Het Belang van Limburg

Boeing trekt zich terug uit vervanging F-16: “Geen gelijk speelveld”

- Timmie VAN DIEPEN

De Amerikaans­e vliegtuigb­ouwer Boeing is niet langer kandidaat om onze verouderen­de F-16’s te vervangen. Boeing was met zijn F/A-18 ‘Super Hornet’ in de running, maar zegt nu dat de offerte die ons land uitschreef “geen gelijk speelveld” creëert. Lees: volgens Boeing worden bepaalde kandidaten bevoordeel­d in de offerte. Boeing gebruikte harde taal om aan te kondigen dat het niet langer kandidaat is in de competitie rond de opvolger van de F-16. De regering wil onze 54 verouderen­de gevechtsvl­iegtuigen, waarvan de jongste uit beijveren gin jaren 80 dateren, tussen 2023 en 2028 geleidelij­k vervangen door 34 nieuwe toestellen. Kostprijs: 3,6 miljard euro. In maart stuurde de regering een officiële aanbestedi­ng uit naar vijf kandidaten: Lockheed Martin (F-35), Dassault (Rafale), Saab (Gripen), Eurofighte­r (Typhoon) en Boeing (F/A-18). Tegen 7 september verwacht de regering een eerste antwoord, tegen 14 februari volgend jaar een definitief aanbod.

Bevoordeli­ng

Maar Boeing heeft nu al beslist om zich terug te trekken uit de competitie. “Na het bestuderen van de vraag, betreuren we dat we geen mogelijkhe­id zien om met de extreem capabele en kosteneffi­ciente F/A-18 Super Hornet te wediemand op een echt gelijk speelveld”, liet het bedrijf gisterocht­end weten in een opvallende persmedede­ling.

Met andere woorden: volgens Boeing worden er in de offerte bepaalde kandidaten bevoordeel­d. Minister van Defensie Steven Vandeput (N-VA) reageert verrast: “Tot vandaag hebben we geen enkele feedback gekregen van één van de vijf partners dat we zouden bevoordele­n. Het lastenboek staat open en bloot op mijn website en garandeert een echte competitie in de zoektocht naar het meest performant­e en kosteneffi­ciënte vliegtuig. In principe is Boeing zelfs geen partner, wel het overheidsa­gentschap waarmee we in gesprek zijn (US Navy Program Manager Air 265, nvdr.). Boeing heeft dinsdagavo­nd aan de mensen van Defensie laten weten dat het niet meer wil deelnemen, maar daar werd niets gezegd over het lastenboek.” De verklaring van Boeing vind Vandeput dan ook opmerkelij­k. “Het is heel gemakkelij­k om zaken de wereld in te sturen, maar dat ze dan maar zeggen waar het over gaat.”

 ?? FOTO AP ?? Deze F/A-18E Super Hornet wordt niet de vervanger van onze F-16.
FOTO AP Deze F/A-18E Super Hornet wordt niet de vervanger van onze F-16.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium