Het Belang van Limburg

Metershoge steekvlam na gaslek

Arbeider ontsnapt nipt aan de dood

- Koen LUTS

Een arbeider moest gisterocht­end rennen voor zijn leven in Molenhuize­n. Bij werkzaamhe­den werd rond 10.30 uur een ondergrond­se hoogspanni­ngskabel geraakt. Een gasleiding die vlakbij lag smolt en er ontstond een steekvlam van wel zes meter hoog. De arbeider die in de bouwput zat, kon net op tijd ontkomen. Het afsluiten van de gasleiding duurde twee uur, pas daarna doofde het vuur. De straat bleef afgesloten tot 17 uur. Een aannemer uit Hasselt voerde gisteren werken uit in Molenhuize­n in Tessenderl­o. Voor een nieuwbouww­oning moest waterleidi­ng worden aangelegd en daarom werd een boring onder de straat uitgevoerd. Daarbij raakten ze een elektricit­eitskabel. Een arbeider die zich aan de overzijde van de straat in een bouwput van zowat een meter diep bevond, hoorde vonken. Hij kroop meteen uit de put en ontsnapte zo aan het ergste. De gasleiding smolt en direct daarna ontstond een metershoge steekvlam. Er was geen gevaar voor omwonenden, maar er werd toch gevraagd om binnen te blijven.

Straat afgesloten

Buurtbewon­er Sven Lodewyckx (40) hoorde twee doffe slagen: “Ik zag de arbeider nog weglopen. Die man had geen seconde langer moeten wachten. Ik voelde de hitte tot op een afstand van 50 meter. Daarna mochten we van de hulpdienst­en onze woningen niet meer verlaten. Voor de veiligheid werd de straat afgesloten. Op veilige afstand werd op twee plaatsen de gasleiding blootgeleg­d. Pas na twee uur slaagden de technici erin om de leiding af te sluiten en zo doofde het vuur. Al die tijd hebben de brandweerm­annen een auto voor de woning van de buren met water beneveld. De toekomstig­e bewoonster van de nieuwbouww­oning was helemaal het noorden kwijt, evenals mijn 80-jarige buurvrouw. Ze is nadien vertrokken en wou hier de nacht niet meer doorbrenge­n. Door de hoge vlammen raakten ook drie bomen beschadigd.”

Niet alleen de elektricit­eitskabel en de gasleiding moesten worden hersteld, ook de kabels van telefoon en kabeltelev­isie. Pas om 17 uur waren alle herstellin­gen uitgevoerd en even later moest het verkeer niet meer omrijden.

 ?? FOTO CINDY VANEERDEWE­GH ?? Het duurde twee uur voor het gaslek gedicht was en het vuur kon uitdoven.
FOTO CINDY VANEERDEWE­GH Het duurde twee uur voor het gaslek gedicht was en het vuur kon uitdoven.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium