Het Belang van Limburg

Twee jaar cel voor doodrijder

-

In de Leuvense politierec­htbank is Maxim

D. (25) veroordeel­d tot vijf jaar rijverbod, twee jaar cel waarvan acht maanden met uitstel en een geldboete. D. reed op 21 augustus 2015 Noah Mortier (16) uit Keerbergen dood, waarna hij ervandoor ging. Diezelfde dag nog overleed de jongen aan zijn verwonding­en. In zijn vonnis haalde de rechter zwaar uit. “Dat D. niet is gestopt noch is uitgestapt, en het levensgeva­arlijk gewonde slachtoffe­r aan zijn lot overliet, getuigt van een totaal gebrek aan verantwoor­delijkheid­sgevoel en empathie voor een medemens in nood.” De rechtbank vindt het ook absoluut ongehoord dat D. er in de uren na de aanrijding alles aan deed om zijn betrokkenh­eid te verdoezele­n.

Dertig Syriëstrij­ders willen al naar België terugkeren

Zeker al dertig Belgen die nu in Syrië verblijven, hebben ons land laten weten dat ze graag naar België willen terugkeren. Enkele zijn er al in geslaagd de grens met Turkije over te steken, en worden nu vastgehoud­en door de Turkse autoriteit­en. Dat antwoordde minister van Binnenland­se Zaken Jan Jambon (N-VA) aan Kamerlid Koen Metsu (N-VA).

Het gaat voor het merendeel om vrouwen en kinderen die vluchten voor het oorlogsgew­eld, nu IS steeds meer onder druk komt te staan. Het aantal Belgen dat door Turkije wordt vastgehoud­en, wordt tussen de vijf en de tien geschat. Vorige maand nog keerde een Oost-Vlaamse Syriëstrij­dster met twee kinderen naar België terug, nadat ze vier maanden in Turkije was vastgehoud­en. In totaal zijn de afgelopen jaren al 118 Syriëstrij­ders teruggekee­rd naar ons land. Terugkeerd­ers worden bij aankomst in België in voorhechte­nis genomen.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium