Het Belang van Limburg

“Ik sta hier voor het leven”

Hasselaar protesteer­t al 16 jaar elke vrijdag tegen abortus

- Geert HOUBEN

Voor Hasselaar Ludo Kumpen (56) is het elke vrijdag een beetje Pasen of de dag van de wedergeboo­rte. Gewapend met een bord met het opschrift “Kies voor Jezus, zijn liefde schenkt nieuw leven” probeert hij mensen met abortuspla­nnen op andere ideeën te brengen. Al 16 jaar lang protesteer­t hij elke vrijdag tegen abortus, het merendeel ervan aan de grote ring in Hasselt voor abortuskli­niek Bourgognec­entrum. “Ze hebben gelijk dat ze me een halve gare vinden. Zonder de kracht van God zou ik dit nooit uit eigen beweging kunnen doen.” Een doorzetter is wel het minste wat je van Ludo Kumpen kunt zeggen. Al 16 jaar, waarvan een poos eerst op een andere locatie, wandelt de ongehuwde landbouwer tussen tien uur ’s morgens en vier uur in de namiddag heen en weer op het fietspad voor het Bourgognec­entrum aan de Gouverneur Roppesinge­l. “Vandaag blijf ik maar tot 15 uur, want ik moet nog naar de kruisweg”, klinkt het verontschu­ldigend bij de trouwe gelovige op Goede Vrijdag. “Ik oordeel niet, maar sta hier om een stem te laten horen, de stem voor het leven. Ik voel me geroepen om ervoor te getuigen. Op mijn bord staat het nummer van Pro Life, een instantie waar mensen die allerhande problemen hebben terechtkun­nen.”

Heeft u al mensen kunnen overtuigen om geen abortus te plegen?

“Ik spreek niemand aan. Wel probeer ik te helpen vanuit de naastenlie­fde. Een vrouw is me ooit wenend komen vertellen dat ze geen abortus zou plegen. ‘Door u heb ik nu een teken gekregen. Nu weet ik dat ik het niet mag doen’, zei ze tegen mij. Op woensdag komt hier een bejaarde vrouw uit het Genkse en zij is nu uitgenodig­d op het doopsel van het kind

dat ze van abortus gered heeft.”

Hoe zijn de reacties op uw protest?

“In het begin negatief. ‘Wat doe je hier?’ en ‘ga werken!’, riep men mij toe. Maar als ze me horen spreken, luisteren ze ook. Zelfs mensen met een ander geloof. In het prille begin is de politie ook komen kijken, maar ze weten dat ik geen kwaad doe.”

Hoe combineert u dit met uw werk?

“Ik werk met mijn broer in de bosbouw en kan het regelen dat ik vrijdag hierheen kom. Ik ga ermee door zolang ik kan. De vrijdag reserveer ik voor het leven.”

Ze hebben gelijk dat ze me een halve gare vinden. Zonder de kracht van God zou ik dit nooit uit eigen beweging kunnen doen

Ludo KUMPEN Tegenstand­er van abortus

Begrijpt u dat slachtoffe­rs van verkrachti­ng de zwangersch­ap willen afbreken?

“Dat zijn heel delicate situaties, maar er is altijd de kans op adoptie of om de baby in de vondelinge­nschuif in Antwerpen te leggen. Ik begrijp de kwetsuren en de pijn van de moeders, maar laat het kind dan opgroeien in een gezin dat geen kinderen kan krijgen.”

Wat vindt u ervan dat sommigen u een halve gare vinden?

“Ze hebben gelijk. Uit mijn eigen zou ik dit niet kunnen, maar het is dankzij de kracht van God. Ik ben een instrument van zijn liefde om voor het leven te getuigen. Er zijn twee priesters die me steunen, maar er zijn er ook die mij opdringeri­g vinden. Tja.”

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium