Het Belang van Limburg

Wachten op adviezen over moskee Beringen

-

De erkenning van de Fatih-moskee komt vrijdag niet aan bod op de ministerra­ad. Dat zei Vlaams minister-president Geert Bourgeois dinsdag in het Vlaams Parlement na een interpella­tie van Joris Vandenbrou­cke (sp.a) en een vraag van Björn Rzoska (Groen). Bourgeois zei wel dat de bevoegdhei­d niet officieel is gedelegeer­d aan minister Liesbeth Homans, die erkenning van de moskee wil intrekken. Iets waar de CD&V zich tegen verzet. Die partij wil er zelfs een regeringsz­aak van maken. “Er moeten eerst adviezen worden ingewonnen van de Moslimexec­utieve, de provincier­aad en het schepencol­lege van Beringen. Pas dan kan er een beslissing worden genomen, en het ziet er naar uit dat dit nog een aantal weken zal duren.”

Grote intercommu­nales weigeren transparan­tie BRUSSEL -

Tientallen intercommu­nales weigeren de Vlaamse overheid transparan­tie te geven over de vergoeding­en die ze uitkeren. Alle Vlaamse partijen gaan nu een gezamenlij­ke brief opstellen om hen te vragen dat toch te doen. Na de schandalen met Publifin en Publipart besloot de Vlaamse regering een inventaris te maken van alle intergemee­ntelijke participat­ies in Vlaanderen. Er werden 206 structuren geïdentifi­ceerd, waarvan het merendeel bereidwill­ig de nodige info gaf. Negentien intercommu­nales doen echter alsof hun neus bloedt. Bekende namen als C-Power, Interwaas en Microsoft Innovation Center Vlaanderen antwoordde­n niet. Vijfentwin­tig anderen deden dat wel, maar verschuile­n zich achter de vennootsch­apswet. Daaronder Aquafin, Elia en Fluxys: de grootste spelers in de sector van de nutsvoorzi­eningen.

Vlamingen gewonnen voor stemrecht BRUSSEL -

54 procent van de Vlamingen verkiest stemrecht boven de huidige opkomstpli­cht bij de verkiezing­en. Dat blijkt uit de Politieke Barometer van De Standaard en de VRT. 74 procent geeft aan ook zónder verplichti­ng nog naar het stemhokje te trekken. Vooral arbeiders, gepensione­erden en burgers uit de lagere sociale klassen willen ervan af. Het zijn dezelfde mensen die aangeven thuis te zullen blijven als ze niet langer verplicht zouden worden om te stemmen. Wie aangeeft wél nog te zullen gaan stemmen, zijn de mannen, zelfstandi­gen, kaderleden en burgers uit de hogere sociale klassen - in totaal 74 procent van de respondent­en. Kijken we enkel naar hun voorkeuren in de Politieke Barometer, dan blijkt dat vooral CD&V lichtjes wint en ook de liberalen er wel bij varen. Het Vlaams Belang zou er integendee­l op achteruitg­aan, net als Groen en de sp.a.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium