Het Belang van Limburg

“Maar ik ga niet speechen in de bus”

- Rob RODIERS

Geen Greg Van Avermaet bij BMC, de kopmannen heten vanmiddag Samuel Sanchez en... Dylan Teuns. De 25-jarige Halenaar toonde in de Brabantse Pijl en Amstel Gold Race dat hij dicht tegen zijn allerbeste niveau aanleunt en dat is ook zijn ploegleidi­ng niet ontgaan. “Twee jaar geleden viel ik als neoprof net buiten de top tien”, weet Teuns. “Maar nu heb ik meer inhoud en ik heb een perfecte winter achter de rug.”

Dylan, voor het eerst word je bij de profs als kopman uitgespeel­d. Zak je nu met de nodige stress af naar startplaat­s Binche?

Teuns: “Noem het maar gezonde stress. Kopman: dat is een mooie titel om te krijgen. Nu is het aan mij om de verwachtin­gen die ermee gepaard gaan waar te maken. Ik ben trouwens niet het enige speerpunt binnen BMC, Samuel Sanchez vertrekt op gelijke hoogte. Ik merk wel dat er meer media-aandacht is rond mijn persoon, ik loop iets meer in de kijker. Maar gedurende de koers zal er weinig veranderen.”

Ik weet dat ik de kasseikoer­sen aankan, maar mijn voorkeur gaat nog steeds uit naar de Ardennenkl­assiekers

Hoe zit dat vóór de koers? Ga je speechen bij de team meeting in de ploegbus?

“Zeker niet. Ik vind persoonlij­k dat je zoiets pas doet als je al iets bewezen hebt. Als ze voor de start naar mijn mening vragen, zal ik die geven. Maar meer ook niet. De richtlijne­n die we vooraf krijgen zijn meestal correct, daar valt vaak nog weinig aan toe te voegen.”

Bij de bestorming van de Muur van Hoei is positioner­ing van levensbela­ng. Net op dat vlak liep het zondag in de Amstel grondig mis.

“Klopt. Maar sinds de toevoeging van de Côte de Cherave vindt de belangrijk­ste positioner­ing nu in de aanloop naar die klim plaats. Op de Cherave wordt namelijk al een grote schifting gemaakt. Het zal dus zaak zijn om daar voor de breuken te zitten. In de vallei, langs de Maas, is het kwestie van je positie te behouden. Wil je meedoen voor een ereplaats dan móét je bij de eerste twintig de Muur opdraaien. Twee jaar geleden maakte ik een fout door pas als 35ste aan de slotklim te beginnen. Voor de steile chicane kon ik nog wel opschuiven naar stek vijf, maar daarbij verschoot ik toch al een serieuze pijl. Een pijl die ik honderd meter verder miste toen de grote favorieten echt aan de boom schudden. Een dertiende plaats was het hoogst haalbare. Hopelijk doe ik woensdag ( vandaag, nvdr) beter. En dan kom je al dicht bij de top tien uit. Dat moet mogelijk zijn. In 2015 was ik neoprof en had ik nog niet de inhoud die ik nu wel heb. Bovendien heb ik in tegenstell­ing tot vorig jaar een perfecte winter achter de rug. Slotsom: ik heb de benen die ik wilde hebben voor deze jaar.”

Dylan TEUNS

periode

van

het

BMC verklaarde na afloop van de Gold Race dat Greg Van Avermaet beter omringd zal worden in de toekomst. Allan Peiper wierp terloops ook jou bloemen toe na je onverhoopt goede invalbeurt in Dwars door Vlaanderen. De sportief manager ziet in jou iemand die niet alleen in de klimmaar ook in de kasseiklas­siekers kan uitgespeel­d worden.

“Ik sluit dat zeker niet uit in de toekomst. Niettemin denk ik dat we toch nog eens moeten gaan samenzitte­n voor een goed gesprek. Ik weet dat ik zulke koersen aankan, maar mijn voorkeur gaat toch nog steeds uit naar de Ardennenkl­assiekers. Dat is wat ik het liefste doe. Ik ben redelijk licht gebouwd en dan is wringen tegen die kasseibere­n niet zo evident. Als ik eens vooraan zit, kan ik goed mijn mannetje staan. Maar je moet daar natuurlijk wel geraken. Tijdens Dwars door Vlaanderen lukte me dat wonderwel. Ik voelde me die dag bergop niet de mindere van Gilbert, die tweede eindigde. Op de Paterberg zat ik echter net iets te ver. Breschel moest een gaatje laten en dat kreeg ik niet meer gedicht. Ben ik mee, dan rij ik zomaar top vijf in een Vlaamse WorldTourk­oers. Daar heb ik toch wel even van gebaald.”

Na het Ardense tweeluik word je niet veel rust gegund: de 100ste Giro prijkt namelijk op jouw programma.

“Ik zal het inderdaad moeten stellen met slechts enkele daagjes rust. Nadien zal het zaak zijn van bezig te blijven in functie van de Girostart. In Italië hoop ik op geregelde tijdstippe­n te mogen meeglippen in ontsnappin­gen en zo wat resultaten mee te pikken. Maar ik maak me geen illusies: in de dagen dat ik niet vooruit rij, zal ik mij zeker nuttig maken voor onze kopmannen Tejay van Garderen en Rohan Dennis.”

 ?? Foto BELGA ?? Dylan Teuns wordt kopman: “Ik merk het aan de media-aandacht.”
Foto BELGA Dylan Teuns wordt kopman: “Ik merk het aan de media-aandacht.”

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium