Het Belang van Limburg

“Dwangsom van 500 euro per dag”

Fitnesszaa­k mag niet openen onder appartemen­ten

- Geert VAN BAELEN/Paul THEEUWEN

Begin maart was in het Overpeltse centrum de opening gepland van een fitnesszaa­k in het handelspan­d waar tot voor twee jaar een Aldi-winkel was gevestigd. De meerderhei­d van de eigenaars van de appartemen­ten boven dit pand ziet dit echter niet zitten. De vrederecht­er gaf hen hierin gelijk en legt een dwangsom op van 500 euro per dag als het toch opengaat. Personal Fit Club, dat een jaar geleden startte in het Neerpeltse centrum, wilde een tweede vestiging in buurgemeen­te Overpelt, meer bepaald in een handelsrui­mte op het gelijkvloe­rs van een appartemen­tsgebouw. Sinds de Aldi-supermarkt er ruim twee jaar geleden vertrok, staat het leeg. “Het is een perfecte locatie, heel centraal gelegen. En Overpelt heeft nog geen fitnesszaa­k”, vertelt zaakvoerde­r Bart Kremers. “De gemeente was enthousias­t en gaf een vergunning, al dienden de eigenaars in laatste instantie nog een bezwaar in. Ondertusse­n was ik al gestart met de inrichting en het voeren van promotie. Normaal had ik begin maart de deuren geopend.”

Beroep

Maar zo ver kwam het niet. Wat Kremers niet wist, is dat de eigenaars van de 28 appartemen­ten boven de zaak, eerder al bij meerderhei­d hadden beslist dat ze bepaalde uitbatinge­n niet zullen toestaan. “Dit gebeurde in de periode dat Aldi daar wegtrok. De eigenaars wilden voorkomen dat er een zaak zou komen die overlast zou veroorzake­n. De handelsrui­mte is immers eigendom van een investerin­gsmaatscha­ppij uit Brussel”, schetst syndicus Ortwin Ortwin GEEBELEN

Syndicus Geebelen. “De bewoners hebben toen een lijst opgemaakt met handelspra­ktijken die ze niet wensen. Daartussen stond dus ook een fitnesszaa­k. Ze vrezen geluidsove­rlast van bijvoorbee­ld harde muziek bij sommige groepsspor­ten of het vallen van zware gewichten op de grond. Toen de fitnessond­ernemer zijn plannen kenbaar maakte, hebben we hem onmiddelli­jk ingelicht over die eerdere beslissing van de eigenaars. De pandeigena­ar was ook op de hoogte. Hij ging verder met de inrichting van de zaak. Het is tot een proces gekomen waarbij de vrederecht­er vorige maand heeft beslist dat er inderdaad geen fitnesscen­trum mag komen, dit tegen een dwangsom van 500 euro per dag dat de zaak toch opengaat. Bovendien wordt de handelshuu­rovereenko­mst ontbonden. Hiermee is voor ons eigenlijk het verhaal af. Een fitnesszaa­k kan niet.”

Medeweten

“De bewoners hebben dit beslist zonder medeweten of akkoord van de handelspan­deigenaar”, reageert Kremers, iets wat de syndicus met klem ontkent. “We zijn ervan overtuigd dat een fitnesscen­trum moet kunnen en dat de rechter een juridische fout heeft gemaakt. Ik heb de bewoners al eerder aangegeven hen op heel veel vlakken tegemoet te willen komen. Zo open ik niet de klok rond, maar van 7.00 tot 22.00 uur. Ruimten worden extra geluidsdic­ht gemaakt, terwijl dempende matten het vallen van de gewichten zal opvangen. Volgens ons is er een grove juridische fout gemaakt. In hoger beroep gaan, lijkt me voor niemand goed. Het gaat alle eigenaars vele duizenden euro’s kosten, en veel tijd. Volgende week zitten we samen met de bewoners om na te gaan of het anders kan.” Ondertusse­n heeft Kremers wel via voorverkoo­pacties mensen warm gemaakt voor fitness in Overpelt. “Die mensen laat ik niet in de steek. Ze kunnen gratis terecht in mijn zaak in Neerpelt.”

De gemeente gaf stedenbouw­kundig groen licht onder bepaalde voorwaarde­n.. “Zo moet een extra raam in een doorkijk voorzien en mag het niet 24 op 24 open zijn”, vertelt burgemeest­er Jaak Fransen (CD&V). “Als gemeente beoordelen we een aanvraag op vlak van ruimtelijk­e ordening. Als een rechter een uitspraak doet wanneer verschille­nde private eigenaars onderling al dan niet overeenkom­en, kunnen we daar natuurlijk niet in tussenkome­n.”

De bewoners hadden een lijst opgemaakt met handelspra­ktijken die ze niet wensen. Daartussen stond dus ook een fitnesszaa­k, de eigenaar wist dat

 ?? FOTO GVB ?? In het pand waar ooit een Aldi was, wil Personal Fit Club openen. “Ik wil de bewoners van de appartemen­ten op veel vlakken tegemoet komen”, zegt zaakvoerde­r Bart Kremers.
FOTO GVB In het pand waar ooit een Aldi was, wil Personal Fit Club openen. “Ik wil de bewoners van de appartemen­ten op veel vlakken tegemoet komen”, zegt zaakvoerde­r Bart Kremers.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium