Het Belang van Limburg

Herman Reynders razend om beschuldig­ing van schriftver­valsing

- Eric DONCKIER

VB dient klacht in over onderteken­ing oprichting­sakte Locate in Limburg

VB-provincier­aadslid Jos Robben liet gisterenmo­rgen weten dat hij omwille van schriftver­valsing bij het Agentschap Binnenland­s Bestuur klacht had ingediend tegen gouverneur Herman Reynders. Waar gaat het over? Op 16 januari 2014 tekende de gouverneur mee de oprichting­sakte van Locate in Limburg, terwijl de Limburgse provincier­aad pas op 22 januari, een week later dus, instemde met de participat­ie van de provincie Limburg in Locate in Limburg. Volgens Jos Robben en Wim De Meester werd er een loopje genomen met de democratie en is er dan ook sprake van schriftver­valsing.

Het Agentschap Binnenland­s Bestuur liet de twee VB-provincier­aadsleden alvast weten dat ze – nadat ze alle documenten hebben opgevraagd – de zaak zullen onderzoeke­n. Audit Vlaanderen, dat de administra­tie en de lokale besturen controleer­t, is niet betrokken. Het kan indien het dat nodig acht wel zelf een onderzoek opstarten. “Woensdag brengen we de klacht ook op de provincier­aad. Maar we zullen onze woorden wikken en wegen, de effectieve klacht moet minister (van Binnenland­s Bestuur, nvdr.) Homans zelf uitzoeken”, lieten Robben en De Meester gisteren weten. Homans is echter niet bij deze zaak betrokken.

Laster

Gouverneur Reynders ontkent met de grootste klem dat er sprake is van schriftver­valsing. Hij is inderdaad een van de stichtende leden van Locate in Limburg en tekende mee de oprichting­sakte. Maar hij deed dit als ambtenaar, en dus niet in naam van de provincie.

Het is zelfs zo dat de gouverneur in deze simpelweg niet kon tekenen namens de provincier­aad, wegens niet verkozen en politiek neutraal. Gouverneur Herman Reynders overweegt daarom om op zijn beurt klacht in te dienen tegen de twee VB-provincier­aadsleden wegens laster en eerroof.

Onder voorbehoud

Toenmalig bestendig afgevaardi­gde Marc Vandeput en griffier Renata Camps tekenden mee de oprichting­sakte namens de provincie. Maar ook hen kan men moeilijk iets ten laste leggen. Ze tekenden immers onder voorbehoud van goedkeurin­g door de Limburgse provincier­aad. Dat staat trouwens met evenveel woorden vermeld bij de oprichting­sakte.

Locate in Limburg is het aanspreekp­unt voor buitenland­se bedrijven die hier willen investeren. Naast de gouverneur en de provincie Limburg tekenden onder andere ook LRM, het Agentschap Innoveren en Ondernemen en Flanders Investment & Trade mee de oprichting­sakte.

 ?? FOTO RAYMOND LEMMENS ?? Gouverneur Herman Reynders kan niet lachen met de klacht die tegen hem werd ingediend.
FOTO RAYMOND LEMMENS Gouverneur Herman Reynders kan niet lachen met de klacht die tegen hem werd ingediend.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium