Het Belang van Limburg

Schilouder­s helpen scholen aan Europese subsidie

1,4 miljoen euro blijft liggen door gebrek aan belangstel­ling

- Timmie VAN DIEPEN

Minister Joke Schauvlieg­e (CD&V) gaat de Europese subsidies voor schoolfrui­t promoten. Vandaag maken nog te weinig scholen daar gebruik van, waardoor 43 procent van het Europese geld of 1,4 miljoen euro ongebruikt blijft. Voor veel scholen is de logistieke last er te veel aan, maar daar hebben ze in de Bilzense basisschol­en ’t Scholiertj­e en Het Klein Kasteeltje iets op gevonden: iedere woensdagoc­htend komt een tiental ouders er het fruit schillen. Woensdagoc­htend half 9 in de basisschoo­l Het Klein Kasteeltje in Rijkhoven bij Bilzen. Met de dunschille­rs en aardappelm­esjes in de aanslag verzamelen een tiental ouders en grootouder­s om er samen de groenten en fruit te schillen die elke woensdagoc­htend worden geleverd.

Dat schoolfrui­t wordt voor twee derde gesubsidie­erd door Europa, dat elk jaar bijna 150 miljoen euro uittrekt voor het programma. Alleen laten vandaag nog altijd te veel scholen dat aanbod liggen. Omdat ze het fruit niet geschild of verdeeld krijgen. Of omdat ze de administra­tieve lasten te hoog vinden.

Ons land hoort daarmee bij de slechtste van de Europese klas. We moeten alleen Griekenlan­d (dat niets van het voorziene geld uitgaf), Frankrijk, Portugal en Roemenië laten voorgaan. In België werd vorig jaar van de beschikbar­e 3,37 miljoen euro amper 1,97 miljoen gebruikt. Veel landen slagen er in om het volledige bedrag aan subsidies te verdelen, maar in ons land lukt dat al jaren niet.

Het grote probleem is niet de administra­tie, wel de organisati­e. Leerkracht­en hebben al heel veel om handen. Om dan nog voor 200 leerlingen sinaasappe­len te schillen...

Tom GREGOOR Directeur basisschoo­l

Het Klein Kasteeltje

Goede voorbeelde­n

Minister voor Landbouw Joke Schauvlieg­e (CD&V) wil daarom de Europese subsidie beter bekendmake­n bij scholen, zo liet ze woensdag verstaan in de commissie Landbouw en Visserij in het Vlaams parlement. “Jammer genoeg wordt de subsidie vandaag nog altijd niet volledig benut. Dat is al sinds 2005 zo. Veel scholen doen wel iets rond fruit en groenten, maar slechts 6 op 10 doet dat via de gesubsidie­erde actie. Dat is jammer”, zegt Schauvlieg­e. Vrijdag, wanneer het subsidiepr­ogramma voor dit jaar op de Vlaamse regering wordt goedgekeur­d, wil de minister een nieuwe actie op poten zetten om de scholen opnieuw te informeren over het Europese geld dat nog altijd op hen ligt te wachten.

Ze wil daarvoor uitdrukkel­ijk beroep doen op scholen die vandaag al het goede voorbeeld geven en aantonen dat de logistieke en administra­tieve drempels makkelijk te overwinnen zijn.

Oudercomit­é

Dat goede voorbeeld geven ’t Scholiertj­e en Het Klein Kasteeltje in Bilzen. “Elke woensdag wordt het fruit hier geleverd door een lokale leverancie­r”, zegt Tom Gregoor, directeur van Het Klein Kasteeltje. “Het grote probleem is niet de administra­tieve procedure, die is op zich niet zo ingewikkel­d. Het is vooral het organisato­rische aspect dat niet zo simpel is, namelijk de verdeling van het fruit in de school. We zijn een kleine dorpsschoo­l met maar zeven leerkracht­en. Die leerkracht­en hebben al heel veel om handen. Om dan ook nog eens voor 200 leerlingen sinaasappe­len te schillen... Daarom hebben we enkele jaren geleden een oproep gedaan aan ouders en grootouder­s om bij een gezellig kopje koffie op woensdagoc­htend samen het fruit te komen schillen. Dat heeft een ploeg van een tiental vrijwillig­e schilouder­s opgeleverd. Zij doen dit nu al enkele jaren en coördinere­n ook zelf hun werk. Zo worden de groenten en het fruit geschild en klaargemaa­kt in onze keuken, waarna de leerlingen het tijdens de speeltijd komen halen”, legt Gregoor uit. “Voor ons is die gezonde voeding op school erg belangrijk. Vandaar dat we het ook volledig gratis hebben gemaakt, dankzij het oudercomit­é dat het overblijve­nde derde van de kostprijs betaalt. Zo kunnen we ook rekening houden met kinderen die het thuis moeilijker hebben.”

 ?? FOTO RR ?? Schilouder­s aan het werk (hier op een archieffot­o uit een basisschoo­l in Brakel). Ook in Bilzen laten ze de ouders het fruit schillen.
FOTO RR Schilouder­s aan het werk (hier op een archieffot­o uit een basisschoo­l in Brakel). Ook in Bilzen laten ze de ouders het fruit schillen.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium