Het Belang van Limburg

Het stadion als toen”

-

De wedstrijd werd zelfs niet uitgezonde­n op televisie.

Roland: “De BRT koos voor Anderlecht tegen Valencia. Ik herinner me dat onze tussenstan­d in hun stadion werd omgeroepen. Toeval of niet, maar hetzelfde tvscenario doet zich morgen ook voor met Anderlecht tegen Manchester United. Een voorbode?”

In de halve finale wachtte een dubbele ontmoeting met het Schotse Aberdeen van coach

Alex Ferguson.

Roland: “Alex McLeish, die Genk nog coachte, speelde centraal achterin, Gordon Strachan was mijn rechtstree­kse tegenstrev­er. Aberdeen overliep ons vanaf de aftrap, zoals wij dat met PSG gedaan hadden. We verloren met 5-1, maar de sfeer was fenomenaal. Het stadion viel te vergelijke­n met Stayen. Wij warmden op het hoofdterre­in op, maar Aberdeen daagde nooit op. Ze bleven binnen. Ik denk dat ze aan het biljar- ten waren (lacht). Hun sterkte was hun grote onbekendhe­id. In de ronde voordien hadden ze Bayern München uitgeschak­eld, dus we waren gewaarschu­wd. De terugmatch wonnen we met 1-0, een doelpunt van Eddy Voordecker­s. Het was hun enige nederlaag van het seizoen, ze wonnen de finale tegen Real Madrid.”

Kan Racing Genk de stunt van Waterschei herhalen?

Pier: “Zeker. Ze staan er nu zelfs beter voor. Wij moesten minstens twee goals maken om verlenging­en uit de brand te slepen. Morgen volstaat één doelpunt om door te stoten. Genk mag niet blind aanvallen, want in de heenwedstr­ijd lieten ze achterin toch steken vallen.”

Er kwam toen zo veel volk naar het stadion dat ik zelfs nog in de file stond. Om half zeven spraken we af op de club, terwijl de match om acht uur was. Zoiets is nu onmogelijk

Roland JANSSEN Roland: “Ze hebben de kwaliteite­n om een ronde verder te gaan. Ze zijn aanvallend sterk, maar verdedigen­d wat minder. Het zal kantje boord zijn. Het is het ideale moment om iets te realiseren. Ze spelen thuis en het stadion staat achter hen. Hopelijk hangt dezelfde magie als toen in de lucht. Ook al staan er andere tribunes, ze spelen op dezelfde plek.”

Pier: “Ik ben gecharmeer­d door het aanvallend­e voetbal van Genk. (Schudt het hoofd) Alleen, hoe lopen sommige jongens erbij… Ik weet niet hoe ze het verdragen met die kousen zo hoog opgetrokke­n. (Lacht) Alleen de jarretelle­s ontbreken nog.”

Hoe is jullie band met het voetbal nu?

Pier: “Op tv bekijk ik veel wedstrijde­n, maar als je me naar specifieke namen vraagt, haak ik af. Als cafébaas was het niet zo gemakkelij­k om wedstrijde­n van Genk te bezoeken. Sinds oktober vorig jaar ben ik op pensioen. Ik spendeer nu veel tijd in mijn tuin.” Roland: “Als Belgische scout van Manchester United bekijk ik wekelijks zo’n vijftien wedstrijde­n. Ook in play-off 2, Eupen en Genk zijn daar de meest interessan­te clubs voor een scout. Ik zag overigens Pione Sisto van Celta de Vigo al bij de Deense nationale jeugdploeg­en. Een supertalen­t maar toen nog heel grillig. Hopelijk heeft hij ook in Genk een mindere dag.”

 ?? FOTO JEFFREY GAENS ?? Pier Janssen (l.) en Roland Janssen geloven dat Genk de prestatie van Waterschei uit 1983 kan evenaren. “Ze hebben de kwaliteite­n om een ronde verder te gaan.”
FOTO JEFFREY GAENS Pier Janssen (l.) en Roland Janssen geloven dat Genk de prestatie van Waterschei uit 1983 kan evenaren. “Ze hebben de kwaliteite­n om een ronde verder te gaan.”

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium