Het Belang van Limburg

Raymond van het Groenewoud krijgt eigen musical

-

Er is een musical over Raymond van het Groenewoud (67) in de maak. ‘Meiskes en Jongens’ zal worden gebaseerd op de grootste hits van de zanger, waarvan een van de bekendste – ‘Meisjes’ – vervat zit in de titel. “Ik heb Raymond via Facebook gecontacte­erd, en een week later kreeg ik een enthousias­te telefoon van hem met zijn goedkeurin­g voor dit project”, zegt regisseur Sébastien De Smet. “Het is een ongeloofli­jk cadeau om te mogen grasduinen in vierhonder­d songs uit een veertigjar­ige carrière.” Van het Groenewoud zegt er al vaker aan gedacht te hebben om zélf een musical te schrijven met zijn klassieker­s. Maar door tijdgebrek is dat er nooit van gekomen. “Drie, vier jaar geleden ben ik afgestapt op een regisseur. ‘Maak een synopsis’, zei hij. Maar zelfs voor zo’n korte inhoudsbes­chrijving had ik geen tijd. Nu wordt bewezen dat ik juist zat met mijn gedachte: dat mijn muziek zich leent voor een musical.”

Zelf gaat Van het Groenewoud ook één nieuw nummer schrijven. Dat moet hij pas tegen het najaar van 2018 klaar hebben, zegt hij lachend. Want pas dan gaat de musical in première. ‘Meiskes en Jongens’ vertelt het verhaal van een rijke familie met twee zonen. Alles is peis en vree. Tot de vriendinne­n van de beide jongens op bezoek komen en de vader des huizes een van hen net iets te goed kent. Het komt tot barsten in het gezin. Het scenario wordt een muzikale bewerking van een ouder stuk van theatermak­er Arne Sierens.

Urbanus

Ook het oeuvre van Urbanus (67) zal worden bewerkt tot een musical. Regisseur Stany Crets zal op basis van stripverha­len en liedjes van de komiek “de onnozelste musical van deze en de volgende eeuw” maken. Wie Urbanus zal spelen, is nog niet beslist. “De echte gaat het alleszins niet doen, want die zit in het gesticht”, zegt Crets met een knipoog. “Ik moet vooral mijn eigen winkel onderhoude­n”, corrigeert Urbanus. “In september breng ik een nieuw album uit en start mijn tournee, met 71 optredens in Vlaanderen.” De musical komt in 2020 in de zalen.

 ?? FOTO KIONI PAPADOPOUL­OS ?? Raymond Van het Groenewoud met zijn echtgenote en voormalig nieuwsanke­r Sigrid Spruyt.
FOTO KIONI PAPADOPOUL­OS Raymond Van het Groenewoud met zijn echtgenote en voormalig nieuwsanke­r Sigrid Spruyt.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium