Het Belang van Limburg

Buitenland nu al wild van fictiereek­s Tom Lenaerts

-

De opnames gaan pas morgen van start, maar de vaak lichtzinni­g gebruikte omschrijvi­ng ‘topreeks’ lijkt nu al terecht voor ‘Over Water’. Bedacht door Tom Lenaerts en schrijver Paul Baeten Gronda, gespeeld door kanjers als Tom Dewispelae­re en Tom Van Dyck en nú al zeker van een internatio­nale carrière. ‘Over Water’ gaat over een tv-vedette die door zijn dranken drugsversl­aving alles kwijtspeel­de. Hij gaat voor het Antwerpse havenbedri­jf van zijn schoonvade­r werken en daar wordt hij een spilfiguur in de drugshande­l. De hoofdrol is voor Tom Dewispelae­re, zijn vrouw wordt gespeeld door Natali Broods, Tom Van Dyck is de rechterhan­d van de schoonvade­r. Wie een link legt tussen die drie acteurs komt uit bij Tom Lenaerts, die de fictiereek­s mee bedacht: Lenaerts stond mee aan de wieg van de fictiereek­s ‘De Parelvisse­rs’, waarin Dewispelae­re en Van Dyck schitterde­n, Van Dyck schreef samen met Lenaerts de serie ‘Met Man en Macht’, waarin Broods meespeelde. Terwijl de opnames van ‘Over Water’ pas morgen starten, lijkt de carrière van de fictiereek­s, die in januari 2019 op Eén te zien is, nu al gegarandee­rd. Het Duitse ZDF Enterprise­s legde al geld op tafel om de reeks internatio­naal te mogen verdelen, puur op basis van het scenario. Dat betekent dat het broodje van ‘Over Water’ in het buitenland virtueel gebakken is: ZDF verdeelt al series als ‘Chaussée d’Amour’ en ‘Tabula Rasa’ en wil van Vlaamse fictie een echt keurmerk maken. Volgens Tom Lenaerts is die internatio­nale ambitie van zijn productieh­uis Panenka geen overmoed: “Er is niks mis met ambitie. Ik vind dat wij in Vlaanderen te vaak de slogan ‘Doe maar gewoon, dat is al zot genoeg’ huldigen. Vanaf het prille begin stond vast dat we een reeks wilden maken die internatio­nale mogelijkhe­den had. Ik denk ook dat je die internatio­nale ambities moét hebben, omdat je dit soort programma’s over vijf jaar in Vlaanderen niet meer kunt maken. Fictie is en blijft gewoon erg duur.”

Lenaerts bedacht de reeks met schrijver Paul Baeten Gronda. Die sprak hem aan voor een fictiereek­s die zich in de haven afspeelde. Lenaerts, zelf Antwerpena­ar, zag het direct zitten. “Ik heb me ook laten rondrijden in de haven, er is een wereld opengegaan”, zegt hij. “Ik raad het iedereen aan. Laat je eens rondvaren in de Antwerpse haven, fenomenaal mooi.”

Over Water’ is vanaf januari 2019 te zien op Eén. Er komt sowieso een tweede seizoen in 2020.

 ?? FOTO WIM KEMPENAERS ?? Tom Lenaerts (l.) maakt samen met Tom Dewispelae­re (midden) en Tom Van Dyck een serie rond drugshande­l in de Antwerpse Haven.
FOTO WIM KEMPENAERS Tom Lenaerts (l.) maakt samen met Tom Dewispelae­re (midden) en Tom Van Dyck een serie rond drugshande­l in de Antwerpse Haven.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium