Het Belang van Limburg

“Aan moeder denken, zou me enkel nóg verdrietig­er hebben gemaakt”

Britse prins Harry openhartig over psychische problemen na dood Diana

- Annelies ROOSE

LONDEN - De Britse prins Harry (32) heeft het veel moeilijker gehad met de dood van zijn moeder Diana dan hij jarenlang heeft doen uitschijne­n. In een ongezien openhartig interview met The Daily

Telegraph heeft hij toegeven profession­ele hulp nodig te hebben gehad om alles te verwerken. “Jarenlang heb ik mijn hoofd in het zand gestoken en mijn emoties afgesloten. Pas na twee jaar van totale chaos heb ik geleerd erover te praten.”

Het is intussen bijna twintig jaar geleden, maar nog steeds spreekt ze tot de verbeeldin­g, de nacht van 30 op 31 augustus 1997. Het was de nacht waarop prinses Diana, een van de meest geliefde personen op aarde op dat moment, op 36-jarige leeftijd om het leven kwam, nadat de auto die haar en haar vriend Dodi al-Fayed vervoerde crashte in een Parijse tunnel. Het was de nacht waarophaar­tweezonen Williamen Harry (op dat moment 15 en 12) als halfwezen achterblev­en. Dekleine Harry wasnogtejo­ngom te begrijpen wat er aan de hand was. Terwijl hij bij de buitenwere­ld in de loop der jaren de reputatie van notoirfees­tvarkenver­wierf( ziekader), vond hij in zijn binnenste maar geen manieromde­doodvanzij­nmoeder een plaats te geven. De prins heeft dat tijdens het paasweeken­d zelf naar buiten gebracht, in een zeldzaam openhartig gesprek met The

Daily Telegraph- journalist­e Bryony Gordon, in het kader van haar podcast Mad World over mentale gezondheid­sproblemen.

Boksen

“Ikgingerme­eomdoormij­nhoofd in het zand te steken en al mijn emoties af te sluiten”, vertelt de prins. “Ik verbood mezelf om aan mijn moeder te denken. Het zou haar niet terugbreng­en, en ik zou er toch maar nóg verdrietig­er van worden. Ik beloofde mezelf zelfs om wat ik voelde nooit deel van iets te laten uitmaken. En dus was ik een typische twintiger, die rondliep alsof het leven geweldig was.”

Vier jaar geleden, toen Harry 28 was, kwamen alle onverwerkt­e emoties echter naar boven. Hij kreeg paniekaanv­allen tijdens koninklijk­e evenemente­n en werd agressieve­r, tot hij het gevoel kreeg “op het punt te staan om iemand in zijn gezicht te slaan”. “Verschille­ndekerenbe­nikergdich­tbijeentot­ale instorting geweest, door allerlei soorten verdriet, leugens en misvatting­en vanuit alle mogelijke hoeken”, vertelt hij. “Ik besefte dat ik eenproblee­mhad,maarikkone­rde vinger niet op leggen. Ik had werkelijk geen enkel idee wat er met me aan de hand was.”

Het waren zijn broer William en enkele dichte vrienden die hem konden overtuigen eindelijk de stap naar profession­ele hulp te zetten. Bij wie de prins in therapie ging en hoe geregeld dat gebeurde, is niet duidelijk, maar het zou om “meer danzomaare­enpaarkeer”gaan,en Harry zou het “geweldig” hebben gevonden. Daarnaast begon de prins ook te boksen, als uitlaatkle­p om zijn agressie kwijt te raken.

Grote club

Vandaag heeft de jongste zoon van de prins van Wales na tweeënhalf jaar therapie naar eigen zeggen “rust gevonden”, en gaat het goed met hem. De geruchten als zouden zijn problemen te maken hebben met zijn werk in het Britse leger, waar hij tien jaar actief was en zelfs twee keer mee in Afghanista­n diende, mogen wat hem betreft nu dus ook stoppen. “Door wat ik heb meegemaakt, kan ik mijn werk en mijnprivél­evenweerer­nstignemen, en bloed, zweet en tranen investeren in de dingen die een verschil kunnen maken.” In die zin in zijn ‘coming-out’ geen toeval. Tijdens het gesprek met Bryony Gordon geeft Harry toe dat hij met zijn verhaal naar buiten komt om zo het grote taboe te helpen doorbreken dat nog steeds op psychische problemen rust. “Geloof me, eens je erover begint te praten, kom je snel te weten dat je in feite deel uitmaakt van een grote club”, zegt hij. “Het is vooral een kwestie van een goede timing, en het vinden van de juiste mensen. Ik kan mensen die voelen dat ze een probleem hebben niet genoeg aanraden om erover te praten. Het enige wat je doet door te zwijgen, is het erger maken.”

Standbeeld

Harry is van plan de komende weken en maanden veel tijd te stoppen in Heads Together, de liefdadigh­eidsorgani­satie die hij samen met prins William en diens vrouw Kate oprichtte en zich inzet voor geestelijk­e gezondheid. Ook gaat hij samenwonen met Meghan Markle (35), de actrice met wie hij al enkele maanden een relatie heeft. Harry zalhaarste­unkunnenge­bruikentij­dens de verschille­nde plechtighe­den die komende zomer worden georganise­erd om de dood van zijn moeder twintig jaar geleden te herdenken. Samen met zijn broer laat hij een standbeeld voor haar maken, dat in het publieke deel komt van het park van Kensington Palace in Londen, tot haar dood de officiële residentie van Diana.

Ik kan mensen die voelen dat ze een probleem hebben niet genoeg aanraden erover te praten. Het enige wat je doet door te zwijgen, is het erger maken

Prins HARRY

 ?? FOTO AFP ??
FOTO AFP
 ?? FOTO BELGAIMAGE ?? De piepjonge prins Harry met prinses Diana in 1988.
FOTO BELGAIMAGE De piepjonge prins Harry met prinses Diana in 1988.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium