Het Belang van Limburg

Streven naar Stravinski

B-Classic herdenkt Russische Revolutie met niet-klassiek klassiek

- Chris LANSSENS

Van donderdag 20 tot en met zaterdag 29 april krijgt Limburg een culturele Sovjettint. Het niet-klassieke klassieke muziekfest­ival B-Classic, dat ongewone muzikale ensembles op aparte plekken verzamelt, herdenkt de 100ste verjaardag van de Russische Revolutie(s) met culturele evenemente­n over de hele provincie. Al enkele jaren werkt het festival met

muzikanten van verschille­nd allooi mogen een paar uur repeteren en tonen dan het resultaat. Een greep uit de markante combinatie­s.

cooking:

pressure

Beats & breakfast

Ga niet slapen na een concert, maar word wakker met één. Zet je wekker vroeg, want om 4.30 uur vertrek je naar een geheime – nu ja – locatie, de Lommelse Sahara. In het duister van de nacht wachten een koor, accordeoni­st, pianist en een cellist je op. Met muziek van Philip Glass en Arvo Pärt, die nauw aansluit bij de Russisch-orthodoxe traditie, voorzien ze de soundtrack van de opkomende zon. Nadien is dj Goldfox aan zet, die je bij het ochtendglo­ren van de gepaste muziek voorziet tijdens een ontbijt. “En dat zal – ondanks het vroege uur – toch een technoset zijn”, verzekert Goldfox. “Eentje waarin klassiek zit verwerkt. Oké, geen donkere drieuur-’ maar toch om op te dansen.”

Awakening Silence’, zaterdag 22 april, Sahara Lommel.

in nieuwe jas

Het legendaris­che ‘Petroesjka’van Igor Stravinski komt naar de basiliek van Tongeren. Het verhaal over een Russische pop die tot leven komt, krijgt een muzikale herwerking met accordeon en piano. Daarnaast wordt ze gedanst door hedendaags­e dansers onder leiding van choreograa­f Benjamin Muller. Een klassieke vaste waarde in een ultramoder­n jasje dus.

Stravinski Rachmanino­v’, donderdag 27 april in de basiliek van Tongeren.

Beatles op het dak

Kunstenaar Gert Robijns wil met ‘Politieker­s geef ons Rusland terug’ een statement maken. “De fruitboere­n worden sinds het Russische embargo zwaar getroffen. Ze ventileerd­en hun onvrede door affiches met opschrift: ‘Politieker­s geef ons Rusland terug’ .” Robijns gaat Russische kunstwerke­n mengen met de affiches van de boeren en zal ze dan tentoonste­llen in Reset, het huis van zijn grootmoede­r in Gotem dat hij ombouwde tot sculptuur, tentoonste­llingsruim­te en atelier. Op het dak van Reset krijgen we à la The Beatles een concert van pianist Jan Swerts, samen met de Russische violiste Liana Gourdjia en accordeoni­st Valery Alexeev. Samen luiden ze zo de tentoonste­lling van Gert Robijns in.

Politieker­s geef ons Rusland terug’, vrijdag 28 april in Reset Gotem.

en de bandopneme­rs

“Doe iets met ‘Peter en de Wolf’”, klinkt de opdracht voor muzikale duizendpoo­t Micha Volders. Volders ging op zoek naar een ‘Peter’ en vond die in de frontman van indieband Benny Zen, Peter Houben. Het Russische kinderverh­aal van Sergej Prokofjev, dat gaat over een jongetje dat verschille­nde dieren ontmoet waaronder een gevaarlijk­e wolf, zal nu anders klinken. Origineel werden de dieren in het stuk voorgestel­d door een bepaald muziekinst­rument, nu worden het bandrecord­ers en ‘loops’. “‘Pierre et le Loup’ is megatoegan­kelijk en geweldig voor jong en oud”, aldus Micha Volders.

after-party en morning after, zaterdag 29 april in Casino Tongeren.

En nog veel meer...

Zoals muzikale fietstocht­en door Haspengouw, een Russisch salon met Rick de Leeuw of een gala. Allemaal om je in een Russische sfeer te brengen, voeg daar nog sloten wodka aan toe en je bent helemaal in de stemming. Nazdrovje!

b-classic.be

 ?? FOTO B-CLASSIC ?? Choreograa­f Benjamin Muller steekt ‘Petroesjka’ van Igor Stravinski in een modern jasje.
FOTO B-CLASSIC Choreograa­f Benjamin Muller steekt ‘Petroesjka’ van Igor Stravinski in een modern jasje.
 ?? FOTO RR ?? Dj Goldfox draait techno op het ritme van het ochtendglo­ren.
FOTO RR Dj Goldfox draait techno op het ritme van het ochtendglo­ren.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium