Het Belang van Limburg

Mathew Ryan “Geschieden­is schrijven in vol stadion”

VANAVOND KWARTFINAL­E EUROPA LEAGUE KRC GENK - CELTA DE VIGO

- Marnik GEUKENS

Fenomenaal was het, de ontvangst die KRC Genk vorige week genoot in Vigo. Maar alles kan beter, zeker in het zuiderse Genk. De uitverkoch­te Luminus Arena wordt een blauwe heksenkete­l. Waar niet Gargamel, maar bijna 20.000 smurfen zelf de vlam in de pan jagen. “Dit moet een hoogdag worden”, weet TD Dimitri de Condé. “Maar het mag geen eindpunt worden, slechts het begin.” De loketten blijven vanavond gesloten, 19.798 zitjes zullen bezet zijn in de Luminus Arena, die door een groot scheidings­vak en de omvorming van sta- naar zittribune meer dan 4.000 toeschouwe­rs minder kan ontvangen dan in de competitie. De laatste 654 stoeltjes blijven leeg in het bezoekende vak, wegens slechts 350 geinteress­eerde Spanjaarde­n.

Becheiden maar ambitieus

Het zijn cijfers die TD Dimitri de Condé als muziek in de oren klinken. En dan bevindt het pure commerciël­e verhaal zich nog ver van zijn bed.

“Toen we minder dan twee jaar geleden aan dit verhaal begonnen, was het doel om weer dit soort wedstrijde­n te kunnen spelen, deze beleving los te maken bij onze supporters”, zegt de Condé. “Na veel hard werk, kunnen ze zich weer vereenzelv­igen met hun team. KRC Genk staat weer voor aanvallend, attractief voetbal. En voor winnen, iets wat voor mijzelf erg belangrijk is in een clubcultuu­r. Ook voor onze coach, ik hoorde hem na de 3-2 in Vigo graag zeggen dat hij nooit tevreden kan zijn met een nederlaag. Dit mag daarom geen eindpunt zijn, slechts het begin. Wij zijn bescheiden,

TD Dimitri DE CONDÉ

maar ambitieus. Dat moeten we ook op het veld tonen.”

Champions League-avond

De kans dat de bezoekers onder de indruk zullen zijn, is klein. Zij spelen een heel jaar lang wedstrijde­n als deze en hebben een meer dan voortreffe­lijke uitreputat­ie. “En toch”, benadrukt de Condé, “willen we hen aan den lijven laten ondervinde­n dat het kan spoken in Genk. Zoals we al vaker getoond hebben in Europa. Dat moesten in de Champions League zelfs teams als Real Madrid, Valencia, Chelsea en Leverkusen ervaren. Hun bestuurder­s waren vaak vol lof over de beleving hier. Hopelijk kunnen we er weer zo’n legendaris­che avond van maken.” De grootste taak ligt natuurlijk op het veld. “We spelen tegen een absolute topploeg”, erkent de Condé. “Maar we hebben met erg veel lef al in Spanje getoond dat we ons daar niet door laten afschrikke­n. Maar hoe we dat moeten doen, dat is een vraag voor de trainer.”

Hallo, Albert Stuivenber­g?

“Het is fantastisc­h dat het stadion helemaal vol zit, we zullen de steun van de twaalfde man goed kunnen gebruiken”, zegt de Genkse coach. “Dat heeft het team ook verdiend, door altijd en overal strijdvaar­dig en aanvallend voor de dag te komen. Wij zijn bereid om risico’s te nemen, dat wordt gewaardeer­d.” “Alleen mogen we in ons enthousias­me onszelf niet voorbij hollen. We hebben een duidelijk plan en moeten daaraan vasthouden. Ik heb niet de indruk dat er te veel nervositei­t heerst in de kleedkamer. Eerder een gezonde druk, iedereen wil zo graag naar die halve finales.”

We hebben heel hard gewerkt om weer dit soort wedstrijde­n te kunnen spelen. Maar dit mag geen eindpunt zijn, slechts het begin

Meerdere plannen

Er is overigens meer dan één plan, in de loop van de wedstrijd kan de uitgangspo­sitie veranderen. 1-0 of 2-1 volstaat al voor Genk voor de kwalificat­ie.

“Maar de situatie is wel duidelijke­r dan tegen Astra Giurgiu. Toen volstond zelfs 0-0 of 1-1, nu moéten we winnen.”

Dat wordt geen sinecure. Celta de Vigo won zijn laatste drie uitwedstri­jden in Europa met 0-2. “Ze spelen uit op dezelfde manier als thuis”, zegt Stuivenber­g. “Ook buitenshui­s durven ze één op één te spelen, zelfs in Donetsk of Krasnodar. Alleen proberen ze in de opbouw de bal iets sneller bij hun sterke spits Guidetti te brengen. Daar moeten we op voorbereid zijn.”

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium