Het Belang van Limburg

Lommels gezin rijdt 20.000 kilometer om eigen droomcampi­ng te vinden

- Koen SNOEKX

Acht maanden leefden Kim en Tom uit Lommel met hun drie kinderen in een caravan en reden ze 20.000 kilometer door Frankrijk en Spanje op zoek naar een droomcampi­ng om zelf uit te baten. Zopas vonden ze eindelijk hun nieuwe thuis: niet in het zonnige zuiden, maar in de Ardennen.

“Zijn jullie gek geworden?”. Die vraag kregen Tom Vanderstic­helen (41) en Kim Putzeys (37) uit Lommel regelmatig voorgescho­teld. In de zomer van vorig jaar namen ze afscheid van hun succesvol maar jachtig leven en trokken ze er met hun drie kinderen met de caravan op uit om hun grote droom na te jagen: een camping openen in Frankrijk. Na een tocht van - jawel - 20.000 kilometer langs zo’n vijftig campings in Frankrijk en Spanje viel hun oog uiteindeli­jk op een kampeerter­rein in de Ardennen. “Acht maanden met vijf mensen in een caravan leven was niet altijd simpel, maar het was de mooiste tijd van ons leven”, zeggen Tom en Kim. Een droom hebben is één, maar er alles aan doen om die droom ook effectief waar te maken is nog wat anders. Tom Vanderstic­helen (41) en Kim Putzeys (37) deden het. Ze hadden nochtans alles wat ze zich konden wensen. Een mooi landhuis in de Lommelse bossen, een goed draaiend bedrijf - Tom leverde aardappele­n aan frituren over heel Limburg - en een mooi gezin met drie kinderen: Anse (11), Andres (8) en Ties (5). “Maar we hadden het gevoel dat we onszelf aan het voorbij lopen waren”, zegt Tom. “Ik begon elke dag om half één ’s nachts met mijn ronde langs de frituren en was pas ’s avonds om half vijf terug thuis. Mijn kinderen zag ik nauwelijks.” Kim haar grote droom bleef ondertusse­n maar opspelen: een eigen camping in Frankrijk. “In augustus vorig jaar hakten we de knoop door. We hebben alles verkocht en zijn aan onze tocht begonnen.” Kim en Tom hadden hun zwerftocht goed voorbereid. “Met de school had ik een regeling getroffen om onze kinderen thuisonder­wijs in onze caravan te geven”, zegt Kim. “De school liet weten welke leerstof ze gezien moesten hebben en stuurde mij toetsen door.”

Oplichter

Het Lommelse gezin had ook een uitgebreid­e route uitgestipp­eld langs campings die in aanmerking zouden komen voor hun droom. “We zijn onze zoektocht gestart in Charente in het westen van Frankrijk en zijn vandaaruit in zuidelijke richting naar Lot-etGaronne gereden”, zeggen Tom en Kim. “In die streek hebben we meer dan dertig campings bezocht. Duizenden kilometers hebben we afgelegd. Tijdens onze tocht sliepen we bij boeren of onder bruggen.” Maar hun droomcampi­ng vonden ze niet. “De campings waren te groot, er was te weinig rust of te weinig groen. We waren net op zoek naar een kleinere camping voor gezinnen die even rust wilden in hun jachtige leven.” Maar in het Franse Duras, bij Bordeaux, vonden Kim en Tom plots wel hun gading. “Een camping van 7 ha met negen mooie vakantiewo­ningen. We stonden op punt om te tekenen, maar toen we in het dorp een koffie gingen drinken en we onze plannen lieten vallen, kregen we te horen dat we met een oplichter te maken hadden: de vakantiewo­ningen bleken geen deel uit te maken van de camping. Toen zijn we in een serieuze dip beland.” Om hun ontgoochel­ing door te spoelen, besloten Kim en Tom om Frankrijk te verlaten en naar het zuiden van Spanje door te reizen. “Half december was het toen we onze caravan parkeerden in Mazarron, aan de Spaanse zuidoostku­st. Onze kinderen gingen naar een tweetalige school in de stad en ondertusse­n zetten wij onze zoektocht verder.”

Durbuy

Maar ook in Spanje vonden Kim en Tom niet wat ze zochten. “Even hebben we gedacht om onze droom op te geven en iets anders te gaan doen: een frituur beginnen, een poetsbedri­jf oprichten... Maar het waren onze kinderen die ons nieuwe moed gaven. ‘We zijn al zo lang naar een camping aan het zoeken. Nu mogen jullie niet opgeven, mama en papa’, zeiden ze dan.”

Kim bleef ondertusse­n op het internet speuren naar haar droomcampi­ng en op een dag, in februari, stootte ze op een charmant kampeerter­rein in de Ardennen. In het piepkleine dorpje Deulin, op een kleine 10 kilometer van Durbuy. “‘Ga jij maar met het vliegtuig naar België’, zei ik tegen Tom. En als jij het goed vindt, dan hak je de knoop maar door.” En zo ging het ook. “Op 3 maart hebben we getekend. Onze kinderen hebben afscheid genomen in hun school in Spanje en we zijn met onze caravan van Mazarron naar Deulin gereden, een tocht van 2.200 kilometer.” De afgelopen weken kreeg hun nieuwe camping - een kampeerter­rein met 46 staanplaat­sen en een tentenweid­e voor 120 mensen vlak langs de Ourthe - een grondige opknapbeur­t. “Onze eerste gasten zijn alvast heel enthousias­t. En wij ook. We hebben het hier helemaal naar onze zin.”

Aan hun avontuur houden Kim en Tom niets dan goede herinnerin­gen over. “Acht maanden met vijf mensen 24 uur op 24 in een kleine caravan leven, is niet altijd simpel”, zegt Tom. “Maar door onze tocht en alles wat we hebben meegemaakt zijn we als gezin echt naar elkaar toegegroei­d. Ik kan het iedereen aanraden.”

 ?? FOTO SVEN DILLEN ?? Kim Putzeys (37) en Tom Vanderstic­helen (41) met hun kinderen Ties (5), Anse (11) en Andres (8).
FOTO SVEN DILLEN Kim Putzeys (37) en Tom Vanderstic­helen (41) met hun kinderen Ties (5), Anse (11) en Andres (8).

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium