Het Belang van Limburg

“Toch met goed gevoel naar huis”

LUCA BRECEL VAN HEMEL NAAR HEL OP WK IN SHEFFIELD

- Marnik GEUKENS

Mokerslage­n als deze hebben meestal meer dan één nachtje slapen nodig om van te herstellen. Toch krabbelde Luca Brecel daags na de pijnlijke 9-10-nederlaag tegen Marco Fu al recht, de negen uur durende autorit Sheffield-Maasmechel­en hielp bij het verwerking­sproces. “Ik heb mezelf weinig te verwijten, daarom keer ik met een goed gevoel naar huis terug.” Van 7-1 over 8-8 en 9-8 naar 9-10, het blijft een onwaarschi­jnlijk verhaal. Geen unicum, in het Crucible Theatre hebben zich de voorbije 40 jaar nog grotere drama’s afgespeeld. Toch werd het een avond om nooit te vergeten.

Pensioen

“Ik gaf geen cent meer voor mijn winstkanse­n en wilde eigenlijk na dag 1 op pensioen gaan”, vertelde Marco Fu maandagnac­ht. “Ik stond met 7-2 in het krijt en speelde verschrikk­elijk. Voor een deel ook de verdienste van Luca. Elke fout die ik maakte, kostte me ook het frame. Ik wist dat hij dit kon, ik zag eerder dit seizoen hoe hij Shaun Murphy amper tien punten gunde bij een 4-0 in Belfast. Maar ik kon me net op tijd opladen en speelde fantastisc­h op maandagavo­nd. Ik had ook één groot voordeel: de druk is zo groot in het Crucible, dat het de moeilijkst­e plaats ter wereld is om een voorsprong te verdedigen.” Gentleman Fu nam na de officiële persconfer­entie nu rustig de tijd om over zijn Belgische tegenstrev­er te praten.

“Luca heeft zichzelf weinig te verwijten, hij deed niet veel verkeerd. Hij moet niet ongerust zijn, ik ben er zeker van dat hij de top haalt. Zijn grootste werkpunt? Zijn controle over de witte bal. Hij moet nog net te vaak moeilijke pots aannemen. Speelt hij zoals zondag, dan maakt het niets uit. Want hij potte werkelijk alles, fenomenaal. Maar op een mindere dag kan dat fataal zijn.”

Controle witte bal

Marco FU Luca Brecel was maandagavo­nd op de verplichte persconfer­entie bijna letterlijk sprakeloos. De klop van de hamer bezorgde hem meer sterretjes dan het hemelse decor in het Crucible rijk is. Dinsdagmid­dag ging het al een stuk beter met the Belgian Bullet, die het nieuwe seizoen waarschijn­lijk als nummer 27 van de wereld aanvat. “Ik heb eigenlijk vrij goed geslapen”, aldus Brecel. “Ik heb geen grote blunders gemaakt of open kansen gemist om het af te maken. De twee keer dat ik tussen de ballen geraakte, potte ik beslissend­e breaks van 56 en 78. Fu heeft wel een punt, de controle over de witte bal blijft mijn zwakke plek. Ik kan het niet altijd verdoezele­n met mijn potvermoge­n. Het is iets waaraan ik de volgende maanden hard zal werken. De kwalificat­ie voor het WK en mijn prestatie in de eerste ronde duiden erop dat ik na een status quo weer progressie boek.”

31 mei

Het nieuwe seizoen begint al op 31 mei met de kwalificat­ies voor de Riga Masters en het China Championsh­ip.

“Eerst wil ik even mijn hoofd leeg maken. Een beetje wandelen op de Maasmechel­se heide zal me deugd doen, ik plan ook een vakantie naar Marokko. Daarna ga ik weer aan de slag met mijn manager Django Fung, die me tactisch stappen vooruit laat zetten. Hij was ook helemaal niet ontevreden maandagavo­nd. Fu presteerde sterk, ik heb het niet zelf weggegeven. Dat maakt dat ik deze nederlaag snel verwerkt zal hebben.”

Ook Trump van slag

Het zijn overigens bewogen dagen voor Brecels manager Django Fung. Hij zag dinsdag opnieuw één van zijn poulains van de hemel richting hel trekken. Co-favoriet Judd Trump won vier frames op een rij tegen de immer stugge Rory McLeod, om na de pauze... de volgende vijf frames te verliezen. Trump krijgt bij 4-5 vanochtend (11.00 uur) wel alle tijd om de scheve situatie opnieuw recht te zetten.

Het Crucible is de moeilijkst­e plaats ter wereld om een voorsprong te verdedigen. Luca heeft zichzelf weinig te verwijten, hij deed niet veel verkeerd

 ?? Foto BELGAIMAGE­BELGAIMAGE ?? Luca Brecel: “Fu heeft een punt, de controle over de witte bal blijft mijn zwakke plek.”
Foto BELGAIMAGE­BELGAIMAGE Luca Brecel: “Fu heeft een punt, de controle over de witte bal blijft mijn zwakke plek.”

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium