Het Belang van Limburg

“Wallonië kan het best aansluiten bij Frankrijk”

Auteur Jules Gheude verwacht dat Vlaanderen onafhankel­ijkheid zal uitroepen

- Eric DONCKIER

“Zoals het nu gaat kan het niet verder met Wallonië. Ofwel nemen de Waalse jongeren hun lot in eigen handen en tillen ze hun regio naar een hoger niveau. Doen ze dat niet, dan zal Vlaanderen zijn onafhankel­ijkheid uitroepen en is aanhechtin­g bij Frankrijk het enige alternatie­f voor Wallonië.” Dat zegt Waals publicist Jules Gheude, wiens nieuwe boek ‘Waals testament. Ongemakkel­ijke waarheden over de toekomst van België’ vandaag in het Vlaams Parlement wordt voorgestel­d. Tot zijn pensioen was Jules Gheude directeur van het Commissari­aat-Generaal voor Internatio­nale Betrekking­en van de Franse Gemeenscha­p. Politiek leunde hij aan bij de vroegere PRL, nu MR. Zo werkte hij samen met de partijvoor­zitters Jean Gol en Louis Michel. Maar het meest van al was hij een adept van François Perin, die we ons vooral herinneren van het Rassemblem­ent Wallon waarin ook Jean Gol zijn politieke carrière begon voor hij overstapte naar de PRL. Perin zelf hoopte dat Vlaanderen zijn onafhankel­ijkheid zou uitroepen, dat Brussel een stadstaat zou worden en dat Wallonië zich zou aanhechten bij Frankrijk.

Jules Gheude is de politieke zoon van François Perin. Hij heeft een nieuw boek uit – ‘Waals testament. Ongemakkel­ijke waarheden over de toekomst van België’ – dat vandaag wordt voorgestel­d in het Vlaams Parlement. Voorzitter Jan Peumans is gastheer.

Waarom dit boek?

“De aanleiding is een dubbele vaststelli­ng. De eerste is dat het niet goed gaat met Wallonië. There’s something rotten... Eind jaren vijftig, beginjaren zestig is de neergang van de Waalse industrie begonnen. De hulpprogra­mma’s die de toen nog unitaire staat op punt zette, waren vooral bedoeld om de neergang te begeleiden. Niet om aan reconversi­e te doen. Ondertusse­n opende in Vlaanderen het ene nieuwe fabriek na het andere. Dat zorgde in Wallonië voor scherpe kritiek op wat toen nog de CVP-staat heette.”

Enigszins begrijpeli­jk.

“Ja. Maar men moet ook kijken naar wat er in Wallonië zelf gebeurde. Vanaf 1980 werden steeds meer economisch­e bevoegdhed­en geregional­iseerd. We zijn ondertusse­n 37 jaar later en wat schrijft Philippe Destatte, de directeur van het bij de PS aanleunend­e Institut Jules-Destrée? Dat Wallonië nog altijd niet van de grond is gekomen. De PS als de grootmeest­er van het cliëntelis­me en de vakbonden als de grote verdediger­s van de verworven rechten dragen hierin een verpletter­ende verantwoor­delijkheid.”

Waals minister-president Paul Magnette zegt dat het nu wel beter gaat met Wallonië.

“Elk volk kan zich op eigen kracht herstellen. Charles De Gaulle wist dat al. Maar daarvoor heeft het jonge leiders nodig die de waarheid durven zeggen en die kunnen mobilisere­n. Paul Magnette mag dan nog jong zijn, hij zegt niet de waarheid en hij krijgt de Waalse bevolking maar niet gemobilise­erd. De cijfers zijn dramatisch. Hoge werklooshe­id, weinig export, grote verschille­n in de gezondheid­szorgen. En de schandalen zijn niet van aard om het Waalse imago op te krikken. Er heerst een sfeer van gelatenhei­d.”

U had het over twee vaststelli­ngen. Welke is de tweede?

“Vlaanderen is een natie. Alle Vlaamse partijen hebben een Vlaams-nationale achtergron­d. Ook CD&V-voorzitter Wouter Beke heeft zich in interviews uitdrukkel­ijk uitgesprok­en voor het confederal­isme. Indien het dat wil, dan kan het Vlaams Parlement zo de onafhankel­ijkheid van Vlaanderen uitroepen. Frankrijk zal het meteen erkennen als een onafhankel­ijk land, daar ben ik zeker van. Als je dan ook nog eens kijkt naar de peilingen die wijzen op een rechtser Vlaanderen en een linkser Wallonië, dan weet je nu al dat we afstevenen op heel moeilijke regeringso­nderhandel­ingen op federaal niveau. Het maakt dat Wallonië nu al voor een fundamente­le keuze staat.”

Welke keuze?

“Er zijn twee mogelijkhe­den. De eerste is dat er nu een generatie jonge Waalse politici opstaat die het heft in handen neemt en – naar het voorbeeld van presidents­kandidaat Emmanuel Macron in Frankrijk – komaf maakt met de polarisati­e, de taboes doorbreekt, de Walen zegt waar het op staat en ze voor hun verantwoor­delijkhede­n plaatst. Er moet ook een pact komen waarin alle partijen en alle vakbonden afspreken wat er te doen staat van nu tot pakweg 2030 om Wallonië economisch weer op de kaart te zetten. België kan enkel overleven mits evenwaardi­ge regio’s.”

Anders?

“Dan zitten we bij de tweede mogelijkhe­id. België wordt een confederaa­l land, de laatste stap richting Vlaamse onafhankel­ijkheid.”

En Wallonië?

“Wanneer Vlaanderen zijn onafhankel­ijkheid uitroept, ben ik voor de omvorming van Brussel tot een stadstaat en een aanhechtin­g van Wallonië bij Frankrijk. Op zichzelf kan Wallonië onmogelijk overleven, het zou er na de verdeling van de staatsschu­ld slechter aan toe zijn dan Griekenlan­d in zijn donkerste dagen. Vlaanderen zegt dat het ook Brussel wil. Dat zal niet lukken. Bij het uiteenvall­en van Joegoslavi­ë werd er ook rekening gehouden met de binnenland­se administra­tieve grenzen. In België zijn dat de gewestgren­zen. Brussel is een gewest en de meerderhei­d van de bevolking wenst er geen aansluitin­g bij Vlaanderen noch Wallonië.”

Gheude, Waals testament, Uitg. Doorbraak, 17,5 euro

 ?? FOTO HBVL ?? “Als het dat wil, dan kan het Vlaams Parlement zo de onafhankel­ijkheid van Vlaanderen uitroepen”, zegt Jules Gheude.
FOTO HBVL “Als het dat wil, dan kan het Vlaams Parlement zo de onafhankel­ijkheid van Vlaanderen uitroepen”, zegt Jules Gheude.
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium