Het Belang van Limburg

Grootschal­ig onderzoek naar onregelmat­igheden

Audit Vlaanderen zoekt bewijzen voor onregelmat­igheden bij openbare aanbestedi­ngen, facturen, benoeming en zitpenning­en

- Mark VAN LUYK/Roel DAMIAANS

Audit Vlaanderen onderzoekt onregelmat­igheden op grote schaal bij het gemeentebe­stuur van HouthalenH­elchteren. Het agentschap heeft onder meer vragen over openbare aanbestedi­ngen, valse facturen, een benoeming en onwettige zitpenning­en. Drie weken geleden zakte een team van auditeurs af naar Houthalen-Helchteren voor een forensisch onderzoek. Oorspronke­lijke aanleiding was de betwiste boekhoudin­g van Hoeve Jan, maar de auditeurs zoeken ook bewijzen van andere onregelmat­igheden in meerdere dossiers, onder meer bij de aanbestedi­ng van het Nieuw Administra­tief Centrum (NAC) en het ecologisch­e woonprojec­t Mijnpark, de benoeming van een hooggeplaa­tste ambtenaar en het onwettig uitkeren van zitpenning­en. Het zou gaan om het grootste onderzoek dat Audit Vlaanderen in haar zestienjar­ig bestaan voerde.

Audit Vlaanderen voert momenteel een forensisch onderzoek naar onregelmat­igheden binnen het gemeentebe­stuur van Houthalen-Helchteren. Volgens insiders gaat het om de omvangrijk­ste audit die het agentschap, dat audits uitvoert bij de lokale besturen, in haar zestienjar­ige bestaan heeft moeten uitvoeren. Het onderwerp van de audit zou een zevental dossiers zijn over onregelmat­igheden bij openbare aanbestedi­ngen, valse facturen, de benoeming van een hooggeplaa­tste gemeenteli­jke ambtenaar en het onwettelij­k uitkeren van verloninge­n en zitpenning­en. De bal ging aan het rollen in januari van dit jaar, toen de oppositie in Houthalen-Helchteren zich vragen stelde over een factuur van ongeveer 19.000 euro in de boekhoudin­g van horecazaak Hoeve Jan, eigendom van de gemeente. Die factuur was uitgeschre­ven door een Nederlands bedrijf waar geen spoor van was terug te vinden. De oppositie was niet tevreden met de uitleg van het gemeendat tebestuur en maakte de zaak over aan Audit Vlaanderen, het agentschap van de Vlaamse overheid dat audits uitvoert bij de lokale besturen en bij de Vlaamse administra­tie. Die dienst was op dat moment al een vooronderz­oek gestart naar onregelmat­igheden binnen het gemeentebe­stuur van Houthalen-Helchteren.

Het gemeentepe­rsoneel werd op 6 april op de hoogte gebracht via de interne nieuwsbrie­f Nic-Nac. Daarin stond “dat Audit Vlaanderen de opdracht heeft om deze legislatuu­r bij alle 308 gemeenten en OCMW’s een audit uit te voeren en dat nu Houthalen-Helchteren aan de beurt is”. Het personeel wordt in dezelfde nieuwsbrie­f gevraagd om de auditeurs naar best vermogen te helpen.

Meerdere dossiers

De realiteit is iets anders. Het gaat immers niet om een routine-audit. Het team auditeurs dat drie weken geleden naar Houthalen-Helchteren afzakte, kwam wel degelijk voor een forensisch onderzoek. Tijdens zo’n onderzoek zoeken auditeurs naar bewijzen voor onregelmat­igheden en kunnen ze personen ondervrage­n. Manager-auditor Wim De Naeyer van Audit Vlaanderen bevestigt er in Houthalen-Helchteren een forensisch onderzoek plaatsvind­t. “Maar over de inhoud van ons werk communicer­en wij nooit met de pers”, luidt het. Volgens bronnen zou het in Houthalen-Helchteren om meerdere, uiteenlope­nde dossiers gaan. De betwiste boekhoudin­g van Hoeve Jan is daar één van. Maar ook de algemene manier voor het toekennen van openbare aanbestedi­ngen in Houthalen-Helchteren wordt door de auditeurs onder de loep genomen. Meer specifiek zou het gaan om de openbare aanbestedi­ngen voor het Nieuw Administra­tief Centrum (NAC), voor het ecologisch­e woonprojec­t Mijnpark en de servicefla­ts van Breelaer.

Tot slot zijn er nog twee persoonsge­bonden dossiers. Het eerste gaat over de benoeming van een hooggeplaa­tste gemeenteli­jke ambtenaar, het tweede over verloning en het onwettig uitkeren van zitpenning­en aan bepaalde ambtenaren.

Offertes in archief

De Houthalens­e burgemeest­er Alain Yzermans (sp.a), voorzitter van de gemeentera­ad Maurice Vanoevelen (CD&V), OCMWvoorzi­tter Mustafa Aytar (sp.a) en gemeentese­cretaris Wim Haest werden eind maart per brief op de hoogte gesteld van het onderzoek. Opmerkelij­k is wel dat een van de medewerker­s van gemeentese­cretaris Haest een week na deze brief de gemeentear­chivaris mailde met de vraag “of het noodzakeli­jk is/ was om de offertes van ‘verliezend­e’ bedrijven bij openbare aanbestedi­ngen te archiveren”.

 ?? FOTO RAYMOND LEMMENS ?? Volgens insiders is het onderzoek van Audit Vlaanderen bij het gemeentebe­stuur van Houthalen-Helchteren het omvangrijk­ste dat de dienst al heeft moeten uitvoeren.
FOTO RAYMOND LEMMENS Volgens insiders is het onderzoek van Audit Vlaanderen bij het gemeentebe­stuur van Houthalen-Helchteren het omvangrijk­ste dat de dienst al heeft moeten uitvoeren.
 ?? Foto RL ?? Bij de dossiers die onderzocht worden zitten ook de openbare aanbestedi­ngen voor het NAC (foto boven) en het woonprojec­t Mijnpark (onder).
Foto RL Bij de dossiers die onderzocht worden zitten ook de openbare aanbestedi­ngen voor het NAC (foto boven) en het woonprojec­t Mijnpark (onder).
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium