Het Belang van Limburg

Doorstart?

- Door Eric Donckier

N-VA-voorzitter Bart De Wever en CD&V-voorzitter Wouter Beke hebben gisteren afgesproke­n om de strijdbijl te begraven. Ze deden dit na een “diepgaand” gesprek met eerste minister Charles Michel. De federale regering heeft immers al belangrijk­e hervorming­en doorgevoer­d en wil ook in de twee resterende jaren van de legislatuu­r verder hervormen, zo heet het in een mededeling. Daarom komen er alvast drie thematisch­e ministerra­den: over veiligheid en justitie, over economie en werk en over sociale zaken en de strijd tegen de armoede.

N-VA en CD&V liggen al van bij de regeringsv­orming met elkaar overhoop. De spanningen bereikten tijdens de paasvakant­ie een nieuw hoogtepunt na de uithaal van Zuhal Demir naar “moslimpart­ij” CD&V. Wouter Beke eiste excuses, maar kreeg die niet, waarop zijn partij dreigde om de beleidsver­klaringen van Demir niet goed te keuren. Dat zou tot een regeringsc­risis en misschien zelfs tot de val van de regering-Michel geleid hebben. Maar zover komt het niet na de afspraken die de premier maakte met De Wever en Beke. Men zou dus kunnen zeggen dat het - om het op zijn Wetstratee­s te zeggen - uiteindeli­jk om een crisette ging die vervolgens zorgde voor een doorstart van de regering zorgde.

De toekomst zal uitwijzen of dat ook het geval is. De afspraken die nu gemaakt zijn, doen hoe dan ook terugdenke­n aan de tweede regering-Verhofstad­t. Liberalen en socialiste­n hadden de verkiezing­en gewonnen en hadden een comfortabe­le meerderhei­d, maar lagen toch constant met elkaar overhoop. Ook Guy Verhofstad­t moest een beroep doen op de loyaliteit van de regeringsp­artners en ook hij zocht zijn heil in meerdere thematisch­e ministerra­den. Uiteindeli­jk eindigde die coalitie, zoals Louis Tobback had voorspeld, in bont en blauw. De geschieden­is hoeft zich niet te herhalen, maar vaak is dat wel het geval.

De meerderhei­dspartijen namen gisteren nog een andere belangrijk­e beslissing: het begrotings­evenwicht hoeft niet langer tegen eind 2018 maar wel pas tegen eind 2019 gerealisee­rd zijn. “Regering gebuisd op hoofdvak”, liet de sp.a meteen weten. Ook dit zullen we maar afwachten. Om het begrotings­evenwicht te halen, zijn nog voor 5 miljard euro aan maatregele­n nodig. Hiervan moet al 4,3 miljard euro gerealisee­rd worden in 2018 om te voldoen aan de Europese voorwaarde­n. Bovendien zit de economie in de lift. Het is dus helemaal niet uitgeslote­n dat het begrotings­evenwicht al in 2018 wordt gehaald. We verdenken de regering-Michel er zelfs van dat ze in deze de oppositie een loer wil draaien. Al in 2018 aankomen en daarna zeggen dat de oppositie er niets van kent.

N-VA en CD&V hebben gisteren de strijdbijl begraven. Dat deden ze na een “diepgaand” gesprek met premier Charles Michel. Of ze het ook menen, zullen we toch maar eerst afwachten

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium