Het Belang van Limburg

“Warmtekano­n staat klaar”

Vorst bezorgt fruitteler­s slapeloze nachten

- Jozef CROUGHS

Voor fruitteler­s worden het drukke dagen en zenuwslope­nde nachten. Het Proefcentr­um voor Fruitteelt (PCFruit) in Kerkom raadt aan alles klaar te zetten om meteen te reageren op eventuele nachtvorst. “De vorst komt eraan, alleen weten we niet in welke mate, wanneer of waar”, zegt onderzoeke­r Tom Deckers. “Mijn aardbeien staan wel onder kappen, maar bij nachtvorst is het aan de grond altijd nog een paar graden minder. Daarom ga ik de planten in de kappen ook nog bedekken met los plastic zodat ik een paar graden kan winnen”, zegt Theo Billen uit Ordingen. Zijn collega Piet Porreye uit Kerkom heeft zijn vuurpotten en frostbuste­r (een rijdend warmelucht­kanon) al in stelling gebracht om in geval van vorst warmte te brengen in de plantages. “Voor de bloesems is deze temperatuu­rschommeli­ng niet goed. Dit koude, wisselvall­ige weer belemmert de bestuiving en de bevruchtin­g met stuifmeel, vooral bij late perenrasse­n, zoals bijvoorbee­ld Doyenné du Comice en de Sweet Sensation. De lage temperatur­en, het natte stuifmeel en de bijen die het bij deze koude laten afweten is allesbehal­ve bevorderen­d voor een goede bloei. Ik hou mij hart vast als we nachtvorst krijgen van -5

tot -8 à-10 graden”, stelt Porreye.

Overkappin­g

Tom DECKERS

PCFruit “De schrik zit er goed in voor woensdagoc­htend, en zeker voor donderdago­chtend”, zegt Tom Deckers, onderzoeke­r bij PCFruit. “De maximumtem­peraturen zijn voor de tijd van het jaar erg laag en bij een heldere hemel kan het kwik weleens een aardige duik onder nul maken. Het is nog wat koffiedikk­ijken. Indien het vriest van 5.00 tot 7.00 uur ’s morgens, blijven de gevolgen beperkt, maar als het begint om 1.00 uur ’s nachts tot een uur of 7.00 is het een ander paar mouwen”, weet Deckers.

Voor de kersen is het erop of eronder: de meeste vroege soorten zijn uitgebloei­d maar de jonge kers, die zich nu ontwikkeld heeft, is nog erg gevoelig voor nachtvorst en is niet meer te redden. “De late soorten, zoals Regina, staan nu in bloei. Wie overkappin­g heeft, doet die best dicht. Hetzelfde bij de aardbeien. Daar is overkappin­g mogelijk zelfs niet voldoende en dekt men best de gewassen af met een los plastic om de warmte zo lang mogelijk te recuperere­n. Sommigen overwegen zelfs om in de kappen warmelucht­kanonnen te plaatsen”, aldus nog Deckers.

Appels

De Conference­peren zijn uitgebloei­d, maar de jonge vrucht is nog erg gevoelig voor nachtvorst. In het ergste geval kan men nog ingrijpen door Gibberelli­ne te sproeien, zodat de vrucht toch doorgroeit, zij het zonder pitten. Maar voor de appels zijn het zeker cruciale tijden. De Jonagold staat in volle bloei, al is er een verschil tussen jonge bomen en oude bomen. Die laatste zijn ruim tien dagen later en dat verschil kan van cruciaal belang zijn. “Wij raden telers aan om het gras tussen de rijen erg kort te houden. Een korte grasmat geeft iets minder koude temperatur­en aan de grond. Daarnaast raden we ook aan om alles klaar te zetten om snel in te grijpen: vuurpotten, warmelucht­kanonnen en beregening­sinstallat­ies. Het komt eraan, alleen weten we niet in welke mate, wanneer of waar, want de ligging van de percelen speelt ook een belangrijk­e rol”, besluit Deckers.

 ?? Foto JOZEF CROUGHS ?? Het warmelucht­kanon staat al klaar in de plantage, voor het geval de vorst plots opduikt.
Foto JOZEF CROUGHS Het warmelucht­kanon staat al klaar in de plantage, voor het geval de vorst plots opduikt.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium