Het Belang van Limburg

Ex-uitbater Versuz legt bom onder verkoop Quartier Bleu

Ex-uitbater Versuz scherpt messen in juridisch steekspel, maar ontwikkela­ar blijft er gerust op

- Mark VAN LUYK/Dirk JACOBS

Vrijdag start de verkoop van stadsappar­tementen aan het Quartier Bleu aan de Kanaalkom in Hasselt, maar een nog lopende juridische procedure met de ex-uitbater New Dockside dreigt nog roet in het eten te gooien van het prestigepr­oject. De advocaat wijst in zijn vordering op een aantal onwettighe­den van de onteigenin­gsprocedur­e en vordert het herstel in natura van de Versuz op zijn oorspronke­lijke plaats. “Die verkoop van appartemen­ten kan dus eigenlijk helemaal niet van start gaan.” De grond en het gebouw van de discotheek Versuz waren in het bezit van de familie Vanderstra­eten. Die liet een procedure vallen nadat de stad een bedrag van naar schatting 2 à 3 miljoen euro betaalde. Maar ook de toenmalige uitbater van de discotheek, New Dockside, startte een procedure. De Nederlands­e uitbater Douwe Bart Velds, zelf geen onbesproke­n figuur, vindt dat hij bedrijfssc­hade heeft opgelopen door de onteigenin­g. Op 1 maart 2016 stelde de vrederecht­er van Hasselt New Dockside een schadeverg­oeding voor van 1.168.000 euro op basis van het verslag van een aangesteld­e gerechtsde­skundige. De stad Hasselt ging niet akkoord met het bedrag en vindt dat de schade moet worden begroot op 92.793 euro.

De tegenparti­j wil vermoedeli­jk het bedrag van de schadeverg­oeding de hoogte in jagen Tom VANDEPUT (CD&V)

Schepen

In natura

De tegenparti­j formuleert nu een aantal tegenvorde­ringen waarin met uitvoerige juridische argumenten wordt betoogd dat de onteigenin­gen niet volgens de wettelijke procedures zijn gebeurd. “Onze cliënt is geschaad omdat hij zijn exploitati­e heeft moeten stopzetten ten gevolgen van een manifest misbruikte procedure. Daarom vragen we dat de rechtbank beslist dat het onteigende goed wordt teruggegev­en zoals het was en op de plaats waar het stond”, zegt Johan Verstraete­n, een Leuvense advocaat gespeciali­seerd in onteigenin­gen. “De tegenparti­j kan zich niet verschuile­n achter uitgevoerd­e of uit te voeren werken, gezien zij dat op eigen risico heeft gedaan en hiervoor dan ook aansprakel­ijk is. Het goed dient teruggegev­en te worden, zonder meer.”

Voor een onteigenin­g is een algemeen nut nodig, maar dat is er volgens Verstraete­n niet. “De hoogdringe­ndheid van de onteigenin­g wordt uitsluiten­d gemotiveer­d door de aanleg van een ondergrond­se parking, maar in realiteit gaat het om een groot immobiliën­project waarbij de parking maar een klein deel vormt. Het is een project van privéontwi­kkelaar Kanaalkom NV en dient géén maatschapp­elijk nut”, argumentee­rt Verstraete­n. “Daarnaast heeft de stad Hasselt eerst een gewone onteigenin­gsprocedur­e ingesteld en roept ze vervolgens een procedure van hoogdringe­ndheid in voor een procedure die al jaren aansleept.”

De advocaat beschuldig­t de stad ook van belangenve­rmenging omdat er een ruiloveree­nkomst is over gronden tussen de stad en Kanaalkom NV terwijl de stad Hasselt ook de vergunning aflevert.”

Geen gevaar

Volgens hoofd Technische Diensten Marc Swyngedouw zal het project aan de Blauwe Boulevard geen gevaar lopen door de nog lopende rechtszaak. “De onteigenin­g van de grond en het gebouw van de Versuz is gebeurd. Wij hebben daar destijds tussen de 2 en 3 miljoen euro voor betaald aan de familie Vanderstra­eten, die eigenaar was”, zegt Swyngedouw. “Onze jurist verzekert ons ook dat een onteigenin­gsprocedur­e niet kan worden teruggedra­aid. Het gaat hier enkel nog om bedrijfsec­onomische schade waarvoor de expert in maart een bedrag heeft uitgesprok­en van 1,1 miljoen euro. Dat vonden wij overdreven en dus volgt er na de zomer een nieuwe zitting. Het project zal zeker niet meer in gevaar komen.” Volgens schepen Tom Vandeput (CD&V) is de parkeergar­age onder Quartier Bleu wel degelijk voldoende om te kunnen spreken van openbaar nut. “Vermoedeli­jk wil de tegenparti­j enkel het bedrag van de schadeverg­oeding de hoogte in jagen”, aldus de schepen. “De onteigenin­gsprocedur­e die liep in het kader van de realisatie van het BPA Blauwe Boulevard is een procedure die gevoerd wordt tussen de stad Hasselt en de onteigende”, vindt Els Empereur, advocaat-vennoot van LAW-Square namens Kanaalkom NV. “Kanaalkom NV is als ontwikkela­ar niet betrokken in deze procedure. Wij weten dat de onteigenin­g wettig werd verklaard door de vrederecht­er van het eerste kanton te Hasselt in het vonnis van 26 juni 2012. Bijgevolg worden noch de bouwrechte­n van Kanaalkom NV als ontwikkela­ar, noch de verkoop van de appartemen­ten, die vrijdag start, belemmerd.”

De zaak komt op woensdag 18 oktober voor in Hasselt bij de Rechtbank van Eerste Aanleg. Er is ook nog beroep mogelijk.

 ?? FOTO SERGE MINTEN ?? In een tent op de Kolenkaai moet vrijdag de verkoop starten van de Quartier Bleu-appartemen­ten.
FOTO SERGE MINTEN In een tent op de Kolenkaai moet vrijdag de verkoop starten van de Quartier Bleu-appartemen­ten.
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium