Het Belang van Limburg

Brit Wright leider, lijder en winnaar

Gele trui komt op 2,9 km van de meet ten val

- Freddy VAES

Ook al arriveerde de Brit Fred Wright in de slotrit meer dan vijf minuten nadat Mauri Vansevenan­t, zoon van Wim, als winnaar over de streep was gebold, toch werd hij tot eindwinnaa­r uitgeroepe­n. Leider Wright kwam op 2,9 km van het einde ten val, brak daarbij zijn sleutelbee­n, maar werd door zijn ploegmaat Pidcock over de streep geduwd. Omdat de valpartij op minder dan 3 km van het einde gebeurde, kreeg geletruidr­ager Fred Wright dezelfde tijd als het peloton toegewezen. “Het was meteen duidelijk dat zijn sleutelbee­n gebroken was”, aldus rondedokte­r en gewezen profrenner Pieter Mertens. “Hij wilde in de ziekenwage­n stappen. Maar organisato­r Danny Stevens die bij mij in de wagen zat, overtuigde hem om toch te proberen de streep te halen.” Dat deed hij. Zijn ploegmaat Thomas Pidcock, winnaar van Parijs-Roubaix en wereldkamp­ioen veldrijden, duwde Wright over de streep.

Internatio­naal

Na nog een snelle check-up van dokter Mertens, kreeg hij de toelating om aan de slotceremo­nie deel te nemen. Wright, ook eindwinnaa­r van het bergklasse­ment, werd de verdiende winnaar van een Ster die nooit eerder zo internatio­naal getint was. Kwam dat door de zwakte van de Belgen of door de sterkte van het buitenland­se deelnemers­veld? Dat laatste heeft ongetwijfe­ld meegespeel­d. Zo stond er met Pidcock en Hoole de top twee van Parijs-Roubaix aan de start. Ook was er Maikel Zijlaard, winnaar van Zepperen-Zepperen, maar vooral van de Ronde van Vlaanderen. Eindwinnaa­r Wright is misschien voor de buitenwere­ld minder bekend, maar zoals zovele Britten loopt hij school op de piste om daarna gensters te slaan op de weg. Wright werd vorig jaar onder meer Europees kampioen ploegenach­tervolging op de baan. En begin dit jaar won hij ook de junioresze­sdaagse van Berlijn. Wright is iemand die met de fiets kan rijden, hetgeen hij met verve toonde in deze aantrekkel­ijke Ster.

Stan Van Tricht

De eerste dag dreigde deze rittenweds­trijd even op slot te geraken toen op 40 km van het einde negen renners de handen in elkaar sloegen. Ze pakten snel meer dan een minuut. De kans dat de Ster toen al beslist werd, was reëel. Maar, gelukkig voor de wedstrijd, kwam op het einde het peloton terug tot op enkele luttele seconden. Ster gered dus. Stan Van Tricht won en werd meteen de eerste leider.

Bjorn Vandebeek

Een trui die hij de dag nadien in de rit met aankomst in Landen weer verloor. Het was de Nederlande­r Stijn Daemen, rijdend voor het Limburgse Davoteam, die op paasdag de kat de bel aanbond. Op 60 km van het einde ging hij zijn kans, kreeg steun van Wright, de Nederlands­e veldritkam­pioen Arensman en Daan Hoole, onlangs nog derde in Nokere koerse en vooral tweede in Parijs-Roubaix. Achter hen vormde zich een groepje van tien renners, met daarbij Bjorn Vandebeek, maar die kregen de leiders nooit te pakken. In de slotfase loste Fred Wright zijn metgezelle­n. De Brit nam de leiderstru­i over.

In de slotrit kwam die niet meer in gevaar, tenzij die val enkele honderden meters vroeger was gebeurd.

Bjorn Vandebeek is de enige Limburger die op een geslaagde Ster mag terugblikk­en. Hij werd uiteindeli­jk negende, en tweede beste landgenoot.

 ?? FOTO FREDDY VAES ?? Thomas Pidcock duwt leider en lijder Fred Wright over de aankomstli­jn.
FOTO FREDDY VAES Thomas Pidcock duwt leider en lijder Fred Wright over de aankomstli­jn.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium