Het Belang van Limburg

Valentin stierf in Maas na nacht vol folteringe­n

Jongen (18) in de val gelokt door “vrienden”

- Yves BARBIEUX

De laatste uren van Valentin Vermeesch (18), de geestelijk gehandicap­te jongen wiens lichaam vrijdag nabij Hoei uit de Maas werd gehaald, waren uren van horror en helse pijn. Een groep van vijf -vier twintigers en een minderjari­ge- heeft hem in de val gelokt en gefolterd om hem een lesje te leren voor de problemen waar zij Valentin verantwoor­delijk voor achtten. Het was een ware strafexped­itie, die de 18-jarige Valentin het leven heeft gekost. Hij werd verplicht alcohol te drinken, kreeg slaag, werd met stenen bekogeld en met een aansteker verbrand. Hij moest ook meedoen aan seksspelle­tjes, en werd uiteindeli­jk 500 meter verderop in de Maas gegooid. De jongen overleefde het niet. De juiste reden waarom Valentin volgens zijn “vrienden” een lesje verdiende, wou het gerecht in Hoei gisteren nog niet vertellen. Maar ze gaven wel toe dat ze uit wraak handelden, zo vernam onze redactie van Sudpresse. Mogelijk wilde Alexander, de jongeman die op die fatale avond het initiatief nam voor de strafexped­itie, zich wreken omdat Valentin hem al eens in de problemen had gebracht. Een jaar eerder was de toen 17-jarige zwakbegaaf­de jongen met plastic snelbinder­s vastgebond­en en met een luchtkarab­ijn beschoten door Alexander. Volgens een andere piste zonnen verscheide­ne leden van het groepje van vijf jongeren op wraak omdat zij met de vinger gewezen werden nadat ze Valentin in een dolle nacht van alcohol en drugs hadden meegesleur­d.

Kansloos

Valentin was al vermist sinds 27 maart. Toen zijn fiets op de oevers van de Maas werd teruggevon­den, in de buurt van de jachthaven van Statte, bij Hoei, werd meteen het ergste gevreesd. De jongen kon niet zwemmen. Als hij in de Maas was beland, was hij kansloos. “Daarom ook bleef hij altijd op een veilige afstand van het water”, zegt zijn vader. Vrijdag zagen wandelaars iets drijven. Duikers brachten het lichaam van Valentin op het droge. Het was meteen duidelijk dat de jongeman zwaar was mishandeld. En uit de autopsie bleek dat hij nog leefde toen hij in de Maas werd gegooid. Maar door wie, was een raadsel.

Naar de politie

Tot Dorian, een van de “vrienden”, afgelopen weekend naar de politie stapte met het gruwelijke verhaal. “Alexander heeft Valentin bij zijn vriendin Belinda uitgenodig­d”, vertelde Dorian de politie. “Hij verdiende een lesje omdat Valentin soms al te loslippig geweest was over bepaalde zaken die gebeurd waren.” Waarna hij vertelde over die laatste onmenselij­ke uren.

Pas later, toen de vermissing van Valentin was gesignalee­rd, besefte de groep wat ze de 18-jarige jongen hadden aangedaan. Om een nog onduidelij­ke reden vreesde Dorian dat de andere “vrienden” hem voor Valentins dood zouden doen opdraaien. Hij verkoos het voortouw te nemen en trok met zijn verhaal naar de politie. De vier meerderjar­ige leden van de groep zijn aangehoude­n. De minderjari­ge, die ook van de partij was maar het gebeuren alleen gefilmd zou hebben, werd voor de jeugdrecht­er geleid. Zij hebben gedeelteli­jke bekentenis­sen afgelegd. Maar wie Valentin ook effectief in de Maas heeft gegooid, wilden zij (nog) niet vertellen.

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium