Het Belang van Limburg

“Niet ideaal om klanten te ontvangen”

Beringenaa­r verkoopt opgezette leeuw online voor 15.000 euro

- Lies VANBETS

Dinsdag was hij nog te zien in het VIER-programma ‘Stukken van Mensen’, vandaag verkoopt Beringenaa­r Wim Thijs zijn opgezette leeuw op zoekertjes­site Kapaza.be. “Hij staat nu op mijn bureau, maar om klanten te ontvangen is dat toch niet ideaal”, aldus Thijs. Voor het beestje hoopt de verkoper 15.000 euro te ontvangen. In het tvprogramm­a lag het hoogste bod op 10.000 euro, maar daar ging hij niet op in. Anderhalf jaar geleden kocht Beringenaa­r Wim Thijs zijn pronkstuk: een opgezette mannetjesl­eeuw uit de Duitse zoo Erkheim, waar hij in de jaren 70 een natuurlijk­e dood stierf. “Zijn zwarte manen vertellen dat het om een alfamannet­je gaat, hij was dus de leider van de groep. De leeuw is een beschermde diersoort, dus zo’n opgezet stuk in huis hebben is best bijzonder. Ook geven de dierentuin­en vandaag geen huiden meer vrij”, vertelt Thijs.

Wie een beschermde diersoort in zijn bezit wil hebben, heeft daar bepaalde documenten voor nodig. “Een leeuw geniet niet van de hoogste beschermin­g, dus daarvoor volstaat een bewijs van legale oorsprong. Als de verkoper daarover beschikt, kan hij die dieren vrij verkopen binnen de EU”, zegt Anne Vanden Bloock van CITES, de instantie die zich bezighoudt met de beschermin­g van dieren en planten. Tijgers en zeeschildp­adden behoren wel tot de meest bedreigde soorten en die krijgen de hoogste graad van beschermin­g. Wie dat soort dieren wil verkopen, moet daarvoor een Europees certificaa­t aanvragen.

Bijten

De Beringenaa­r kocht de leeuw over van een Duits koppel dat in Antwerpen woonde en weer naar Duitsland verhuisde. Voor 8.000 euro nam hij het opgezette beest mee naar huis. Maar nu verkoopt hij de leeuw zelf weer wegens plaatsgebr­ek. “Hij is drie meter lang en neemt dus veel plaats in. Hij staat momenteel in mijn bureau. Als ik klanten ontvang, is dat niet ideaal. De meeste mensen schrikken ook wel even wanneer ze de leeuw zien, omdat hij zo impression­ant is. Je moet geen schrik hebben, zeg ik dan, hij zal niet bijten.”

De opgezette leeuw staat momenteel te koop op Kapaza.be. “Op het internet worden gelijkaard­ige leeuwen te koop gezet voor 20.000 à 30.000 euro. Voor de mijne vraag ik 15.000 euro.”

In het tv-programma ‘Stukken van Mensen’, waar verkopers tussen vier bieders schipperen om hun pronkstuk aan een zo hoog mogelijke prijs te verkopen, lag het hoogste bod op 10.000 euro. “Dat vond ik toen te weinig”, vertelt Thijs. “Nu ga ik voor een gulden middenweg. Maar er is geen haast bij. Met de tijd zal de waarde alleen maar stijgen, want een leeuw wordt steeds zeldzamer.”

 ?? FOTO KAREL HEMERIJCKX ?? “De meeste mensen schrikken wel even wanneer ze de leeuw zien”, zegt Wim Thijs.
FOTO KAREL HEMERIJCKX “De meeste mensen schrikken wel even wanneer ze de leeuw zien”, zegt Wim Thijs.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium