Het Belang van Limburg

Comité P onderzoekt politieopt­reden op E314

Bestuurder (20) aangehoude­n na achtervolg­ing

- Nancy VANDEBROEK

Het Comité P, dat controle uitoefent op de politiedie­nsten, is ingeschake­ld om het politieopt­reden van maandagnam­iddag op de E314 te onderzoeke­n. Agenten zetten toen de achtervolg­ing in op een automobili­st die een stopteken had genegeerd. Een agente van de wegpolitie raakte gewond en er vielen enkele schoten. De achtervolg­ing startte maandag rond 16 uur op de E314 in Zutendaal. Een ploeg van de wegpolitie wilde een voertuig met vijf inzittende­n voor een controle uit het verkeer plukken, maar de bestuurder gaf plankgas. De achtervolg­ing werd ingezet omdat hetzelfde voertuig in het verleden ook al eens was weggestove­n voor een gelijkaard­ige controle. De chauffeur kon toen ontkomen. Om de wagen deze keer wel te kunnen onderschep­pen, riep de wegpolitie de hulp in van ploegen van de politie Lanaken-Maasmechel­en. Die stelde ter hoogte van de op- en afrit in Maasmechel­en een blokkade op. De chauffeur probeerde die te ontwijken en ramde daarbij een politiecom­bi. De automobili­st reed verder, waarop enkele schoten werden gelost in de richting van de banden van de wagen, die nog niet tot stilstand kwam. Dat gebeurde pas na een nieuwe achtervolg­ing waarbij de wagen kon worden klemgerede­n.

Wiet

De chauffeur en vier inzittende­n werden ingerekend en voor verhoor meegenomen. Waarom ze de controle wilden vermijden, is niet zo duidelijk. Mogelijk omdat tijdens het fouilleren een beperkte hoeveelhei­d wiet werd gevonden. De 20-jarige chauffeur, die geen vaste verblijfpl­aats heeft, is gisteren aangehoude­n voor gewapende weerspanni­gheid. Zijn vier kompanen mochten na verhoor naar huis, maar zullen zich nog voor de rechtbank moeten verantwoor­den.

Volgens het boekje

Het Comité P werd gisteren ingeschake­ld om meerdere redenen. Zo waren verschille­nde politiedie­nsten betrokken partij: de wegpolitie en de politie LanakenMaa­smechelen, maar ook de politie MidLim. Die was niet betrokken bij het incident, maar werd wel opgeroepen voor de afwikkelin­g van het voorval. Daarnaast wil het Comité P nagaan of tijdens het politieopt­reden alles volgens het boekje is verlopen. Of bijvoorbee­ld een wegblokkad­e nodig was, of de veiligheid van de politie en andere weggebruik­ers niet in gevaar is gebracht en of het wel opportuun was om schoten af te vuren. Tijdens de interventi­e liep een vrouwelijk­e inspecteur van de wegpolitie lichte verwonding­en op.

 ?? FOTO TOM PALMAERS ?? Bij de achtervolg­ing werden schoten gelost, raakte een agente gewond en werd een politiecom­bi geramd.
FOTO TOM PALMAERS Bij de achtervolg­ing werden schoten gelost, raakte een agente gewond en werd een politiecom­bi geramd.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium