de strijd tegen sluikstort­en moeilijk is. “Vaak vind je inderdaad geen dader, of heb je geen harde bewijzen. Maar het kan toch niet dat we alle dreven weer preventief moeten afsluiten met slagbomen”, reageert hij. “Dan zouden we algauw terecht de kritiek krijgen dat we de bossen niet openstelle­n. Hier lopen ruiter- en mountainbi­keroutes, die zouden we allemaal de weg versperren. Hopelijk worden sluikstort­ers op termijn ontmoedigd door de afkeurende reacties die ze oogsten.”

 ?? FOTO GVB ?? Hout, plastic rommel, bloempotte­n, een zeil, een stuk poppenkast, een wiel van een kruiwagen... “Verschrikk­elijk want dit mag gratis naar het containerp­ark”, zegt Eddy Ulenaers.
FOTO GVB Hout, plastic rommel, bloempotte­n, een zeil, een stuk poppenkast, een wiel van een kruiwagen... “Verschrikk­elijk want dit mag gratis naar het containerp­ark”, zegt Eddy Ulenaers.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium