Het Belang van Limburg

Begeleider­s, camera’s en extra politie voor presesverk­iezingen

- Dirk JACOBS

Burgemeest­er Hermans donderdag mee op pad als feestbegel­eider

Op de universita­ire campus van Diepenbeek is dinsdag de aftrap gegeven voor de presesverk­iezingen bij een 15-tal studentenv­ereniginge­n en -clubs uit diverse departemen­ten. De studenten kregen eerder al de toestemmin­g om weer een week langer te feesten. “Maar met goede afspraken”, benadrukt schepen van Studentenz­aken Suzy Wolfs (PUUR). “Zo moeten ze bij elke grotere activiteit, en zeker bij de fuiven, zelf feestbegel­eiders inzetten.” Voor de Rekinea-fuif van nu donderdaga­vond zal burgemeest­er Patrick Hermans (PUUR) zelf begeleider zijn. Deze week trappen Rekinea (kinesither­apie), Filii Lamberti, Kerberus, ABVG en Creon de presesverk­iezingen af. “Wij zijn de grootste en dus ben ik verantwoor­delijke”, zegt Mats Ceausters die, als hij de week goed doorstaat, meteen ook Rekineapre­ses wordt. “Ik ben al langer actief in de vereniging en was ook één van de trekkers van het feestbegel­eidersproj­ect. Daar zijn we voorstande­r van. Afgelopen nacht verwachtte­n we in onze Fakbar 600 mensen en daar waren al feestbegel­eiders. Donderdag, voor onze fuif verwachten we 1.200 mensen, dus daar zullen zeker ook begeleider­s zijn. Maar we hebben ook preventiev­e maatregele­n in de tenten genomen. Zo staan de geluidsbox­en nu steevast opgesteld weg van de omliggende woningen, richting parking. En

Patrick HERMANS Burgemeest­er (PUUR)

we houden ons rigoureus aan het opgelegde einduur voor de muziek. Op donderdag, bij de fuiven, is dat 2.00 uur, op andere dagen om middernach­t. We mogen dan nog een tijdje uitdoven zonder muziek.”

“Het is onze strikte voorwaarde dat de vereniging­en op dinsdagen donderdaga­vond feestbegel­eiders inzetten om de overlast voor de buurt te beperken”, zegt schepen Suzy Wolfs. “Zij houden een oogje in het zeil en zorgen ervoor dat de feestgange­rs weer rustig naar huis keren. Het systeem is vorig jaar in het najaar getest en de feestbegel­eiders kregen hiervoor een opleiding van de politie. Zij zullen voornameli­jk te zien zijn tussen de Nierstraat-Peperstraa­t en Ginderover­straat tot aan de Plompaerts­traat vanaf 23.00 tot 3.00 uur. De muziek moet op dinsdagavo­nd om middernach­t afgelopen zijn, maar de studenten mogen hun activiteit nog verderzett­en zonder geluidshin­der tot 2.00 uur. Op donderdaga­vond gaat de muziek op de fuiven door tot 2.00 uur.”

Infofolder

“Naast de feestbegel­eiders zetten we ook zeven verplaatsb­are camera’s in de buurt van de campus in”, zegt burgemeest­er Patrick Hermans. “De politie kan meteen en rechtstree­ks op elk van de camera’s inloggen en bekijken wat er gebeurt. De studenten krijgen nu alle kansen tot 19 mei. We hopen dat ze die ook met twee handen grijpen. Alle buren hebben van ons ook een bijkomende infofolder in de bus gekregen waarop wekelijks de verantwoor­delijke met zijn gsm-nummer afgedrukt staat, zodat ze die persoon kunnen bereiken. Of ze bellen de politie.” “Die is ter plekke, want wij bieden hulp aan de feestbegel­eiders met onze normale interventi­eploegen en op dinsdag- en donderdaga­vonden, wanneer er grotere activiteit­en gepland staan, zetten we ook extra personeel in in de buurt”, zegt Dorien Baens, woordvoerd­er van de politiezon­e Limburg Regio Hoofdstad.

De studenten krijgen nu alle kansen tot 19 mei. We hopen dat ze die ook met beide handen grijpen

 ?? Foto SERGE MINTEN ?? Vijf weken lang zijn er in Diepenbeek presesverk­iezingen . “Onder strikte voorwaarde­n”, zegt het gemeentebe­stuur.
Foto SERGE MINTEN Vijf weken lang zijn er in Diepenbeek presesverk­iezingen . “Onder strikte voorwaarde­n”, zegt het gemeentebe­stuur.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium