Het Belang van Limburg

“Erdogan zal strijd niet opgeven als het ‘nee’ wordt”

Turkije-experten laten licht schijnen over referendum

- Thomas JANSEN

HASSELT - Na een maandenlan­ge campagne, met daarbij heel wat heisa tussen Europa en Turkije, is het zondag eindelijk zover. Dan spreken 50 miljoen Turken zich uit over een grondwetsw­ijziging, die president Erdogan nog steviger in het zadel kan heisen. Aan de vooravond daarvan wierpen wij twee Turkije-experten vijf stellingen voor de voeten. Dries Lesage, politicolo­og aan de UGent, en de Nederlands­e journalist­e en auteur Froukje Santing, die zeventien jaar in Turkije werkte, laten zo hun licht schijnen over het Turkse referendum.

1 Hoewel dit referendum over een grondwetsw­ijziging gaat, spreken de Turken zich in feite uit voor of tegen Erdogan.

Lesage: “Formeel gaat het inderdaad enkel over de overgang naar een presidenti­eel systeem, maar het past wel in een veel bredere context. In de praktijk is het heel sterk gelinkt aan Erdogan, ook al kan iedereen zich in principe bij de presidents­verkiezing­en in 2019 kandidaat stellen. De kans dat Turkije dan echter een andere president zal krijgen, acht ik zeer klein, als je ziet dat Erdogan in 2014 in de eerste ronde al 52 procent van de stemmen haalde. Het is altijd gevaarlijk om de toekomst te voorspelle­n, maar ik verwacht dat Erdogan ook dan veruit de best geplaatste kandidaat zal zijn.”

Santing: “De Turkse politiek is heel sterk gericht op leiderscha­p, op bepaalde sterke figuren, die alles naar zich toe trekken. Dat zien we ook in de structuur van de politieke partijen. Dit referendum is dan ook de uitkomst van een scenario waar Erdogan al een tijdje aan schrijft. Op die manier kan hij zijn machtsposi­tie nog verstevige­n. Niet alleen binnen zijn eigen partij, maar ook als president, aangezien hij bijvoorbee­ld het parlement veel strikter onder controle zal kunnen houden.”

2 De laagopgele­iden stemmen ‘ja’, de hoogopgele­iden zijn ‘nee’-stemmers.

Lesage: “Het is toch wel wat complexer dan dat, want er zijn bijvoorbee­ld ook hoogopgele­ide ‘ja’-stemmers. Maar het is wel zo dat we, binnen die complexite­it, een aantal breuklijne­n kunnen vaststelle­n. Die worden bepaald door bijvoorbee­ld geloof, visie op buitenland­se politiek, identiteit, enzovoort.”

Santing: “Die schema’s doen de werkelijke situatie inderdaad oneer aan. Zelfs binnen de AKP, de partij van Erdogan, is er een minderheid die het presidenti­ële systeem te ver vindt gaan. Traditione­el zijn er bij Turkse verkiezing­en ook zo’n 20 procent zwevende kiezers. Zij beslissen pas in het stemhokje.”

3 Als de Turken ‘ja’ stemmen, wordt Turkije een dictatuur.

Lesage: “Dat vind ik toch te vergaand. Het parlement blijft functionee­l, kan wetten en begrotinge­n stemmen en kan de president overrulen en zelfs afzetten. Het systeem dat nu op tafel ligt, heeft kenmerken van het Amerikaans­e en het Franse bestuursmo­del, en voegt daar nog enkele extra dingen aan toe die de president nog meer macht geven. Maar daarom is dit nog geen dictatuur, wel een stap naar een nog grotere macht voor de president.”

Santing: “Het hangt er natuurlijk maar van af welk etiket je er wil opplakken. De macht is in het presidenti­ële systeem erg geconcentr­eerd, een tendens die ook elders opduikt. Er is totaal geen scheiding der machten, al is dat in principe ook nu al zo. Sinds de staatsgree­p vorig jaar kreeg niemand van de personen die toen opgepakt werden al een proces, maar ze zitten wel nog steeds vast. Het referendum is eigenlijk een legitimati­e van die rechteloos­heid, want in het nieuwe systeem zal er geen onafhankel­ijk rechtsorga­an meer zijn.”

4 Het presidenti­ële systeem waarover gestemd wordt, is er in praktijk nu al.

Lesage: “Akkoord. Het referendum heeft als doel om de macht die Erdogan zich nu al toe-eigent, ook formeel te bevestigen. Erdogan wil het hele staatsappa­raat onder controle krijgen, en bij de staatsgree­p in juli vorig jaar is gebleken dat dat nog niet het geval is. Er zijn heel wat groepering­en die hem een voetje willen lichten, denk maar aan het Turkse leger, dat in feite een staat binnen de staat is. Doorheen de geschieden­is was er in Turkije een voortduren­de machtsstri­jd, zelfs door groepering­en die niet eens verkozen waren. Met dit project wil Erdogan ervoor zorgen dat een door het volk gekozen president de touwtjes stevig in handen krijgt.” Santing: “Na de staatsgree­p heeft Erdogan met een presidenti­eel decreet zichzelf meer macht gegeven door de uitzonderl­ijke toestand. Uit betrouwbar­e rapporten blijkt bijvoorbee­ld dat er sindsdien ook meer gemarteld wordt. Journalist­en van Zaman kregen er drie keer levenslang, voor enkele artikels die ze geschreven hadden. Je kan er vandaag de dag zelfs nog beter iemand vermoorden dan slecht praten over Erdogan. Die uitzon- derlijke toestand wil Erdogan nu legitimere­n voor een langere periode.”

5 Een ‘nee’ betekent het einde van de politieke carrière van van Erdogan.

Lesage: “Dat is moeilijk inn te te schatten. Ik denk niet dat Erdogan rdoeen de oorlog zal opgeven na een verloren veldslag. Dat zie ik zelfs zelfs na een zware nederlaag niet gennen gebeuren. Hij zal dan beginnen broeden op een volgend scenario, ario, wat dat dan ook moge zijn. Nieujken Nieuwe parlements­verkiezing­en lijken me te riskant na een verloren refedan referendum. Mogelijk wacht hij dan een tijdje op een nieuw politiekit­iek klimaat. Erdogan beseft ook dat dat hij met zijn harde kern alleen leen nooit meer dan 50 procent heeft heeft gehaald. Om verkiezing­en te winodig winnen, heeft hij altijd de hulp nodig gehad van anderen.”

Santing: “Ik ben ook niet akwel akkoord. Erdogan tovert dan wel een nieuw konijn uit zijn hoed. oed. Maar een nederlaag zal wel voor voor een grote mate van onrust zorgen.gen. Erdogan heeft in het verleden veel veel goeds gedaan voor het land, nd, maar door de terugval van het et toerisme is de druk op hemm enorm toegenomen. Het volk lk verwacht opnieuw economisch­e he stabilitei­t na 16 april. Maar het het einde? Nee, dat geloof ik niet.”.”

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium