Het Belang van Limburg

“Zit Frank Raes liever op Old Trafford?”

Fans KRC Genk boos op VRT én VTM

- Thomas JANSEN

Met twee clubs die zich kunnen plaatsen voor de halve finale van de Europa League, kan het Belgisch voetbal vanavond geschieden­is schrijven. Maar of Genk daar thuis tegen Celta De Vigo ook in slaagt, zal u niet op een openbaar net kunnen volgen. VRT, dat de rechten in handen heeft, kiest immers voor de tweede week op rij voor die andere kwartfinal­e, tussen Anderlecht en Manchester United. En dat is niet naar de zin van de KRC Genk-fans, die vorige week ook al een totaal gebrek aan aandacht in het VTM Nieuws hekelden. Wie toch naar KRC Genk - Celta De Vigo wil kijken vanavond moet dus voor de tweede week op rij afstemmen op Play Sports van Telenet, een betalende zender. Een streep door de rekening voor wie vanavond niet naar de Luminus Arena kan afzakken. “Tot mijn verbazing las ik dinsdag dat Canvas opnieuw Anderlecht rechtstree­ks uitzendt”, zegt JeanPierre Smeyers, een Genk-fan die al tien jaar in Brussel woont. “Dat is toch tegen alle gewoontes en beleefdhei­d in? Nu hebben we eens twee Belgische clubs in de kwartfinal­e van de Europa League, en dan geven ze slechts één club aandacht. Wie beslist dat? Of is het omdat Frank Raes liever op Old Trafford dan in de Luminus Arena zit?” Ook op Twitter uitten heel wat Genkenaren hun onvrede.

“Moeilijke keuze”

De VRT zegt begrip te hebben voor het ongenoegen en benadrukt dat de gemaakte keuze zeker niet bewust tegen Genk is. “Een tegenstand­er als Manchester United spreekt nu eenmaal meer tot de verbeeldin­g”, zegt VRT-woordvoerd­er Hans Van Goethem. “Voor de terugwedst­rijd was het een bijzonder moeilijke keuze voor onze sportredac­tie, waarover lang gediscussi­eerd is. Maar het gelijkspel van Anderlecht in de heenwedstr­ijd heeft de doorslag gegeven. We hebben wel Sara VERCAUTERE­N Woordvoerd­er VTM voldoende mensen in de Luminus Arena voor een ruime samenvatti­ng en livegespre­kken in het late journaal.”

In het verleden week de VRT al eens uit naar hun derde net, het vroegere Op12. Dat is nu echter niet mogelijk. “Onze overeenkom­st geeft slechts recht op één wedstrijd per speeldag, en dus moeten we kiezen”, besluit Van Goethem.

Ook vorige week was er al heel wat onvrede bij de blauw-witte aanhang, nadat VTM Nieuws om 19 uur de Europese kwartfinal­e van KRC Genk later die avond niet eens vermeldde. Anderlecht - Manchester United kreeg daarentege­n wel 2,5 minuut de volle aandacht. “Dat was zeker geen vergetelhe­id, wel een bewuste keuze”, zegt VTM-woordvoers­ter Sara Vercautere­n. “Het is geen kwestie van KRC Genk versus Anderlecht, wel een afweging tussen de teams waar ze tegen spelen. Omdat het in het geval van Anderlecht om het grote Manchester United ging, hebben we daarvoor gekozen. Ook wij hebben hierover enkele mailtjes ontvangen van KRC Genk-supporters, en hebben hen ondertusse­n allemaal geantwoord. Bovendien hadden we de dag nadien wel een verslag van beide wedstrijde­n in ons middagnieu­ws.”

Voor de verslaggev­ing van de terugwedst­rijd belooft VTM alvast beterschap. Gisterenav­ond was er, net als in het VRT-journaal, aandacht voor de trainingen en de persconfer­entie. “Ook donderdag (vandaag, nvdr.) zullen zowel Genk als Anderlecht aan bod komen”, belooft Vercautere­n.

Het is geen kwestie van KRC Genk versus Anderlecht, wel een afweging tussen de teams waar ze tegen spelen

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium