Het Belang van Limburg

“Explosieve­n voor een aanslag lagen klaar”

-

François Fillon, Emmanuel Macron of Marine Le Pen. Een van die Franse presidents­kandidaten zou het doelwit geweest zijn van twee terroriste­n die gisteren werden opgepakt in Marseille. In het appartemen­t van Mahiedine Merabet (29) en Clément Baur (23) werden verschille­nde wapens en drie kilogram explosieve­n gevonden. Baur onderhield ook contact met een Belgische terreurcel. Onder invloed van een prediker uit Verviers radicalise­erde hij. De Franse agenten die gisteren in Marseille binnenviel­en in het appartemen­t van de twee terreurver­dachten, botsten op een wapenarsen­aal. Ze vonden er onder meer een uzi-machinegew­eer, twee handvuurwa­pens en dozen vol munitie. Aan de muur hing een stratenpla­n van Marseille. De meest alarmerend­e vondst was die van drie kilogram TATP. “De explosieve­n voor een aanslag lagen klaar”, vertelde de Franse procureur François Mollins gisteravon­d. De twee hadden er granaten mee gemaakt. Volgens het Franse gerecht wilden ze eerstdaags een aanslag plegen. Wie of wat het doelwit was en hoe ze wilden toeslaan, is volgens Mollins nog niet duidelijk. Maar volgens Franse media zouden ze een van de presidents­kandidaten hebben willen treffen. Zowel Marine Le Pen, als François Fillon en Emmanuel Macron gaven aan dat ze vorige week donderdag al ingelicht en gewaarschu­wd werden door de veiligheid­sdiensten. De presidents­kandidaten kregen ook foto’s van het duo doorgestuu­rd. Een van de mannen had al een video opgenomen en naar Syrië doorgestuu­rd, om daarmee later een aanslag op te eisen. In de onderschep­te video is een tafel te zien met daarop een machinegew­eer, kogels, een vlag van Islamitisc­he Staat én een voorpagina van de krant Le Monde, met een foto van Fillon. De Franse media gaan er daarom vanuit dat Fillon het doelwit was.

Celgenoten

De twee verdachten leerden elkaar in 2015 kennen in de gevangenis, en stonden bekend als geradicali­seerd. Mahiedine Merabet (29) uit het Noord-Franse Croix (bij Roubaix) werd al sinds 7 december gezocht. Op zijn strafblad prijken 12 veroordeli­ngen. Tijdens een huiszoekin­g eind vorig jaar vonden speurders op zijn computer alarmerend­e boodschapp­en. Maar pas toen hij onlangs zijn identiteit­skaart en zijn bankkaart naar de politie opstuurde “omdat hij ze niet meer nodig had”, gingen er alarmbelle­n af. De speurders konden Merabet niet direct lokalisere­n. Ze onderschep­ten wel zijn video, en brachten hem in verband met Clément Baur, een Franse bekeerling uit Val d’Oise (nabij Parijs). Volgens Mollins onderhield Baur contact met een jihadistis­che cel uit België. Hij zou al in 2007 als 14-jarige bekeerd zijn, onder invloed van een Tsjetsjeen­se haatpredik­er die in Verviers woonde. Hij zou de man in Nice ontmoet hebben. Daarna zou Baur even in Luik verbleven hebben. Baur probeerde zonder succes om in Syrië te raken. In 2015 belandde hij in een Franse gevangenis, nadat hij tot vier maanden cel veroordeel­d werd. Daarna ging hij in Roubaix wonen, bij zijn oud-celgenoot Merabet.

De twee arriveerde­n allebei op 1 april in Marseille, waar ze onder een valse naam een appartemen­t huurden. Pas gistermorg­en achterhaal­den de Franse speurders dat adres. Ze vielen meteen het pand binnen.

 ?? Foto EPA ?? Franse agenten vonden in een appartemen­t in Marseille een klein wapenarsen­aal en drie kilogram explosieve­n.
Foto EPA Franse agenten vonden in een appartemen­t in Marseille een klein wapenarsen­aal en drie kilogram explosieve­n.
 ??  ??
 ?? FOTO AFP ?? Clément Baur (foto boven) en Mahiedine Marabet leerden (foto onder) elkaar in 2015 kennen in de gevangenis
FOTO AFP Clément Baur (foto boven) en Mahiedine Marabet leerden (foto onder) elkaar in 2015 kennen in de gevangenis

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium