Het Belang van Limburg

Roze zak ten vroegste tegen 2020 in heel Vlaanderen

Invoering van extra afvalzak duurt minstens twee jaar

- Timmie VAN DIEPEN

De invoering van een roze of paarse afvalzak voor de ophaling van hard of gemengd plastic is ten vroegste voor 2020. Dat heeft minister Joke Schauvlieg­e (CD&V) dinsdag duidelijk gemaakt in de commissie Leefmilieu in het Vlaams Parlement. Op dit moment lopen proefproje­cten die moeten uitmaken welk systeem het best werkt. Eind dit jaar valt de beslissing of de extra afvalzak er effectief komt. Dan duurt het nog twee jaar voor de roze of paarse zak in gebruik aan de straat kan worden gezet.

BRUSSEL -

Vandaag belandt nog altijd te veel plastic tussen ons restafval. Het gaat om folies, plastic zakjes, botervloot­jes, bloempotje­s of speelgoed. Die harde of gemengde soorten plastic mogen niet in de PMD-zak, maar kunnen wel nog perfect worden hergebruik­t. Alleen gebeurt dat vandaag nog te vaak niet, omdat dat soort plastic in veel gemeenten niet aan huis wordt opgehaald en heel wat mensen er dus speciaal voor naar het containerp­ark moeten rijden.

Roze of paarse zak

Minister Schauvlieg­e overweegt al langer aan om alle soorten plastic aan huis te laten ophalen. In Vlaanderen heeft nu al een op de drie gezinnen een aparte roze zak voor het plastic dat niet in de blauwe tegenhange­r mag, maar Schauvlieg­e wil dat systeem graag doortrekke­n naar heel Vlaanderen. Op dit moment lopen verschille­nde proefproje­cten die moeten uitmaken welk systeem het best werkt: een roze zak voor de aparte ophaling van het harde en gemengde plastic (naast de blauwe zak dus) of een paarse zak waarin zowel de inhoud van de huidige PMD-zak als de andere soorten plastic mogen worden gestopt (waardoor de blauwe zak zou verdwijnen).

“Ik ben een grote voorstande­r van de inzameling van alle soorten plastic”, liet Schauvlieg­e dinsdag nogmaals optekenen in de commissie Leefmilieu. “Maar de sorteerder­s moeten wel de tijd krijgen om hun installati­es aan te passen aan de nieuwe regels. De proefproje­cten lopen nu en de evaluatie is voor eind dit jaar. Voor de eerste bevindinge­n is het nog te vroeg. Eind dit jaar en niet vroeger zullen we beslissen welk systeem we zullen invoeren. Daarna is er nog twee jaar nodig voor de effectieve start.”

Conclusie: de roze (of paarse ) afvalzak zal pas ten vroegste in 2020 in heel Vlaanderen aan de deur staan. “We voorzien de volledige uitrol van het systeem tegen eind 2019”, zegt Jan Pauwels, Schauvlieg­es woordvoerd­er. “In de tussentijd zullen we al starten met de geleidelij­ke uitbouw vanaf 2018.”

Limburgse gele zak

Vandaag wordt er in Limburg al op twee plaatsen geëxperime­nteerd met de ophaling van hard en gemengd plastic: in Genk en Lommel. “Omdat onze restafvalz­ak al paars is, is de nieuwe zak bij ons geel”, zegt Kris Somers van afvalinter­communale Limburg. “Wat mij betreft zou het beste systeem zijn om alle plastic in één zak te verzamelen. In ieder geval mag het de burger niets meer kosten. Het zijn de producente­n die meer moeten bijdragen als ze wegwerpver­pakkingen produceren. Zo worden mensen die een alternatie­f kopen voor wegwerp ook beloond. Zo hopen we de bedrijven aan te zetten om ook minder wegwerp te produceren.”

 ?? FOTO PHOTO NEWS ?? Minister Schauvlieg­e wil alle soorten plastic aan huis ophalen. Hoe dat moet gebeuren - met een roze of een paarse zak - is nog niet helemaal duidelijk.
FOTO PHOTO NEWS Minister Schauvlieg­e wil alle soorten plastic aan huis ophalen. Hoe dat moet gebeuren - met een roze of een paarse zak - is nog niet helemaal duidelijk.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium