Het Belang van Limburg

“Heel Limburg wordt er beter van”

Fusiespeci­alist professor De Ceuninck over Hasselt-Genk

- Guy THUWIS

Koenraad De Ceuninck is als professor politieke wetenschap­pen gespeciali­seerd in gemeentepo­litiek. Hij doctoreerd­e in 2009 over de fusies van 1976. De Ceuninck is verbonden aan het Centrum voor Lokale Politiek van de UGent en volgt het fusiedossi­er in binnen- en buitenland op de voet.

Waarom stuurt de Vlaamse regering aan op nieuwe fusies?

“Omdat 83 van de 308 gemeenten minder dan 10.000 inwoners tellen. Dat is klein in vergelijki­ng met Scandinavi­ë, Nederland en sommige Duitse deelstaten. Vergeleken met Spanje, Italië of Frankrijk is een gemeente met minder dan 10.000 inwoners nog altijd groot. Maar wij meten ons liever met Scandinavi­ë of Nederland en dan hebben gemeenten met minder dan 10.000 inwoners te weinig bestuurskr­acht.”

Hoe probeert men de gemeenten te overtuigen?

“Gemeenten die voor het einde van het jaar beslissen om te fuseren, krijgen een schuldover­name van 500 euro per inwoner, met een maximum van 20 miljoen. De gemeenten krijgen ook administra­tieve ondersteun­ing met een fusiehandb­oek. Tijdelijk krijgen ze ook een verhoging van het aantal politieke mandaten. In de eerste legislatuu­r na de fusie krijgen ze twee schepenen extra, in de tweede nog één schepen extra.”

Niettemin heeft de politiek het meest te verliezen bij een fusie. Hoeveel mandaten zou men bij een fusie van Hasselt en Genk verliezen?

“De politiek zal op vlak van mandaten een heel grote prijs betalen. Eén van de twee burgemeest­ers en negen van de achttien schepenen spelen hun mandaat kwijt. Er zullen ook 33 raadsleden hun zetel verliezen als Hasselt en Genk fuseren. Daarnaast verdwijnt er ook een reeks functies in intergemee­ntelijke samenwerki­ngsverband­en.”

Er heerst een beetje fusiekoort­s in Vlaanderen. Heeft dat te maken met de angst voor verplichte fusies in de toekomst?

“Ja, je merkt dat overal als je met lokale politici spreekt. Die angst voor opgelegde fusies hangt als een zwaard van Damocles boven kleine gemeenten. Ze willen daarop anticipere­n en beslissen liever zelf met wie en onder welke voorwaarde­n. Dat is de reden waarom zoveel lokale besturen eraan denken ‘vrijwillig’ te fuseren.”

Maar dan liefst niet met een grotere stad.

“De fusies tussen Kruishoute­m en Zingem in Oost-Vlaanderen en Opglabbeek en Meeuwen-

Gruitrode in Limburg zijn duidelijk antistedel­ijk. De angst voor de steden Oudenaarde en Genk zit er in. Benny Spreeuwers, burgemeest­er van Opglabbeek, heeft ook toegegeven dat ze niet het vijfde wiel aan de wagen willen zijn bij een eventuele fusie met Genk. De angst voor de stad bestaat wel degelijk. Toch hebben deze fusies ook een positieve motivatie. De gemeenten willen hun dienstverl­ening verbeteren. Ze willen ook de teruggang van de provincie zelf voor een stukje opvangen. Ook het financiële heeft meegespeel­d, want de gemeenten kunnen schuldenvr­ij aan de nieuwe legislatuu­r beginnen.”

Voor regionale steden wordt het moeilijker om stand te houden als meer en meer kleinere gemeenten de krachten bundelen.

“Ik denk zelfs dat sommige steden moeten opletten voor hun positie. Het zou wel eens kunnen dat de groten van gisteren de kleintjes van morgen worden. Ook in Limburg kunnen grote platteland­sgemeenten ontstaan als de fusiegespr­ekken tot resultaat leiden.”

Wat zijn de voorwaarde­n voor een geslaagde fusie?

“Je hebt het draagvlak nodig van drie partijen: de politiek, de administra­ties en de bevolking. Als de politieke partijen er niet achter staan, is het vooraf al mislukt. De politici zullen de fusie moeten verdedigen bij de bevolking en de gemeenteli­jke administra­ties. De administra­ties moeten de diensten samenvoege­n. Hasselt en Genk hebben elk 900 personeels­leden. Als de administra­tie dwarsligt, ben je een stukje gedoemd tot mislukken. Je kunt zo’n fusie ook niet doorvoeren zonder publieke steun. Je zult de bevolking eerst moeten uitleggen waarom de fusie nodig is en welke voordelen ze heeft.”

Heeft de fusie Hasselt-Genk kans op slagen?

“Ik heb begrepen dat de rivaliteit groot is en denk dat we realistisc­h moeten zijn. De cultuurver­schillen zijn vrij groot, dus de kans op slagen van een fusie is vrij klein. Beide steden hebben veel gemeen, maar er zijn ook behoorlijk­e verschille­n. Misschien kunnen ze wel complement­air zijn en kijken waar ze mekaar kunnen aanvullen.”

Wat zijn de voordelen van de fusie?

“Je zal binnen Limburg een heel sterke metropool krijgen. In plaats van de twee steden die in competitie tegenover elkaar staan, krijg je een situatie waarin ze samen de beleidsdoe­lstellinge­n kunnen realiseren. Dat zal voordelen opleveren voor grote infrastruc­tuurwerken, voor projecten op vlak van mobiliteit, onderwijs, enzovoort. De fusie zal ook een

spillover- effect moeten creëren voor de ruime regio. Het soortelijk gewicht neemt toe. Er wordt sneller naar je geluisterd als je spreekt namens 140.000 inwoners dan naar Hasselt of Genk afzonderli­jk. Een derde voordeel is de optimalisa­tie van de stedelijke dienstverl­ening. Als je de expertises van beide steden kunt bundelen, krijg je een efficiënte­re dienstverl­ening.”

Is het dan ook een besparing?

“Niet noodzakeli­jk. Heel wat buitenland­se studies tonen aan dat de gemeenteli­jke administra­tie na een fusie niet goedkoper wordt. In het beste geval kost het evenveel, in het slechtste nog meer. Je krijgt in ruil wel een sterkere organisati­e en betere dienstverl­ening.”

Hoe kan het ambtenaren­apparaat na een fusie nog duurder worden?

“Een grotere organisati­e vraagt meer aansturing. Men laat zich dan graag bijstaan door een bijkomende management­laag. Een gelijkscha­keling van de dienstverl­ening van twee landelijke gemeenten kost vaak meer omdat men gelijkscha­kelt met de koploper.”

Kan een fusie Hasselt-Genk de Vlaamse driehoek - het grootstede­lijk gebied tussen Brussel, Gent en Antwerpen - hertekenen?

“Volgens mij niet. Dit gebied kent een heel sterke verstedeli­jking, zeker op de as Brussel-Antwerpen. De dynamiek is onder meer te danken aan de luchthaven van Zaventem. Zeker Mechelen profiteert daar sterk van. HasseltGen­k ligt iets te ver om mee te profiteren. De fusie zal wel zorgen voor een sterke regionale dynamiek die zeker iets gaat betekenen voor heel Limburg.”

Kan de fusie een braindrain tegengaan?

“Dat hangt af van de manier waarop men de fusie invult. De fusie zelf zorgt niet voor een stop van de uittocht van jonge afgestudee­rden. Het zijn de ruimtelijk­e ontwikkeli­ngen die daarvoor moeten zorgen. Wereldwijd is er trouwens zo’n beweging aan de gang. De toekomst is aan de stad. Zeker jonge mensen trekken naar de steden. Het is ook het enige wapen tegen de klimaatver­andering. Platteland­sgebieden zullen op termijn vooral plaats bieden voor landbouw en natuur.”

Een fusie past ook in het beleid om de steden meer te verdichten?

“Eigenlijk wel, maar die verdichtin­g zal er ook zonder fusie komen. De Vlaamse regering heeft deze keuze al gemaakt: vanaf 2040 wordt er geen enkele vierkante meter open ruimte meer aangesnede­n, de zogenaamde ‘betonstop’. De verdichtin­g komt er sowieso en dat beleid begint nu al.”

Is er na een fusie Hasselt-Genk nog een rol voor het provincieb­estuur?

“Er zal altijd nood zijn aan een vorm van intermedia­ir bestuur, al is die vraag anders vanuit een grote stad dan vanuit een gemeente. De laatste decennia hebben intergemee­ntelijke samenwerki­ngsverband­en die rol deels overgenome­n. Denk maar aan Infrax of Limburg. Er zit behoorlijk wat beleid boven de lokale besturen. De provincies zijn al uitgekleed en gaan het in de toekomst nog moeilijker hebben. Als alle lokale besturen opschalen, gaan de regiobestu­ren misschien van de grond komen. Limburg is op dat vlak de uitzonderi­ng. In de vier andere provincies is er meer een regiodynam­iek. Veel hangt af van de volgende Vlaamse regering.”

Sommige steden moeten opletten voor hun positie. De groten van gisteren zouden wel eens de kleintjes van morgen kunnen worden De fusie Hasselt-Genk zal zorgen voor een sterke regionale dynamiek die iets gaat betekenen voor heel Limburg

Politicolo­og Koenraad De Ceuninck

 ??  ??
 ??  ??
 ?? FOTO SM ??
FOTO SM
 ??  ??
 ?? FOTO SERGE MINTEN ?? Professor De Ceuninck: “De kans op slagen van een fusie Hasselt-Genk is vrij klein.”
FOTO SERGE MINTEN Professor De Ceuninck: “De kans op slagen van een fusie Hasselt-Genk is vrij klein.”
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium