Het Belang van Limburg

Woonlening wordt duurder voor één op de drie nieuwe klanten

Wie niet 20 procent van woningwaar­de kan inbrengen, moet meer betalen

- Guido CLOOSTERMA­NS

HASSELT - Wie een woonlening wil afsluiten maar niet minstens 20 procent van de waarde van de woning kan inbrengen, zal in de toekomst meer moeten betalen voor zijn krediet. Dat is het gevolg van nieuwe regels van de Nationale Bank van België, die volgens de website Moneytalk.be eind mei in voege treden. “Een hypotheek wordt iets voor de happy few”, zegt John Romain van Immotheker.

Volgens de Nationale Bank kennen banken nog veel te gemakkelij­k hypothecai­re leningen toe, met alle risico’s van dien. De instelling wil daarom dat consumente­n vanaf eind mei minstens 20 procent van de waarde van de woning zelf moeten inbrengen als ze een lening aangaan. De maatregel komt er wel enkel als de Europese Commissie niet dwarsligt.

Banken

Een woordvoerd­er van de Nationale Bank bevestigt het bericht van de gespeciali­seerde website Moneytalk.be. “Maar het is essentieel dat banken ook in de toekomst leningen boven 80 procent kunnen verschaffe­n.” Verschille­nde banken passen die nieuwe regels vandaag al toe. Zo moeten klanten van BNP Paribas Fortis sinds enkele maanden al een eigen inbreng van 20 procent voorleggen. Wie meer wil lenen kan dat nog steeds, maar ziet zijn hypotheek dan 40 basispunte­n duurder worden.

KBC hanteert vandaag een eigen inbreng van 15 procent, maar zegt zijn beleid te zullen bijsturen. “Een woonlening blijft voor een groot stuk maatwerk in functie van de klant”, aldus Stef Leunens van KBC.

De verhoogde eigen inbreng is een gevolg van nieuwe maatregele­n van de Nationale Bank om de veerkracht van de banken te versterken. “En het is de consument die daar uiteindeli­jk voor opdraait”, vindt John Romain van Immotheker. “Consumente­n die meer willen lenen zullen dat ook in de toekomst kunnen blijven doen. De banken zullen voor die leningen met een zogenoemd hoger risicoprof­iel dan wel een extra kapitaalbu­ffer moeten aanleggen, en die buffer wordt natuurlijk door de lener betaald.”

Even belangrijk als de eigen inbreng vindt Johan Romain het resterende inkomen en de verhouding tussen inkomsten en schulden. “De banken zouden dat veel beter in de gaten moeten houden.”

Happy few

Volgens Romain wordt een hypotheek door de nieuwe maatregel duurder voor ruim één op de drie nieuwe klanten. “Een derde van de consumente­n leent meer dan 80 procent. Naast een eigen inbreng van 20 procent moet de koper bovendien rekening houden met de kosten van een aankoop. Dat brengt de eigen inbreng al vlug op meer dan 30 procent. Lenen wordt in de toekomst meer en meer iets voor de happy few.”

 ?? Foto HBVL ?? “Lenen voor een woning wordt in de toekomst meer en meer iets voor de happy few”, zegt John Romain van Immotheker.
Foto HBVL “Lenen voor een woning wordt in de toekomst meer en meer iets voor de happy few”, zegt John Romain van Immotheker.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium