Het Belang van Limburg

Nu al drie maanden wachten op afspraak voor rijexamen

- Thomas JANSEN

Wie in Limburg rijexamen wil doen met vrije begeleidin­g, moet rekening houden met een wachttijd van drie maanden. Door de vernieuwin­g van het rijexamen was er al langer een stormloop voor de periode voor 1 juni. Maar ook de weken nadien zijn nu, op af en toe een vrijgekome­n plaats na, volledig volzet. Op 1 juni treedt in Vlaanderen een vernieuwd en strenger rijexamen in werking. Zo moeten kandidaatn­aast het keren van hun wagen in de straat en achteruit inparkeren nog vier extra manoeuvres onder de knie hebben. Op het examen zelf moeten ze er twee uitvoeren.

Die nieuwe regels zorgen blijkbaar voor de nodige zenuwachti­gheid. Want meteen was er een stormloop op examencent­ra om nog voor 31 mei het oude examen te kunnen afleggen.

Rijscholen

Nu lopen echter de eerste zes weken na de invoering van het vernieuwde examen ook al vol. “We stellen vast dat wie niet voor 1 juni in een examencent­rum terechtkon, toch kiest voor de eerstvolge­nde vrije datum”, zegt Marie De Backer van GOCA, de groepering van erkende ondernemin­gen voor autokeurin­g en rijbewijs. “We raden iedereen toch aan om zich goed voor te bereiden op het rijexamen en zich niet halsoverko­p in te schrijven. Maar wie degelijk opgeleid is voor het oude examen, kan ook voor de nieuwe proeven slagen. Een van de nieuwe manoeuvres is bijvoorbee­ld in een rechte lijn achteruitr­ijden. Tja, als je dat niet kan, kom je vroeg of laat in de problemen.” De lange wachttijde­n kunnen echter een probleem vormen voor jongeren van wie het voorlopige rijbewijs dreigt te vervallen. Zij kunnen contact opnemen met het rijexamenc­entrum en worden dan gecontacte­erd als er een plaats vrijkomt.

Een andere mogelijkhe­id is om het examen via een rijschool af te leggen. Examencent­ra houden immers een aantal momenten vrij voor rijscholen, en die zijn nog niet allemaal ingevuld.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium