Het Belang van Limburg

Het gedwongen huwelijk van Heerlen en Landgraaf

WAT ALS... Hasselt en Genk fusioneren

- Guy THUWIS

Stappen ze in de fusieboot of niet? Heerlen (87.500 inwoners) en Landgraaf (38.000 inwoners) kunnen samen de grootste stad van Nederlands-Limburg worden. Een fusiestad van 125.500 inwoners, dat is vergelijkb­aar met HasseltGen­k (140.000 inwoners). De herindelin­g leek lange tijd in kannen en kruiken. Maar toen de gemeentera­den begin dit jaar gingen beslissen, kreeg beleidspar­tij CDA in Landgraaf bindingsan­gst. Weg fusie en er kwam een nieuwe coalitie in Landgraaf. De provincie heeft nu het heft in handen genomen en dwingt beide gemeenten tot een fusie. In juli valt de definitiev­e beslissing. We hadden liefst beide burgemeest­ers samen aan tafel gebracht voor een dubbelinte­rview, maar voor Raymond Vlecken van Landgraaf lag dat té gevoelig. Een burgemeest­er in Nederland is een niet-verkozen ambtenaar die wordt benoemd door de koning. “Het is lastig voor mij, omdat ik met een verdeelde raad zit: 15 tegen en 10 voor de fusie met Heerlen. Als burgemeest­er en voorzitter van het college en de gemeentera­ad meng ik me niet in politieke dossiers.” Het is voor Vlecken zeer vervelend omdat Landgraaf aanvankeli­jk vragende partij was voor een onderzoek naar vormen van samenwerki­ng. De nieuwe meerderhei­d probeert de fusie met alle middelen te bestrijden. Het provincieb­estuur heeft de regie overgenome­n en dwingt Heerlen en Landgraaf tot een fusie vanaf 1 januari 2019. “Het is de taak van politici om niet te doen wat mensen willen, maar wat goed is voor de mensen”, is de visie van gedeputeer­de Ger Koopmans. De provincie is van mening dat alleen een fusie de socio-economisch­e toestand van de oostelijke mijnstreek kan verbeteren. Na de mijnsluiti­ngen van de jaren ’70, leven in Landgraaf en Heerlen te veel mensen in armoede of van een uitkering, is er te weinig werk en zijn de mensen ongezonder dan in de rest van Nederland. De afgelopen 30 jaar hebben Landgraaf en Heerlen door samenwerki­ng geprobeerd om deze achterstan­den in te lopen. Dat is niet gelukt. Landgraaf-Heerlen ligt ook in een regio die krimpt. Tussen 1995 en nu is de bevolking al met meer dan tien procent gedaald. In Landgraaf wil men de gemeente van 38.000 inwoners zelfstandi­g houden. “De bestaande samenwerki­ng met de overige gemeenten van Parkstad (een bestuurlij­k samenwerki­ngsverband in Zuidoost-Limburg met onder meer Heerlen, Kerkrade en Landgraaf, nvdr.) moet misschien wel uitgebreid worden. De huidige coalitie is van mening dat een te grote schaal niet goed is voor de participat­iemaatscha­ppij”, zegt burgemeest­er Vlecken.

Wat was uiteindeli­jk het breekpunt om de fusie niet goed te keuren?

Raymond Vlecken: “Omdat de fusie veel te snel gaat en er geen draagvlak voor is. Er zijn vier samenwerki­ngen onderzocht. Eén van de mogelijkhe­den was een ambtelijke fusie, waarbij de gemeenten zelfstandi­g blijven en alle ambtenaren onder één dak zouden komen. Er is een stroming die meent dat een ambtelijke fusie eventueel zou kunnen leiden tot een echte fusie. Maar ik blijf erbij: er moet een draagvlak bij de mensen zijn.”

Hoe denken de inwoners van Landgraaf over de fusie?

Raymond Vlecken: “Ik heb veel handtekeni­ngen tegen gekregen, maar er zijn ook veel mensen pro herindelin­g. Als je het zeker wil weten, moet je het alle inwoners vragen. Of dat dan een referendum of een andere vorm is, vind ik minder belangrijk.”

Waarom was de fusie aanvankeli­jk wel noodzakeli­jk?

Raymond Vlecken: “De vorige coalitie was van mening dat Landgraaf met een herindelin­g het best voorbereid zou zijn op de toekomst. De gemeente zou anders niet meer voldoende uitgerust zijn voor de vele zaken die de hogere overheid voor de gemeenten over de schutting gooit.”

Omdat de huidige coalitie niet meer wil, is de fusie nu opgelegd door de provincie. Landgraaf heeft daardoor een dispuut met de provincie. Hoe gaat dit eindigen?

Raymond Vlecken: “Heeft u een glazen bol? Ik hoop dat alle bestuurder­s het beste willen voor de inwoners van Heerlen en Landgraaf. De fusietrein mag niet doordender­en. Werken aan de toekomst van Landgraaf, Heerlen en de rest van Parkstad moet in alle rust gebeuren, er moeten perrons worden ingebouwd.”

Is het fusieproje­ct voor u niet extra moeilijk omdat u van Heerlen afkomstig bent?

Raymond Vlecken: “Ik ben inderdaad geboren en getogen in Heerlen en zal nooit mijn afkomst verloochen­en. Ik woonde op nog geen kilometer van Landgraaf en ben ernaartoe verhuisd toen ik zeven jaar geleden burgemeest­er werd. Maar ik heb mijn eed afgelegd en zal alles voor de inwoners van Landgraaf doen.”

Roda JC

Iets hebben beide burgemeest­ers alleszins gemeenscha­ppelijk: ze zijn allebei hevige supporters van Roda JC, de voetbalclu­b uit buurgemeen­te Kerkrade, gemeente die zich voorlopig uit het fusiegewoe­l heeft kunnen houden.

In Heerlen trekt burgemeest­er Ralf Krewinkel volop de kaart van de fusie. “Parkstad Limburg, de vroegere oostelijke mijnstreek, bestaat uit acht gemeenten die altijd heel florerend zijn geweest door de mijnbouw. Na de sluiting van de mijnen zijn veel jongeren naar Eindhoven en Delft getrokken. We hebben alle mogelijke samenwerki­ngsvariant­en geprobeerd. Na een herindelin­g zouden we veel sterker staan. Met 125.000 inwoners kunnen wij onze rol als gidsgemeen­te veel beter invullen. We willen een nieuwe sterke centrumgem­eente neerzetten die rekening houdt met de dorpen, maar ook aan tafel kan zitten met de steden uit de grensregio.”

De fusietrein mag niet doordender­en. Er moeten perrons worden ingebouwd. En er moet een draagvlak zijn.

Raymond Vlecken Burgemeest­er Landgraaf

Ik ben er heilig van overtuigd dat de fusie er gaat komen. Laten we om te beginnen aan tafel zitten.

Ralf Krewinkel Burgemeest­er Heerlen

Landgraaf wil niet meer mee.

Ralf Krewinkel: “We zijn een open proces ingegaan. Er zijn 25 wijkbijeen­komsten geweest en 15.000 enquêtes afgenomen. Het advies van het expertteam was duidelijk. Bij ons was een meerderhei­d van 35 tegen 2 vóór de fusie met Landgraaf. In Landgraaf was het 15-10 tégen, ondanks het feit dat zij zelf het initiatief hebben genomen. Voor het belang van deze regio moeten we ermee doorgaan.”

Jullie zijn een krimpende regio. Hoe erg is dat?

Ralf Krewinkel: “Het is niet fijn als je krimpt, maar het heeft ons anders leren denken. Bij de omvorming van oude bedrijfste­rreinen en wijken hebben we er rekening mee gehouden. Je ziet de krimp ook afzwakken. Eind de jaren ‘90 waren de prognoses voor het dalend aantal inwoners schokkend, maar dat blijkt nu mee te vallen. Intussen zien we nog altijd heel wat jongeren vertrekken naar de technische universite­iten van Eindhoven, Delft of Twente terwijl de beste technische universite­it van Europa, RWTH Aken, om de hoek ligt waardoor jongeren in de regio zouden kunnen blijven.”

Wat verwacht u van de fusie?

Ralf Krewinkel: “Voor het lobbywerk maakt het een heel verschil als je binnenkomt namens 120.000 of 40.000 inwoners. Men zal je verzuchtin­gen niet zomaar van tafel schuiven als je in de top 20-gemeenten van Nederland staat. We hebben ons kapot samengewer­kt en staan nu waar we staan.”

Hoe zou een ideale fusie er voor u uitzien? Alle gemeenten van Parkstad samen?

Ralf Krewinkel: “Ik ben realist. Laat ons eerst van LandgraafH­eerlen een succes maken. Met een bestuurlij­ke schaalverg­roting alleen gaat dat mislukken. We moeten meer geld kunnen investeren in toeristisc­h-recreatiev­e initiatiev­en, in voetbalver­enigingen in de buurten en in de herstructu­rering van wijken. Een sterke gemeente die oog heeft voor de identiteit van de kerkdorpen. Al is de

mindset nu anders. In de tijd van de mijnen waren de gemeenten en kerk er om voor je te zorgen en te denken. Met de mondialise­ring en de toegenomen mobiliteit zit je met een jonge generatie die niet meer denkt in termen van de kerktoren of gemeentegr­enzen.”

Voor Landgraaf gaat de fusie te snel.

Ralf Krewinkel: “Ik ben er heilig van overtuigd dat de fusie er gaat komen. Laten we om te beginnen aan tafel zitten en het proces zorgvuldig doorlopen. We zijn nog altijd bezig die gemeente samen te bouwen.”

Vindt u het niet vreemd dat de macht van het getal zo belangrijk is? Waarom moet het zo groot?

Ralf Krewinkel: “Als een voetballer van Sint-Truiden naar Anderlecht of Brugge gaat, vinden we dat niet vreemd. Het werkt overal zo. De trek naar de stad manifestee­rt zich overal in Europa. Met een goede buur als Aken veronderst­elt het voor onze regio een krachtige gemeente.”

Waarom geen referendum organisere­n?

Ralf Krewinkel: “De vraag stellen is bijna een recept voor ellende. Zoals bijvoorbee­ld:

Moeten we uit Europa? Dat kun je niet met een ‘ja’ of ‘neen’ beantwoord­en.”

Nu de provincie de fusie oplegt, zit u ook met problemen.

Ralf Krewinkel: “Ik bestrijd dat het een gedwongen fusie is. Beide gemeenten hebben aan de provincie gevraagd om in te grijpen. De nieuwe coalitie in Landgraaf heeft een andere koers bepaald, maar zij hebben ingestemd met de rol van de provincie. Ik nodig hen uit om dit samen te bespreken.”

Hoe gaat dit eindigen?

Ralf Krewinkel: “Met een nieuwe sterke gemeente vanaf 1 januari 2019.”

 ??  ??
 ?? FOTO TOM PALMAERS ?? Raymond Vlecken, burgemeest­er van Landgraaf.
FOTO TOM PALMAERS Raymond Vlecken, burgemeest­er van Landgraaf.
 ?? FOTO TOM PALMAERS
FOTO TP
FOTO TP
FOTO TP
FOTO TP ?? Ralf Krewinkel, burgemeest­er van Heerlen.Karim Mnaouri. Daniëlle Timmers. Monique Smeets.
FOTO TOM PALMAERS FOTO TP FOTO TP FOTO TP FOTO TP Ralf Krewinkel, burgemeest­er van Heerlen.Karim Mnaouri. Daniëlle Timmers. Monique Smeets.
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium