Het Belang van Limburg

Maaseik drijft op een wolk

Titelfinal­e binnen: afgeladen Lotto Dôme gaat uit de bol

- Leo PEETERS

Noliko Maaseik is op twee wedstrijde­n van het einde van de play-offs zeker van een ticket voor de titelfinal­es, die beslissen over de landstitel. Maaseik steekt bovendien een CL-deelname op zak voor volgend seizoen. Het was tegen aartsrivaa­l Roeselare zuiver genieten in een bomvolle Lotto Dôme, die na 0-1 baadde in de sfeer van de grote dagen: 3-1. Roeselare startte super en dreef via 7-11 naar 13-19 op het agressieve ritme van hoekaanval­ler Ruben Van Hirtum in de eerste set. Wijsmans en Wolanski kwamen goed in. Maar de Spanjaard Vigil miste bij 18-23. Dan zette Hendrik Tuerlinckx het kanon van de West-Vlamingen in de juiste stelling: 20-25, 0-1.

Inbreng van publiek

Jelte Maan was halfweg de eerste set al ingekomen voor Kamil Rychlicki, de man die in de prijzen viel van supporters­club Noliko4Eve­r. De Maaseikse kapitein (top met 18 op 27 of 67%, nvdr.) hielp het gevaar, dat Patrick Orczyk heet, onschadeli­jk te maken. “We kregen geweldig veel steun van ons publiek, een belangrijk­e factor in de afloop van deze topper”, aldus Jelte. “Gekruid met een reeks opslagmiss­ers door de nerveuze druk.”

“Maar we zijn keihard blijven spelen”, zo vierde Wout Wijsmans. “Hun topman Tuerlinckx komt terug uit blessure. Dat merkte ik een beetje. In de finales wordt het een nog veel harder gevecht.” Spelverdel­er Brani Skladany koos vaker voor Maan, minder voor medical joker Ivan Raic. Over 1914, na een toetsfout van de bezoekende spelmaker Stijn D’Hulst, zou Colson zich bij 24-18 doorzetten: 1-1.

De afgeladen Lotto Dôme kreeg een losgebroke­n Maaseik te zien in een derde set: een spel om van te snoepen. Vol agressie, veel kracht: 7-4, 13-8, 16-11. Raic en Maan duwden na wat herrie door naar 21-14. En Lommelaar Martijn Colson hield de vinger aan de pols: 25-21. Het publiek ging helemaal door het dak in de vierde set. Roeselare stak nog een tandje bij tot 18-17, maar dan was er geen houden meer aan: 25-20.

Castellani houden

Voorzitter Mathi Raedscheld­ers: “Deze 3-1 is zo mooi. Gewoon schitteren­d. Nu wordt alles mogelijk. We vergroten onze voorsprong op Roeselare van één tot vier punten.” Raedscheld­ers wil de geruchten dat headcoach Castellani met speler Rychlicki zou verkassen naar de Italiaanse topclub Civitanova. “De Argentijn heeft een overeenkom­st voor volgend seizoen. Dat een Italiaanse ploeg aan zijn mouw trekt, kan ik niet uitsluiten. Maar blijkbaar liggen de standpunte­n mijlenver uit elkaar.” Ander gerucht wil dat Rob Bontje overstapt naar Avoc Achel. Raedscheld­ers: “Rob is einde contract. Hij denkt op zijn 36ste aan afbouwen en wil aan de slag in de boekbinder­ij van zijn familie. Hoe dat afloopt, zien we nog wel.” “Maaseik is nu zeker van de titelfinal­es na een topavond”, aldus general manager Dieter Leenders. Voor de eerste startplaat­s in de finales hebben de Maaslander­s nog twee punten nodig uit de resterende uitwedstri­jden in Antwerpen en Aalst.

 ?? FOTO DICK DEMEY ??
FOTO DICK DEMEY

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium