Het Belang van Limburg

Amper negen vragen voor Brexit-meldpunt bedrijven

-

Vlak na het referendum over de Brexit op 23 juni vorig jaar richtte Flanders Investment en Trade (FIT) op vraag van de Vlaamse regering een Brexitmeld­punt op. Het meldpunt moest tegemoetko­men aan de verwachte stroom aan vragen die zouden rijzen binnen de Vlaamse bedrijfswe­reld en wordt bemand door specialist­en van FIT, het Vlaamse Agentschap Innoveren en Ondernemen (Vlaio) en Enterprise Europe Network.

Alle Belgische bedrijven exporteren jaarlijks voor meer dan 30 miljard euro over het Kanaal. Een slecht akkoord over de Brexit zou ons land elk jaar 2,2 miljard euro aan taksen en heffingen kunnen kosten. Toch blijken bij het meldpunt amper vragen binnen te komen. Volgens de laatste cijfers (van januari dit jaar) ging het in totaal om negen vragen, waarvan er zes in de eerste maand na de oprichting binnenkwam­en. De vragen gingen over fiscalitei­t, facturatie, vrij verkeer van personen en de gevolgen voor de uitvoer naar de Britse Maagdeneil­anden.

Bekendheid

Volgens Vlaams parlements­lid Vera Jans (CD&V) moet het meldpunt dan ook beter bekend worden gemaakt binnen de bedrijfswe­reld. Volgens haar zitten ondernemer­s met veel vragen, maar vinden ze hun weg niet naar het meldpunt. “Voorlopig mist het Brexitmeld­punt zijn doel”, zegt Jans. “We moeten het dringend bekendmake­n bij Vlaamse ondernemer­s zodat dit een dienst wordt waar alle ondernemer­s terecht kunnen met hun vragen. Het meldpunt zou daarnaast ook zelf proactieve­r kunnen optreden door naar bedrijven te stappen die zaken doen met het Verenigd Koninkrijk en hen te informeren over de risico’s van de geplande Brexit.” Jans wijst bijvoorbee­ld op de wisselkoer­srisico’s. “Het aantal kmo’s dat zich indekt tegen wisselkoer­srisico’s is slechts beperkt toegenomen sinds het Brexit-referendum.”

Slechte exportcijf­ers

Vlaams minister-president Geert Bourgeois (N-VA) wees de kritiek op het meldpunt grotendeel­s van de hand. Volgens hem is er geen extra actie nodig om het meldpunt bekend te maken, al deelt hij wel de bezorgdhei­d om de impact van de Brexit op de Vlaamse economie. Eén op de veertig jobs in Vlaanderen houdt immers verband met de export naar Groot-Britannië. De laatste exportcijf­ers laten zien dat Vlaamse bedrijven nu al de gevolgen voelen van het Britse voornemen tot afscheiden. De export naar GrootBritt­annië nam afgelopen jaar weliswaar met 1,68 procent toe, tot 27,66 miljard euro, maar dat was enkel te danken aan de autosector, die met 13,7 procent groeide. In de andere sectoren was er nu al sprake van een afname van de export. Dat heeft veel te maken met de dalende koers van het pond na het Brexit-referendum. Die maakt export duurder, waardoor de uitvoer in de farma (-4,52 procent), kunststoff­en (-5,6 procent), brandstoff­en (-13,5 procent), voeding en dranken (-2,43 procent), tapijten (-3,65 procent) en machines en apparatuur (-3,4 procent) allemaal achteruit boerde.

 ?? FOTO PHN ?? Wat de Brexit precies zal inhouden is nog onduidelij­k, maar bij het meldpunt kwamen amper negen vragen binnen.
FOTO PHN Wat de Brexit precies zal inhouden is nog onduidelij­k, maar bij het meldpunt kwamen amper negen vragen binnen.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium