Het Belang van Limburg

Nog geen vrede met CD&V

Zuhal Demir

- Liliana CASAGRANDE

BRUSSEL - “Steek uw tijd in uw werk in plaats van in het beledigen van collega’s van de meerderhei­d”, wierp Nahima Lanjri (CD&V) staatssecr­etaris Zuhal Demir (N-VA) toe in de Kamer. Lanjri had een waslijst aan opmerkinge­n op het beleidspla­n van Demir. “Je zou beter de uitgestoke­n hand van minister Vandeurzen aannemen, ook al is hij van de CD&V”, voegde ze er tussendoor nog aan toe. De stemming van alle beleidspla­nnen van Demir is in elk geval uitgesteld tot volgende week. “Op vraag van premier Michel”, zo luidt het.

Het is nog tot volgende week wachten om te zien of CD&V en N-VA nog met elkaar kunnen leven. Dan pas wordt er in drie verschille­nde commissies gestemd over de vier beleidspla­nnen – wetenschap­sbeleid, personen met een handicap, armoedebes­trijding en gelijke kansen – van staatssecr­etaris Zuhal Demir. Dat uitstel is er blijkbaar gekomen op vraag van de premier, zo is er meer tijd om de plooien weer glad te strijken. Demir haalde op palmzondag hard uit naar CD&V, die volgens haar moslims ziet als ‘kiesvee’. Voorzitter Wouter Beke eiste meteen excuses, maar die heeft hij tot nu toe nog niet gekregen. “Demir krijgt het woord excuses blijkbaar niet over haar lippen”, zei Nahima Lanjri (CD&V) gisteren bij de start van de commissie Sociale Zaken. De Facebookpo­st van Demir waarin ze zich verontschu­ldigt voor haar ‘harde woorden’ is voor CD&V duidelijk niet genoeg. “Ik heb gezegd wat ik moest zeggen”, is het enige wat Demir erover kwijt wilde.

’s Middags had ze ook al samen met minister van Justitie Koen Geens (CD&V) – haar oud-professor – een wetsontwer­p voorgestel­d waardoor de administra­tie om van geslacht te veranderen eenvoudige­r en sneller wordt. Ook die ontmoeting was niet echt hartelijk. Geens had vrijdag al gezegd dat het gedaan moest zijn met “elkaar vliegen af te vangen”.

Armoedegre­ns

Het is niet de eerste keer dat CD&V de voorstelli­ng van een beleidspla­n aangrijpt om de tanden te laten zien. Lanjri reageerde in november bij de voorstelli­ng van het beleidspla­n van Theo Francken, staatssecr­etaris van Asiel en Migratie, ook al fel. Nu haalde ze er opnieuw het regeerakko­ord bij. In haar beleidsbri­ef had Demir het namelijk over het optrekken van uitkeringe­n voor gehandicap­ten richting armoedegre­ns. “In het regeerakko­ord staat tot de Europese armoededre­mpel”, stipte Lanjri aan. “Een alleenstaa­nde krijgt nu 850 euro aan inkomensve­rvangende tegemoetko­ming terwijl de Europese armoedegre­ns op 1.083 euro ligt. Een gezin met twee kinderen krijgt 1.134 euro, terwijl de drempel 2.274 euro is. We hebben dus nog een hele weg te gaan.”

Lanjri wil ook dat er werk wordt gemaakt van de regels voor samenwonen­de gehandicap­ten. Die krijgen nu in systemen als ‘begeleid wonen’ een lagere uitkering.

NMBS

Zuhal Demir krijgt het woord excuses blijkbaar niet over haar lippen

Nahima LANJRI (CD&V)

Demir legt haar beleidsbri­even over armoede en gelijke kansen wel vandaag pas op tafel. Gisteren stelde ze een aantal concrete actiepunte­n voor wat haar bevoegdhei­d personen met een handicap betreft. Zo zal ze met NMBS en Infrabel aan tafel gaan zitten om te bekijken of personen met een handicap niet meer tot 24 uur op voorhand hun treinreis moeten aanvragen.

Ze wil ook bestuderen of bedrijven die investeren in toegankeli­jkheid hiervoor fiscaal beloond kunnen worden. “Dat ga ik aan minister van Financiën Johan Van Overtveldt (N-VA) vragen.” Maar ook hiervoor krijgt ze het deksel op de neus van CD&V. “Als er al niet veel geld is, zoals overal in die nota staat, dan is dat ook geen prioriteit”, vindt Lanjri. Het plan van Demir om ook gemeenscha­pswachten bevoegdhei­d te geven om parkeerkaa­rten te controlere­n, vindt Lanjri wel goed want dat stelde ze zelf ook voor. De staatssecr­etaris wil in elk geval ook zwaardere boetes voor foutparkee­rders.

Computer

Demir zei intussen dat ze de computerpr­oblemen op de dienst voor personen met een handicap heeft opgelost. Ze heeft het oude systeem tijdelijk weer ingevoerd en het nieuwe uitgesteld tot in september, waardoor ook de telefoon beantwoord kan worden. “Want nu kan het personeel weer dossiers raadplegen”, zei Demir. “Dat bellen lukt nog altijd niet, ik heb het geprobeerd”, zei Lanjri. “Minister Jo Vandeurzen (CD&V) heeft al gegevens van 160.000 mensen met een handicap, hij steekt zijn hand uit. Ik hoop dat je die ook grijpt, ook al komt dit van de CD&V.”

 ??  ??
 ?? FOTO PHN ?? Demir werd bij de voorstelli­ng van haar beleidspla­n onder vuur genomen door de CD&V, maar dat kon haar goed humeur niet vergallen.
FOTO PHN Demir werd bij de voorstelli­ng van haar beleidspla­n onder vuur genomen door de CD&V, maar dat kon haar goed humeur niet vergallen.
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium