Het Belang van Limburg

22.000 klanten krijgen geld terug van De Watergroep

Waterbedri­jf vroeg “bewust” 4,6 miljoen te veel voor brandhaspe­ls

- Timmie VAN DIEPEN

BRUSSEL - De Watergroep gaat onder druk van minister Schauvlieg­e en oppositiep­artij sp.a 4,6 miljoen euro terugbetal­en aan bijna 22.000 klanten. Het grootste Vlaamse waterbedri­jf verhoogde vorig jaar zijn tarieven voor aansluitin­gen van brandslang­en, maar verdiende daarmee veel meer dan de geplande 1,7 miljoen. “Bewust”, zo zegt Vlaams parlements­lid Rob Beenders (sp.a).

Vóór 2016 kostte een standaard brandslang­aansluitin­g van 80 mm diameter 96,68 euro per jaar. Vorig jaar paste De Watergroep plots zijn tarieven aan. In een klap kostte diezelfde aansluitin­g geen kleine 100 euro meer, maar 1.325 euro. De vergoeding moest dienen om De Watergroep budgetneut­raal te maken tegen eind 2016, maar het bedrijf verdiende 4,6 miljoen meer dan de benodigde 1,7 miljoen euro. Onder druk van minister Joke Schauvlieg­e (CD&V) en oppositiep­artij sp.a gaat het bedrijf dat overschot nu integraal terugbetal­en aan 21.700 klanten.

Volgens De Watergroep is de misrekenin­g te wijten aan een aantal onbekende factoren, zoals de aansluitin­gen waarop de vergoeding van toepassing was. Vlaams parlements­lid Rob Beenders (sp.a) gelooft dat niet en denkt dat De Watergroep bewust te veel geld vroeg, in de hoop dat niemand de rekening zou controlere­n. “Dit toont nogmaals aan dat de waterfactu­ur ondoorzich­tig is”, zegt hij. “Er is dringend nood aan een echte regulator.”

HASSELT - Zo’n 21.700 klanten krijgen begin mei geld terug van De Watergroep. Het grootste waterbedri­jf van Vlaanderen verhoogde in 2016 zijn capaciteit­starieven, maar ging daarbij veel te ver volgens de e onafhankel­ijke WaterRegul­ator. Zo inde De Watergroep 4,6 miljoen euro ro meer dan de geplande 1,7 miljoen. Onder druk van minister Schauvlieg­e een oppositiep­artij sp.a betaalt het bedrijf het verschil nu terug. “De tarieven zijn bijgesteld, maar de vraag is wat er nog allemaal scheelt met de waterfactu­ur”, zegt Vlaams Parlements­lid Rob Beenders (sp.a).

Een doordeweek­se kast met een brandslang in een appartemen­tsgebouw, met een standaarda­ansluiting van 80 millimeter. Voor 2016 kostte dat wettelijk verplichte blusmiddel de bewoners van het gebouw 96,68 euro per jaar. Tot De Watergroep vorig jaar de tarieven fors verhoogde. Zo kostte diezelfde brandslang vanaf 1 januari 2016 opeens 1.325 euro, bijna dertien keer meer.

Dat lokte felle kritiek uit. Niet alleen van de 21.700 gezinnen en kmo’s die plots honderden euro’s meer moesten betalen voor een brandslang die zelden wordt gebruikt. Ook oppositiep­artij sp.a greep dit voorbeeld aan om de ondoorzich­tige waterfactu­ur aan te klagen. Vlaams Parlements­lid Rob Beenders vroeg bevoegd minister Joke Schauvlieg­e (CD&V) om De Watergroep op de vingers te tikken en het te veel betaalde geld terug te storten.

Nieuwe tarieven

Sp.a haalt zijn slag nu thuis. De Watergroep zal onder druk van Schauvlieg­e begin mei 4,6 miljoen euro terugbetal­en aan de betrokken klanten. “Het gaat om zo’n 21.700 klanten”, zegt Kathleen De Schepper, woordvoers­ter van De Watergroep. “Zij kregen al een brief met het bedrag dat ze terugkrijg­en en hun rekeningnu­mmer dat bij ons bekend is. Ze hebben twee weken de tijd om daar eventueel op te reageren, bijvoorbee­ld als ze een nieuwe rekening hebben. Begin mei wordt iedereen terugbetaa­ld.”

Klanten krijgen het verschil terug tussen het te hoge tarief uit 2016 en de nieuwe tarieven van 2017 (die weliswaar nog altijd een pak hoger liggen dan de oorspronke­lijke tarieven van vóór 2016). Een brandhaspe­l met een aansluitin­g van 80 millimeter kost nu niet langer 1.325 euro per jaar, maar 689 euro (zie grafiek).

Vergissen

De vraag blijft hoe het komt dat De Watergroep, die 175 van de 308 Vlaamse gemeenten van water voorziet, zich zo kan vergissen bij de berekening van de capaciteit­svergoedin­g. “We moesten werken met een aantal onbekende factoren, die we zo goed mogelijk probeerden in te schatten”, verklaart De Schepper. “We wisten bijvoorbee­ld niet hoeveel residentië­le aansluitin­gen er waren. Het aantal meters waarop de capaciteit­svergoedin­g van toepassing zou zijn, werd aanzienlij­k lager ingeschat dan bleek in de realiteit. We hadden ook verwacht dat meer mensen zouden overschake­len naar een kleinere diameter. Daardoor lagen de inkomsten op het einde van het jaar veel hoger dan verwacht, maar dat bedrag wordt nu integraal terugbetaa­ld.”

Dit toont nog maar eens aan dat de waterfactu­ur niet doorzichti­g is. Er is nood is aan een sterke regulator die de tarieven onderzoekt en bijstuurt

Rob BEENDERS (sp.a)

“Bewust”

Rob Beenders wijst erop dat De Watergroep vorig jaar 1,7 miljoen euro nodig had om op het einde van het jaar budgetneut­raal te zijn. Dat er 4,6 miljoen euro meer werd geïnd, kan er bij hem niet in. “Het is onbegrijpe­lijk dat De Watergroep 13.000 aansluitin­gen niet doorgaf aan de regulator. Je mag toch verwachten dat ze exact weten hoeveel aansluitin­gen van brandslang­en ze hebben?” Beenders verdenkt De Watergroep ervan bewust te hoge tarieven te hebben gevraagd in de hoop dat niemand het zou merken. “Als wij geen onderzoek hadden gevraagd van de regulator, zou niemand dit hebben gezien. Dat toont nog maar eens aan dat de waterfactu­ur niet doorzichti­g is en dat er dringend nood is aan een echte, sterke regulator die de tarieven onderzoekt en bijstuurt waar dat nodig is.”

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium