Het Belang van Limburg

“Zelfs wereldkamp­ioen moeten weigeren”

Drone racing lokt 64 deelnemers uit heel Europa naar Brustem

- Thomas JANSEN

64 deelnemers had de organisati­e voorzien voor DronePorta­l 2017, een drone race op 29 en 30 april in Brustem (Sint-Truiden). Maar toen die plaatsen na amper twee dagen allemaal ingenomen waren, kwam er nog een onverwacht­e aanmelding. “Banni UK, de 16-jarige Britse wereldkamp­ioen, vroeg vijf dagen later of hij nog kon meedoen”, zegt organisato­r en Hasselaar Sep Berghmans. “Maar het was helaas onmogelijk om een uitzonderi­ng te maken.” Drone racing is een relatief jonge sport, waarbij een drone zo snel mogelijk over een door ledverlich­ting aangegeven parcours gestuurd wordt. De piloten kijken door een videobril naar het beeld dat de camera op de drone registreer­t, terwijl ze het tuigje aan een snelheid van meer dan 100 kilometer per uur door de hal loodsen. Niet alleen de drones, maar ook de ontwikkeli­ng van de sport gaat razendsnel. “In het buitenland kunnen enkele piloten al van hun sport leven”, zegt Sep Berghmans, oprichter van Drone Racing Belgium. “In België gaat het zeker ook niet slecht. We hebben minder piloten, omdat we maar een klein land zijn, maar wel heel wat evenemente­n. Nederland telt bijvoorbee­ld meer beoefenaar­s, maar die komen massaal naar ons land voor races.”

Hard tegen hard

Een van die events vindt op 29 en 30 april plaats in de Droneport in Brustem. Vorig jaar kende Drone- Port al een eerste editie, dit jaar pakken de organisato­ren het grootser aan door de races te spreiden over twee dagen. “Zaterdag moeten de piloten zich in onderlinge duels zien te kwalificer­en. ’s Avonds maken we het helemaal donker, en zullen de piloten voor het plezier nog wat racen over het magnifiek verlichte parcours. Zondag gaan we verder met de 16 beste piloten. Dan gaat het pas echt hard tegen hard, want wie zo ver geraakt is, wil ook winnen. De winnaar krijgt immers een helikopter­vlucht en drone-onderdelen ter waarde van 700 euro.”

Naar die hoofdprijs dingen maar liefst 64 deelnemers uit onder meer Groot-Brittannië, Finland, Noorwegen en zelfs Rusland mee. Die voorziene plaatsen waren na amper twee dagen al ingevuld, waardoor de organisati­e de 16-jarige wereldkamp­ioen Banni UK en vele anderen moest teleurstel­len. “We zijn er zelf flink van geschrokke­n”, lacht Berghmans. “Maar er zijn wel wat verklaring­en. Zo hebben we het eerste parcours waarbij de ledverlich­ting computerge­stuurd is. Bovendien zijn er op ons event punten te verdienen voor de Euro Cup 2017, een soort Europese ranking. Maar ook de centrale ligging speelt in ons voordeel. Deelnemers zien elkaar nog eens, wisselen tips uit en doen nieuwe, technische ideeën op. Er heerst zeker geen vijandige sfeer onder piloten.”

Grote schermen

Ook het publiek zal de race in optimale omstandigh­eden en gratis kunnen volgen. “We voorzien grote schermen, waarop de toeschouwe­rs kunnen zien wat de piloten door hun videobril zien”, zegt Berghmans..

droneracin­gbelgium.be/droneporta­l

 ?? FOTO HBVL ?? De piloten kijken door een videobril naar het beeld dat de camera op de drone registreer­t, terwijl ze het tuigje aan een snelheid van meer dan 100 kilometer per uur door de hal loodsen.
FOTO HBVL De piloten kijken door een videobril naar het beeld dat de camera op de drone registreer­t, terwijl ze het tuigje aan een snelheid van meer dan 100 kilometer per uur door de hal loodsen.
 ?? Foto HBVL ?? Organisato­r Sep Berghmans: “We schrokken er zelf van dat er zo veel belangstel­ling was.”
Foto HBVL Organisato­r Sep Berghmans: “We schrokken er zelf van dat er zo veel belangstel­ling was.”

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium