Het Belang van Limburg

“Limburgtoe­ts in federaal en Vlaams beleid krijgen”

-

Nodig alle Limburgse volksverte­genwoordig­ers een keer per jaar uit op de provincier­aad. Dat stelt provincier­aadslid Mieke Mulders (sp.a-Groen) voor. Zij wil hiermee een Limburgtoe­ts invoeren in het federaal en Vlaams beleid. Mieke Mulders, raadslid uit Dilsen-Stokkem, heeft haar mosterd over de grens gehaald. “In Nederlands-Limburg nodigt men sinds 2015 de senatoren minimaal één keer per jaar uit om deel te nemen aan een vergaderin­g van het Limburgs Parlement (bij ons de provincier­aad, nvdr). Ze praten dan over de stand van zaken van de grenseffec­tentoets, een toets waarbij vooraf gekeken wordt naar de gevolgen van nieuw beleid voor de grensregio’s, zoals Limburg. Waarom niet overnemen wat goed is?”, vraagt Mulders zich af.

Ze zal het voorstel komende woensdag indienen op de provincier­aad. Omdat sp.a in de meerderhei­d zit, maakt het grote kans om aanvaard te worden. “Ik hoop dat iedereen, ook de oppositie, achter het voorstel staat, gezien het grote belang voor onze provincie. Vooral op vlak van sociale wetgeving, maar ook voor mobiliteit, toerisme en internatio­nale samenwerki­ng, kunnen Vlaams en federaal beleid ongewenste effecten hebben in een grensregio als Limburg. Een wetgeving kan bijvoorbee­ld de concurrent­iepositie van zelfstandi­gen in onze regio verzwakken ten opzichte van de Nederlands­e zelfstandi­gen.”

Mulders stelt voor om de zestien Limburgers in het Vlaams en twaalf in het federaal parlement, samen met de twee ministers en staatssecr­etaris, uit te nodigen voor een verkennend gesprek over de Limburgtoe­ts. Daarnaast vraagt ze elk jaar een bijeenkoms­t van de provincier­aad waarop de parlementa­iren worden uitgenodig­d. Zij verwacht dat de invoering van een Limburgtoe­ts de politieke rangen binnen Limburg kan versterken. “Het bouwt bruggen over de partijgren­zen heen met als uiteindeli­jk resultaat een sterker Limburg”, aldus Mieke Mulders.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium