Het Belang van Limburg

Zwerfvuil met snelheid van 35.000 km per uur

Vrouw in cel omdat ex kinderen niet mag zien

- Willy DE BUCK

De wereld moet dringend grote schoonmaak houden in de ruimte. Ontelbare afgedankte, kapotte en verongeluk­te satelliete­n en raketten hebben er intussen zoveel puin en schroot achtergela­ten dat er onvermijde­lijk ongelukken van komen. Zeker nu Google en consorten nog eens duizenden kleine satelliete­n willen lanceren. Honderden onderzoeke­rs komen nu in Duitsland samen om zich te buigen over de grootste sluikstort ‘ter wereld’. Met meer dan 400 zijn ze, de deskundige­n die zich de komende dagen in het Duitse Darmstadt buigen over het ruimteafva­l dat rondjes draait rond de aarde. Niets te vroeg, want het gaat al om miljoenen brokstukke­n. Sommige hebben een potentiële impact die het internatio­naal ruimtestat­ion ISS compleet kan vernielen. Nu al moeten ramen van het ISS geregeld vervangen worden omdat ze geraakt werden door puin. Geregeld komt het tot zware explosies wanneer overblijfs­elen van batterijen, druk- en brandstoft­anks tegen ander puin knallen. Waarbij dan telkens honderden kleine brokstukke­n ontstaan, die op hun beurt met zo’n 35.000 km per uur door de ruimte suizen.

“Het zal alleen maar erger worden, want onder meer Google en Samsung willen duizenden kleine communicat­iesatellie­ten in een lage baan om de aarde brengen om overal ter wereld draadloos breedbandi­nternet mogelijk te maken”, zegt professor Hugh Lewis van de Universite­it van Southampto­n.

Verbranden

De Europese luchtvaart­organisati­e ESA wil daarom dat nieuwe satelliete­n na gebruik al hun batterijen en tanks leegmaken en ze daarna laten dalen zodat ze in de atmosfeer opbranden. Volgens professor Holger Krag van de ESA hebben veel firma’s die satelliete­n willen lanceren echter te weinig ervaring met zulke ruimtevaar­ttechnieke­n. “Momenteel wordt slechts 60 procent van de satelliete­n die door erkende ruimtevaar­torganisat­ies

Een vrouw uit Merksplas moet in de cel omdat ze al jaren weigert haar twee kinderen om de veertien dagen naar hun vader te laten gaan, in het kader van het bezoekrech­t na een scheiding. De rechtbanke­n treden steeds vaker streng op tegen zogenaamde ouderverst­oting, maar dit vonnis kent geen voorgaande. gelanceerd worden, na afloop verbrand. Omdat commerciël­e organisati­es vooral uit zijn op winst, zullen ze dat cijfer allicht niet halen. Zelfs wanneer ze 90 procent haalden, dan nog zouden honderden satelliete­n na gebruik op zwerftocht gaan.”

Reusachtig net

Op de conferenti­e in Darmstadt zal druk gebakkelei­d worden over oplossinge­n voor het afvalprobl­eem. Zo willen de Japanners een onbemand ruimteschi­p naar het ISS sturen, uitgerust met een opgerolde kabel van 700 meter met op het uiteinde een gewicht van 20 kilo. Als het ruimtetuig afgedankt wordt, zal die kabel ontrold worden, waardoor het tuig vertraagt De strijd om de kinderen is al bezig sinds 2012. Eerder werd Nancy C. al eens tot twaalf maanden voorwaarde­lijk veroordeel­d, maar ze bleef het door de rechter opgelegde bezoekrech­t van de vader weigeren. Ook een dwangsom van 1.000 euro voor elke inbreuk sloeg ze in de wind. Voor de rechtbank in Turnhout argumentee­rde de vrouw dat haar ex de kinderen “psychologi­sch kapotmaakt”. Maar ze werd zelf veroordeel­d tot twaalf maanden cel, waarvan zes effectief. “De beklaagde roept ten onrechte de noodtoesta­nd in ter beveiligin­g van de kinderen, maar ze heeft bewust een ernstig loyaliteit­sconflict gecreëerd tussen de kinderen en hun vader. Dat is onaanvaard­baar”, aldus de rechter in het vonnis.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium