Het Belang van Limburg

Stemrecht

- REACTIES: DEKERN@HBVL.BE

54 procent van de Vlamingen is gewonnen voor stemrecht in plaats van opkomstpli­cht, 34 procent wil die opkomstpli­cht behouden. En mocht het tot stemrecht komen, dan zegt 74 procent van de Vlamingen ook dan nog te zullen gaan stemmen, terwijl 20 procent gewoon thuis blijft. Dat blijkt uit een peiling van De Standaard samen met de VRT. Waar wachten we nog op? Op Godot. Het is immers niet de eerste keer dat de Vlamingen zich uitspreken voor stemrecht. Het is er nooit van gekomen en het is niet de verwachtin­g dat het er snel van zal komen.

Een argument dat steevast naar voren wordt geschoven om de huidige opkomstpli­cht aan te houden, is dat anders vooral arbeiders, gepensione­erden en lagere sociale klassen thuisblijv­en. Ook legt de opkomstpli­cht de lat voor iedereen gelijk en heeft ze een belangrijk­e signaalfun­ctie. “Al staat de uitslag van de verkiezing­en ons niet altijd aan, hij duidt vaak wel op dieperligg­ende problemen in de samenlevin­g. Als extreme partijen hoog scoren, zit daar iets achter en dat moeten we aanpakken. Je kunt de stemplicht afschaffen, maar de problemen zullen blijven”, zegt politicolo­og Johan Ackaert.

Dat de problemen zullen blijven, is zo. Maar voor het overige zijn we niet meteen overtuigd. In de ons omringende landen is er geen opkomstpli­cht, wel stemrecht. Men kan moeilijk zeggen dat Nederland, Duitsland en Frankrijk minder democratis­ch zouden zijn dan ons land. Ook in die landen geven de meer extreme partijen duidelijke signalen. Denken we maar aan de PVV van Geert Wilders of het FN van Marine Le Pen. Signalen die vervolgens worden opgepikt door de minder radicale partijen.

Bovendien kunnen we ons de vraag stellen of we onszelf niets wijsmaken met onze opkomstpli­cht. Bij de verkiezing­en van 2014 voor de Kamer bleef 10,78 procent van de Belgen gewoon thuis, ondanks de opkomstpli­cht. En stemde nog eens 5,75 procent blanco of ongeldig. Het betekent dat bijna 17 procent geen stem uitbracht. Hoewel we dit niet kunnen bewijzen, is de kans groot dat het vooral gaat om arbeiders, gepensione­erden en lagere sociale klassen wegens geen interesse in politiek. Bovendien wordt niemand van de thuisblijv­ers gestraft, wat inhoudt dat we de facto al stemrecht hebben. Waar wachten we dan nog op om dit recht te formaliser­en? Geeft ons maar stemrecht. Het kan onze politici misschien inspireren om beter hun best te doen en met nog betere argumenten de verkiezing­sstrijd aan te gaan om onze stem te verdienen. Nu krijgen ze die nog te goedkoop omdat de meeste Vlamingen nog altijd plichtsbew­ust zijn.

Wie niet gaat stemmen wordt niet gestraft. Het betekent dat we de facto al stemrecht hebben. Waarom dit stemrecht niet formaliser­en?

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium