Het Belang van Limburg

“Ik ben doelman geweest, ik wist waar dat boekje ging belanden”

MICHEL PREUD’HOMME pleit it zichzelf in tien minuten vrij j

- Guillaume MAEBEBE

“Ik wil graag eens op de bank zitten tegen Anderlecht.” Michel Preud’homme zei het met een grijns, s, maar de Geschillen­commissie had wel oren naar zijn pleidooi. Het bondsparke­t had drie speeldagen schorsing gevraagd voor zijn expressiev­e reactie en een weggegooid notitieboe­kje in Club Brugge- Charleroi, maar de Brugse trainer werd vrijgespro­ken. Zondag in het Astridpark zit hij gewoon op de bank. 9 minuten en 38 seconden had Michel Preud’homme nodig om de argumenten van Reviewcomm­issie en bondsparke­t te weerleggen en de Geschillen­commissie ervan te overtuigen dat zijn reactie na de duwfout op Ricardo van Rhijn en de bijhorende strafschop voor Charleroi op speeldag 2 van Playoff 1 onschuldig waren. “Vorig jaar heb ik in playoff 1 twee speeldagen schorsing gekregen en heb ik die meteen aanvaard omdat ik toen in de fout was gegaan”, begon Preud’homme zijn pleidooi. “Maar deze keer ligt het anders.” Waarna hij een panklaar antwoord had op alle beschuldig­ingen. Agressief gereageerd tegenover de scheidsrec­hters? “Mijn reactie is hard, maar ik wou alleen aantonen dat er een duwfout was. Ik lees bovendien dat ik mij agressief gedroeg door mijn armen in de lucht te gooien. Als dat een teken is van agressief karakter, zouden er veel trainers gestraft moeten worden.” Dat notitieboe­kje met een ‘ondoordach­te beweging’ weggegooid? “Ik heb toch een zekere carrière als doelman achter de rug. Ik wist waar dat boekje ging belanden. Dat was niet ondoordach­t.”

Een slecht voorbeeld zijn voor de jeugd? “Overal waar ik wandel, word ik om de vijf minuten tegengehou­den voor een selfie of een handtekeni­ng. Dan zal mijn attitude door het publiek wel gesmaakt worden.”

Zoutpilaar

Daarna vroeg Preud’homme de Geschillen­commissie om hem de komende zeven wedstrijde­n gewoon zijn werk te laten uitvoeren. “Laat mij ook eens op de bank zitten tegen Anderlecht, de match die ik per toeval door schorsing altijd schijn te missen. Als jullie willen dat ik een zoutpilaar word die geen emotie toont, kan dat. Tegen Zulte Waregem heb ik me geen enkele keer gemanifest­eerd.” De Geschillen­commissie knikte instemmend en de drie schorsings­matchen werden er nul. Het bondsparke­t kan wel nog in beroep gaan.(

 ?? Foto BELGA ?? Michel Preud’homme had zijn verdedigin­g grondig voorbereid.
Foto BELGA Michel Preud’homme had zijn verdedigin­g grondig voorbereid.
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium