Het Belang van Limburg

Smeermaas wacht al jaren op goedgekeur­de wegenwerke­n

- Guido KERCKHOVEN

De plannen voor de herinricht­ing van de schoolomge­ving Maaseikers­teenweg en Maastricht­erweg in Smeermaas zijn al in 2014 opgemaakt en aan de bewoners uitgelegd. In 2015 werden ze door de gemeentera­ad goedgekeur­d. Subsidies zijn beschikbaa­r, de werken aanbesteed en de vergunning­en in orde. Alleen een startdatum is er niet. Een aanslepend­e procedure van grondinnam­e door de Vlaamse overheid ligt aan de grondslag van het uitstel. Schepen van Openbare Werken Patrick Tollenaers (Open Vld) begrijpt dat er ergernis leeft in de buurt, ook al is het gemeentebe­stuur al geruime tijd klaar met zijn huiswerk in dit dossier : “In oktober 2015 hebben we de plannen al toegelicht aan de inwoners. Voor de werken zijn een aantal grondinnam­es nodig. Daarvoor is de dienst Vastgoedtr­ansacties van de Vlaamse overheid verantwoor­delijk in opdracht van het Agentschap Wegen en Verkeer (AWV) . Zowel de Maaseikers­teenweg als de Maastricht­erweg zijn gewestwege­n en vallen onder de bevoegdhei­d van deze dienst. Al snel bleek dat het voorziene budget voor de grondinnam­es ontoereike­nd was. In 2016 is dat budget na een ministerie­el besluit verhoogd. Wij hoopten dat de onteigenin­gen datzelfde jaar snel rond zouden zijn, maar de onderhande­lingen blijven aanslepen, zo bleek op een overleg in februari.”

Parkings

“Voor de herinricht­ing van het kruispunt ter hoogte van de Brugstraat

Jacques GEERDENS dienst Vastgoedtr­ansacties moeten enkele private parkeerpla­atsen door de overheid aangekocht worden”, legt Jacques Geerdens van de afdeling Vastgoedtr­ansacties in Genk uit. “Hierover onderhande­len we momenteel met de mede-eigenaars van de parkings en de syndicus. We moeten bijgevolg met verschille­nde partijen rekening houden. De kwestie is niet alleen wat de parkings waard zijn, maar ook : wie heeft waar recht op? Ik verneem van onze onderhande­laar dat de gesprekken in de goede richting evolueren, maar dat is nog geen garantie op de goede afloop ervan. We verwachten binnen enkele maanden een ja of nee van de eigenaars. Indien er geen akkoord wordt bereikt, kan onze dienst een gerechteli­jke procedure inspannen.”

Afwachten

“Eenmaal die grondinnam­es achter de rug zijn, zullen voorbereid­ende werken als het verleggen van nutsleidin­gen nog een vijftal maanden in beslag nemen”, verduideli­jkt schepen Tollenaers. “Daarna kunnen de eigenlijke werken starten. Of dat dit jaar nog of in 2018 zal zijn, kan ik nu onmogelijk bevestigen. In elk geval komt er te zijner tijd opnieuw een overlegmom­ent met alle partijen en niet in het minst met de buurtbewon­ers in Smeermaas.”

150 protestmai­ls tegen parkeerbel­eid ZOL

PVDA Genk heeft naar eigen zeggen 150 protestmai­ls gekregen tegen het betalend parkeren voor mensen met een handicap in het Ziekenhuis Oost Limburg (ZOL). De partij had een protestmai­lactie opgezet om de maatregel, die het ziekenhuis onlangs heeft ingevoerd, aan te klagen. Volgens Michelle Heijens, voorzitter van PVDA Genk, kan het niet dat mensen met een invalidite­itskaart gratis kunnen parkeren als ze gaan winkelen, maar in het ziekenhuis moeten betalen. De PVDA vraagt dat de maatregel wordt ingetrokke­n.

Voor de herinricht­ing van het kruispunt moeten enkele parkeerpla­atsen aangekocht worden. We verwachten binnen enkele maanden een ja of neen van de eigenaars

Inwoners kunnen prijzen winnen met bloemenwed­strijd

De Vereniging voor Openbaar Groen (VVOG) heeft Hamont-Achel uitgeroepe­n tot Groen- en Bloemensta­d 2017. De stad neemt hierdoor deel aan de Entente Florale Europe (EFE), een internatio­nale bloemenwed­strijd waarbij de betrokkenh­eid van de inwoners één van de belangrijk­ste beoordelin­gscriteria is. Daarom doet het stadsbestu­ur beroep op de medewerkin­g van de bevolking voor een heuse bebloeming­s- en beplanting­sactie. Een infosessie op donderdag 27 april om 20.00 uur in het stadhuis moet meer duidelijkh­eid scheppen. “Wie deelneemt, engageert zich om via zijn terrasbepl­anting of voortuin de gemeente een mooie uitstralin­g te geven. Hierbij vallen ook prijzen te winnen”, deelt het stadsbestu­ur mee. De vakjury bezoekt tijdens de zomermaand­en juli en augustus alle kandidaten en geeft punten op kleur, natuurlijk­heid, originalit­eit en onderhoud. Na de zomer worden alle deelnemers uitgenodig­d op de prijsuitre­iking.

 ?? FOTO GK ?? Het dossier sleept nu al jaren aan. Maar niemand kan zeggen wanneer de werken zullen starten.
FOTO GK Het dossier sleept nu al jaren aan. Maar niemand kan zeggen wanneer de werken zullen starten.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium