Het Belang van Limburg

“Ze willen vooral titel pakken”

Anderlecht en manager Herman Van Holsbeeck klaar voor historisch­e week

- Frank BUYSE

Stel je voor: Manchester United wippen en halve finale Europa League. En drie dagen daarna Club Brugge uittellen op weg naar de eerste titel in drie jaar. Mét René Weiler nog wel, de coach waar manager Herman Van Holsbeeck enkele maanden geleden zijn nek ver moest voor uit steken. “Maar als we geen kampioen spelen, worden we toch weer afgemaakt.” Herman Van Holsbeeck ziet er ontspannen en tevreden uit. Het zijn nochtans drukke dagen op Anderlecht, “maar zo is het een plezante drukte”, zegt de 62-jarige manager van Anderlecht. “Nog maximum drie seizoenen”, laat hij alvast weten. Paars-wit staat op 90 minuten van een halve finale in de Europa League én op 90 minuten van een bijna-nieuweland­stitel, met zes punten voorsprong al.

Old Trafford wordt genieten, want Anderlecht heeft er niets te verliezen. Maar zondag zie je wellicht wat bleker.

“Genieten? Die gasten hadden bij ons al zeventig procent balbezit. Het wordt wellicht een match lang achter de bal aan lopen. Soms is het leukste aan Europees voetbal de loting in Monaco. Want tegen toppers zoals Manchester al na vijf minuten op je horloge moeten kijken: Duurt het nog lang.... is niet zo plezant hoor. Al lukte het op Arsenal (3-3) een paar jaar geleden wel.”

Toch een beetje bang dat een pak slaag Anderlecht drie dagen voor Club pijn kan doen?

“Neen, dat nu ook weer niet. Want een goeie prestatie kan ook een enorme boost geven. Dat bleek ook al in Oostende. En kwalificat­ie is echt niet onmogelijk. Nu we zo ver zijn geraakt, gaan we er ook alles aan doen. We gaan niemand sparen, dat kunnen we de spelers niet aandoen. (glimlacht) Ik voel wel dat ze vooral kampioen willen worden.”

Man U is van ondergesch­ikt belang.

“Preud’homme zei zelf: Negen punten verschil en het is voor Club gedaan. Hoe je het draait of keert: doorgaan op Old Trafford zou een historisch moment zijn, maar Club Brugge is belangrijk­er. De titel én een ticket voor de Champions League kan 15 tot 25 miljoen euro opbrengen. Voor een club met een budget van pakweg 45 miljoen kan dat perspectie­ven geven in de Europa League, die we met wat geluk wel nog kunnen winnen. Zie ook Genk.”

Er wordt alleen nog in financiële termen en resultaten gedacht. Zelfs op Anderlecht. Is champagnev­oetbal een ouderwets begrip geworden?

“Heb je al één goeie match gezien in play-off 1? De belangen zijn zo groot dat alleen het resultaat telt.”

En Weiler toont zich een grootmeest­er in resultaatv­oetbal. Wie had dat gedacht in november, toen je pal achter Weiler moest gaan staan.

“De voorzitter en ik hebben de coach de steun gegeven die hij verdiende. Hoe hij meteen aan iedereen liet zien: tot daar en niet verder! Topscorer Okaka buiten zetten, daar kijken jongeren als Tielemans en Dendoncker van op hoor. De progressie die de twee hebben gemaakt, is niet weinig de verdienste van Weiler. Ook hoe hij omgaat met de discussie over de posities van Hanni en Stanciu: zijn peoplemana­gement is van kapitaal belang. En dan heb je wat geluk nodig. Want op een gegeven moment moeten de resultaten volgen.”

Ooit werd Peruzovic ontslagen toen Anderlecht los op kop stond, maar het voetbal niet genoeg sprankelde.

“De ploeg van Peruzovic, dat was Grün, Nilis, Degryse… iedereen kent ze nog, één voor één. Nu kunnen de supporters behalve Deschacht en Proto geen drie spelers meer noemen van de ploeg die drie jaar geleden kampioen werd. Om de twee jaar zeven of acht spelers nieuwe spelers, dát is de problemati­ek. Dit seizoen: dertien spelers vertrokken en negen nieuwe. Dan móéten we toch blij zijn met deze resultaten? Volgend jaar kan dan misschien weer een stap verder worden gezet. Eerst zien waar we weer moeten aanpassen.”

Maar als Anderlecht geen kampioen wordt, heb ik gefaald, zegt Weiler zelf.

“Voor ons niet. Want het kan afhangen van een strafschop die wel of niet wordt gefloten. Dat zou niet eerlijk zijn. Maar voor het publiek en de pers inderdaad wel. Dan worden we weer afgemaakt.”

 ?? FOTO PHOTO NEWS/KVE ?? Vandaag trekken de spelers van Anderlecht naar Engeland, gisteren trainden ze nog een keer in Neerpede.
FOTO PHOTO NEWS/KVE Vandaag trekken de spelers van Anderlecht naar Engeland, gisteren trainden ze nog een keer in Neerpede.
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium