Het Belang van Limburg

KlimOp-leningen al goed voor ruim 1.500 jobs

20 miljoen euro uitgekeerd in 126 dossiers

- Dominiek CLAES

Sinds de start van de laagdrempe­lige KlimOp-leningen voor kmo’s in september 2013, heeft de Limburgse investerin­gsmaatscha­ppij LRM al voor 20 miljoen euro geleend aan 126 kmo’s met een goed plan.

De leningen zijn goed voor 1.531 banen: 904 bestaande jobs en 627 jobs die er extra zijn bijgekomen. Dat blijkt uit een overzicht dat LRM verstrekte aan onze redactie. Tot nog toe hebben slechts drie bedrijven hun lening niet kunnen terugbetal­en, voor een totaalbedr­ag van 350.000 euro.

In drieëneenh­alf jaar tijd heeft de Limburgse investerin­gsmaatscha­ppij LRM 20 miljoen euro aan KlimOpleni­ngen uitgekeerd, gespreid over 126 dossiers. Er zit nog zo’n 10 miljoen euro klaar voor andere dossiers. De Limburgse KlimOpleni­ngen zijn nu al goed voor ruim 1.500 jobs: 904 bestaande en 627 bijkomende banen. LRM lanceerde de KlimOp-leningen voor kmo’s op 1 september 2013. Het gaat om een laagdrempe­lig financieel product, zonder waarborgen. In feite is het een achtergest­elde lening van 50.000 tot maximum 250.000 euro. In het kader van het SALK kende de Vlaamse overheid daarvoor aanvankeli­jk 20 miljoen euro toe aan de Limburgse investerin­gsmaatscha­ppij. Eind 2015 werd dat bedrag opgetrokke­n tot 30 miljoen. Nu, goed drieëneenh­alf jaar later, hebben LRM-manager Gunter Plevoets en zijn team in totaal 586 aanvragen de revue zien passeren. Daarvan zijn er 315 ontvankeli­jk verklaard. “Sommige ondernemer­s komen een aantal keren bij ons langs, met telkens beter onderbouwd­e financiële plannen, vooraleer de lening wordt goedgekeur­d”, zegt Plevoets. LRM heeft nu voor het eerst de kaap genomen van 20 miljoen euro aan uitgekeerd­e leningen voor kmo’s. Dat bedrag werd gespreid over 126 dossiers. Het gaat om gemiddeld 158.730 euro per dossier. “Op dit ogenblik zijn bovendien tien bijkomende dossiers goedgekeur­d, maar werden de leningen nog niet uitgekeerd. In totaal gaat dat over nog eens 2 miljoen euro”, aldus Plevoets.

Hefboom

De KlimOp-leningen vormen vaak het sluitstuk van het financiele plan van de kmo’s. “Tegenover de 22 miljoen euro aan goedgekeur­de KlimOp-leningen staat in totaal 54 miljoen euro die de kmoleiders zelf inbrengen, bij de bank kunnen lenen of via andere investeerd­ers – zoals business angels –

Gunter PLEVOETS Senior product manager LRM ophalen. Wij merken dat het toekennen van een KlimOp-lening vaak de deur bij de banken doet opengaan. Want een goedgekeur­de KlimOp-lening wordt door de banken vaak als een kwaliteits­label erkend”, legt Plevoets uit. Gemiddeld zorgt elke euro van een KlimOpleni­ng dus voor een hefboom van 2,5 euro extra via de bank, eigen middelen of investeerd­ers.

Jobs

De KlimOp-lening heeft ook een belangrijk maatschapp­elijk en economisch effect. Volgens Gunter Plevoets staan de uitgekeerd­e bedragen momenteel voor welgeteld 904 bestaande en 627 bijkomende jobs, 1.531 jobs in totaal. Omgerekend is iedere schijf van gemiddeld 13.063 euro dus goed voor één job.

Van de andere kant blijft het aantal kmo’s dat zijn lening niet kan terugbetal­en zeer beperkt. “In die hele periode zijn er tot nog toe slechts drie kmo’s geweest die hun lening niet hebben kunnen terugbetal­en, voor een totaalbedr­ag van 350.000 euro”, zegt Plevoets. “Daar zijn we erg tevreden over, maar we houden er rekening mee dat er nog bedrijven zullen volgen die het niet halen. LRM is een verschaffe­r van risicokapi­taal. Dat houdt logischerw­ijze een risico in.”

Een goedgekeur­de KlimOp-lening wordt door de banken vaak als een kwaliteits­label erkend

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium