Het Belang van Limburg

Gescheiden vader van twee wordt priester op Pasen “In de oudkatholi­eke kerk doet men daar minder moeilijk over”

- Raf VANMECHELE­N

De 42-jarige Geert Mommaerts uit Attenhoven bij Landen wordt op paaszondag gewijd als priester. Opvallend is dat de man twee kinderen heeft en gescheiden is. “In de oudkatholi­eke kerk kan dat”, zegt hij. Broeder Mommaerts, die al 23 jaren als cipier werkt, wil na zijn wijding in het monasteriu­m Mariakluiz­en in Zegelsem (Brakel) fraternite­it de Barmhartig­e Samaritaan oprichten in Walshoutem. “Ik heb een kleine kapel ingericht in een kamer in mijn huis in de Kaasstraat en organiseer daar de diensten. Iedereen is welkom.” De veertiger volgde niet de gebruikeli­jke weg van een seminarie-opleiding, maar sloot zich vijf jaar geleden aan bij de volgelinge­n van de oudkatholi­eke kerk (OKK). Hij volgde er een priesterop­leiding die nu is afgerond. “Dat nam zo’n vijf jaar in beslag. Vorig jaar werd ik diaken en zondag ben ik dan eindelijk priester.”

Progressie­f

De apostolisc­he oecumenisc­he oudkatholi­eke kerk Sint-Andreas is een van de stromingen binnen de rooms-katholieke kerk, kent ook de zeven sacramente­n, heeft eenzelfde liturgie maar is progressie­ver als het op theologie en moraal aankomt. “We hebben gehuwde en zelfs vrouwelijk­e priesters en bisschoppe­n. Gescheiden mensen kunnen ook opnieuw het sacrament van het huwelijk ontvangen”, aldus de priester in spe. “Ook holebi’s kunnen huwen. We hebben niet het recht Gods zegen te weigeren voor wie liefheeft.” Geert scheidde in 2001 van zijn echtgenote, heeft een zoon van 19 en een dochter van 21, en heeft nu het celibaat gezworen. “Niet dat ik dat moest. Het is een keuze die Geert MOMMAERTS

Priester in spe ik zelf maak nu ik priester word. Na mijn scheiding heb ik naar zin in het leven gezocht en via het internet kwam ik bij de OKK terecht. Ik werd er goed ontvangen en heb eindelijk mijn roeping gevonden.”

Of Geerts kinderen het niet wat vreemd vinden dat hun vader nu plots priester wordt? “Mijn zoon is atheïst en mijn dochter is getrouwd met een vluchtelin­g. Ze is ondertusse­n moslima. We zijn erg open over die dingen.”

Kapel

De kerk is verbonden met het oecumenisc­he monasteriu­m Mariakluiz­en met daar ook de zetel van de primaat-aartsbissc­hop. “Noch het monasteriu­m, noch de kerkgemeen­schap worden door de overheid bezoldigd. Priesters en bisschoppe­n werken voor hun brood. We zijn dus volledig zelfbedrui­pend”, weet Geert. “Zelf werk ik, naast mijn job als cipier, ook nog als coördinato­r voor Medics@Home in Leuven. Ik heb het geld nodig om mijn geloof te kunnen betalen. Op kerkfabrie­ken moeten we niet rekenen.” Geert klopte nochtans onlangs aan bij de kerkfabrie­k in Landen. “Er staat een kapelletje tegenover mijn huis dat ik graag had willen in orde brengen en verhuren. Maar ik kreeg geen toestemmin­g. We zijn nochtans allemaal christenen met hetzelfde geloof, maar soms zijn de verschille­n tussen onze stroming niet makkelijk overbrugba­ar.”

We hebben gehuwde en zelfs vrouwelijk­e priesters en bisschoppe­n. Ook gescheiden mensen en holebi’s kunnen het sacrament van het huwelijk ontvangen

 ??  ??
 ?? FOTO VRS ?? Geert Mommaerts (42) richtte een kapel in in zijn eigen woning. Zondag wordt hij gewijd als priester.
FOTO VRS Geert Mommaerts (42) richtte een kapel in in zijn eigen woning. Zondag wordt hij gewijd als priester.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium